Αναλυτής: Η Πολωνία θέλει να ενσωματώσει τις παραμεθόριες περιοχές της Ουκρανίας

Pixabay/Pavlofox
Freepen.gr - Οι δηλώσεις του Πολωνού προέδρου Andrzej Duda ότι δεν θα υπάρχουν άλλα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας μπορούν να θεωρηθούν ως σχέδιο για την ενοποίηση γειτονικών περιοχών της Ουκρανίας, υποστήριξε μιλώντας στο RIA Novosti ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πρόσφατων Κρατών, Alexei Martynov.

Νωρίτερα, ο Ντούντα είπε ότι «δε θα υπάρχουν πλέον» σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας και πως οι λαοί των δύο χωρών θα μπορούν να ζήσουν μαζί, «χτίζοντας μαζί την κοινή τους ευτυχία και την κοινή τους δύναμη».

"Ένα σχέδιο για την ενσωμάτωση γειτονικών περιοχών της Ουκρανίας; Ναι", είπε ο Μαρτίνοφ, απαντώντας στο ερώτημα εάν οι δηλώσεις του Ντούντα μπορούν να θεωρηθούν ως πρόθεση προσάρτησης μέρους των εδαφών της Ουκρανίας στην Πολωνία. «Σε μια κατάσταση όπου το σημερινό καθεστώς του Κιέβου δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε ασφάλεια ούτε ασφαλή ανάπτυξη, ποιοτική ανάπτυξη, επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες της Ουκρανίας, αντίστοιχα, για τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών της Πολωνίας… μπορεί να φαίνεται λογικό να θέλει να ενσωματωθούν στην Πολωνία, να επιστρέψουν δηλαδή αυτά τα εδάφη» - είπε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Martynov, παρά την κριτική για το δημοψήφισμα της Κριμαίας από τις δυτικές χώρες, αποτελεί προηγούμενο για την Πολωνία, βάσει του οποίου η Βαρσοβία σκέφτεται πώς να της επιστραφούν τα εδάφη της Ουκρανίας που της ανήκαν προηγουμένως.

Ο Martynov υπενθύμισε ότι το προοίμιο του συντάγματος της Πολωνικής Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο κύριος στόχος της δημοκρατίας είναι η αποκατάσταση της Κοινοπολιτείας. «Ως εκ τούτου, η Πολωνία κοιτάζει με όρεξη τα συνοριακά εδάφη της Ουκρανίας», κατέληξε.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail