Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις. Η ΕΕ τώρα έχει σχέδιο να χτυπήσει τον Πούτιν εκεί που πονά

RΕUΤΕRS/ΡΟΟL 
Χτύπησε τον Πούτιν εκεί που πονά; Είναι πιο πιθανό να βλάψει τον εαυτό του από το γέλιο. Προσπάθησε περισσότερο, Ούρσουλα.

Μάρτιν Τζέι - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ΕΕ πρόκειται να αποκαλύψει το δικό της σχέδιο κυρώσεων για να απογαλακτίσει τα δικά της κράτη μέλη από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά η υποστήριξη από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προχωρήσει. Προσπάθησε να μη γελάσεις.

Στο κύκλωμα εξωτερικής πολιτικής, η ΕΕ δεν έχει εντυπωσιακό ιστορικό. Για οτιδήποτε. Περισσότερο, αν μη τι άλλο, για να αφήσει ένα ίχνος καταστροφής στο πέρασμά της όταν ασχολείται με τη διεθνή πολιτική. Το πρόβλημα είναι απλώς ότι η ΕΕ, ενώ είναι αρκετά ικανή να συμφωνήσει σε νέες οδηγίες για το μέγεθος των υαλοκαθαριστήρων σας ή το μέγεθος ή το σχήμα ενός δεδομένου κομματιού φρούτου, παλεύει με τα μεγάλα πράγματα. Απλώς δεν υπάρχει ακόμη η υποστήριξη από τα κράτη μέλη για να παραδώσουν στις Βρυξέλλες, πώς αυτές οι ίδιες κυβερνήσεις θα αντιμετωπίζουν μονομερώς τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ κωμικό καθώς ποιος μπορεί να ξεχάσει την προσφορά της Φεντερίκα Μογκερίνι τόσο στον Πρόεδρο Άσαντ της Συρίας όσο και στους μαχητές της αντιπολίτευσης με μετρητά από την ΕΕ για να σταματήσει ο πόλεμος;  Ή για το ίδιο γραφείο να προτείνει τη χρήση βρετανικών φρεγατών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για να ανατινάξουν κυριολεκτικά από το νερό βάρκες λαθρέμπορων φορτωμένων με Αφρικανούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ή εκείνη η αξέχαστη επιδρομή στην επίλυση συγκρούσεων στα σύνορα του Τσαντ το 2001, όπου Γάλλοι αξιωματικοί υπό μια λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή από την ΕΕ διέφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους όταν οι αντάρτες άρχισαν πραγματικά να τους πυροβολούν; Φαντάσου.

Και μετά ήταν η αστυνομική δύναμη της ΕΕ στο Αφγανιστάν, η οποία ήταν τόσο τρομοκρατημένη από τους δρόμους της Καμπούλ που απλώς αποφάσισαν πως θα ήταν πιο ασφαλές για αυτούς, παρόλο που ήταν οπλισμένοι, να παραμείνουν στους στρατώνες τους. Και μετά το φιάσκο του Covid όπου η ΕΕ δεν μπόρεσε καν να πάρει συμφωνία από τις δικές της κυβερνήσεις για το πώς να προχωρήσει σε ένα σχέδιο διάσωσης και έτσι δεν έκανε τίποτα, ενώ χιλιάδες δικοί της πολίτες πέθαναν. Ακόμη και το Brexit ήταν μια καταστροφή για την ΕΕ, δεδομένου πως μετά από όλο αυτό το δράμα για τις διαπραγματεύσεις και τις κενές απειλές από τις Βρυξέλλες, η Βρετανία αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλώς επιζών, αλλά πρωταθλητής με την οικονομική ανάπτυξη που ζηλεύει το μπλοκ των 26 μελών.

Η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται. Κάποιος πρέπει πραγματικά να γράψει ένα βιβλίο για την κωμική προσπάθεια της ΕΕ να γίνει υπερδύναμη και πώς αποτυγχάνει κάθε φορά.

Και θα συμβεί το ίδιο με την τελευταία απόδραση από την ίδια την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φαίνεται να έχει σημειώσει νέο ρεκόρ ως ιδιαίτερα αναποτελεσματική – ακόμη και για τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μια ασυνήθιστη Γερμανίδα πολιτικός, χωρίς πραγματικό δυναμισμό και μια ιδιαίτερα σκοτεινή υπουργός Εξωτερικών όταν κατείχε τη θέση, πιάνει την τσουκνίδα και αντιμετωπίζει κατάματα τη Ρωσία. Ω ναι! Η αγαπητή Ursula έχει ένα νέο σχέδιο οδηγίας που θα διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εγκαταλείψουν τις συμφωνίες τους με το ρωσικό πετρέλαιο ή τουλάχιστον θα τις καταργήσουν σταδιακά σε κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν ξέρουμε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, αλλά το φιλόδοξο σχέδιο θα πρέπει να έχει την υποστήριξη όλων των κρατών μελών και εδώ μπορεί να συναντήσει κάποια εμπόδια. Δεδομένου ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καταστήσει αρκετά σαφές πως δεν έχουν τα μέσα ή τους πόρους για να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, για παράδειγμα, είναι δύσκολο να δούμε πώς μια οδηγία της ΕΕ θα κάνει διαφορές. Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι μια οδηγία της ΕΕ είναι εξαρχής υποπροϊόν της έλλειψης ενότητας και έτσι το αποτυχημένο υπερκράτος πρέπει να αναζητήσει τους γραφειοκράτες για να βρει μια λύση. Ωστόσο, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η Επιτροπή της ΕΕ δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλει να πιστεύει και δεν μπορεί να επιβάλει νομοσχέδια στα κράτη μέλη ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αυτό το θέμα.

Ρεαλιστικά, η κίνηση κατά της Ρωσίας είναι μια πράξη απελπισίας μετά την τραγική υποστήριξη της ΕΕ στους στόχους των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Ουκρανία, δηλαδή την ανατροπή του Πούτιν. Επομένως, η ανακοίνωση δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και δεδομένης της πρόσφατης δοκιμασίας Covid που στέρησε τη φον ντερ Λάιεν σημαντική αξιοπιστία, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να κινητοποιήσει τη γνώμη σε 26 κράτη μέλη. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτό το τελευταίο τέχνασμα θα είναι ένα ράβδισμα για την πλάτη της, καθώς τα πιο ανεξάρτητα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν γίνει πρωτοσέλιδο τα τελευταία χρόνια επειδή δεν μπήκαν στη σειρά, θα το χρησιμοποιήσουν ως πολιτικό εργαλείο για να αντεπιτεθούν στις Βρυξέλλες.

Και ο χρόνος είναι επίσης ένας παράγοντας. Εάν, ας πούμε, χρειαστεί ένας χρόνος για να εγκριθεί – κάτι που είναι γρήγορο – έχει ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναλογιστεί την παρούσα οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν πολλοί πολίτες της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του πολιτικού πλήγματος που θα είχε αυτή η οδηγία, εάν εγκριθεί; Ενώ ο Τζο Μπάιντεν λέει εξαιρετικά ανόητα πράγματα όπως ότι οι ΗΠΑ αναζητούν στο Κατάρ μια λύση για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης (δεν έχουν καμία πλεονάζουσα ικανότητα για αποστολή στην Ευρώπη), φαίνεται πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την τάση της ανοησίας και την παραγωγή ψευδών ειδήσεων. Χτύπησε τον Πούτιν εκεί που πονάει; Είναι πιο πιθανό να βλάψει τον εαυτό του από το γέλιο.

Προσπάθησε περισσότερο, Ούρσουλα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail