Η ΕΕ θέλει να μειώσει το «μολυσμένο με αίμα» ρωσικό αέριο εισάγοντας αέριο μολυσμένο με αίμα από το Αζερμπαϊτζάν

Η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz και στην Πολωνική PGNiG στις 27 Απριλίου λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια. Η Πολωνία και η Βουλγαρία επιμένουν ότι οι πληρωμές σε ρούβλια δεν αντιστοιχούν στους όρους της σύμβασης που υπογράφηκε με την Gazprom. Ταυτόχρονα, η Δύση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια καθώς είναι, κατά τα λεγόμενά της, μολυσμένη με το αίμα των Ουκρανών. Ωστόσο, ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτή η μείωση είναι η αύξηση των εισαγωγών από το Αζερμπαϊτζάν, κοροϊδεύοντας έτσι το επιχείρημα πως η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια πρέπει να εξαλειφθεί λόγω του αντιφιλελευθερισμού της.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Για τη Ρωσία, η αποκοπή της Βουλγαρίας σημαίνει απώλεια 5% των εξαγωγών. Ωστόσο, για τη Βουλγαρία, αυτό σημαίνει πως η χώρα έχει χάσει την πηγή για το 75% του φυσικού αερίου της. Εν τω μεταξύ, η Πολωνία έλαβε περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

Οι δύο χώρες δε θα μπορέσουν να βρουν άλλον προμηθευτή φυσικού αερίου στο ενδιάμεσο και παρόλο που η Πολωνία διαθέτει τερματικό σταθμό επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου, τόσο η χωρητικότητά του όσο και η διαθέσιμη ποσότητα αυτού του αερίου δεν είναι καθόλου επαρκής. Παρόλα αυτά, τόσο η Πολωνία όσο και η Βουλγαρία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ρωσικό αέριο, αν και σε πολύ υψηλότερη τιμή καθώς θα επανεξάγεται από τη Γερμανία και την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσημα ότι η πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου για το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δε συνιστά παραβίαση των κυρώσεων. Στην πραγματικότητα, χώρες όπως η Ουγγαρία έχουν ήδη συμφωνήσει να πραγματοποιούν πληρωμές σε ρούβλια.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στο Twitter: 

«Η απόφαση της Gazprom να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μια άλλη επιθετική μονομερής κίνηση της Ρωσίας. Θα παραμείνουμε ενωμένοι και θα στηρίζουμε ο ένας τον άλλον ενώ θα καταργήσουμε σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας».

Αφού η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις για μη πληρωμή σε ρούβλια, οι τιμές ανταλλαγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν στα 1.370 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, που είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερα σε σύγκριση με τις 23 Φεβρουαρίου. Αυτή η μετάβαση στην πληρωμή σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο είναι το φυσικό αποτέλεσμα των εχθρικών οικονομικών μέτρων κατά της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε τις κατηγορίες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια είναι εκβιασμός. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Μαρτίου ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι εχθρικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 27 κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Ως εκ τούτου, είναι ανειλικρινές να ισχυρίζεται κανείς πως ο Πούτιν εκβιάζει την Ευρώπη ενώ την ίδια στιγμή η Ευρώπη επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να ζητήσουν το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια στη ρωσική τράπεζα Gazprombank για να πραγματοποιούν πληρωμές για το φυσικό αέριο στα αντίστοιχα νομίσματά τους, όπως ορίζεται στις υπογεγραμμένες συμβάσεις, ενώ η τράπεζα θα μετατρέπει τα ξένα νομίσματα σε ρούβλια σύμφωνα με αλλαγή του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.

Η Ομάδα των Επτά (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) απέρριψε τη ρωσική απαίτηση να πληρώσει για ενεργειακούς πόρους σε ρούβλια, ισχυριζόμενη ότι είναι μια προσπάθεια αποφυγής των περιορισμών. Ανησυχούν ότι η Gazprombank θα μεταφέρει τις πληρωμές στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, της οποίας τα διεθνή αποθέματα στη Δύση έχουν παγώσει.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, περίπου 10 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν συμφωνήσει με τη Μόσχα να πληρώσουν σε ρούβλια, ενώ τέσσερις από αυτές έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια. Το αμερικανικό κατάστημα δεν κατονόμασε ποιες εταιρείες. Αυτό είναι κρίσιμο καθώς η Gazprom προειδοποίησε ότι η παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, η οποία διέρχεται από την Πολωνία και τη Βουλγαρία, θα «μειωθεί αναλογικά», κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις βιομηχανίες και τις οικονομίες της Ευρώπης σε πρωτοφανή επίπεδα.

Το 90 τοις εκατό της ζήτησης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας εξυπηρετείται από τη Ρωσία, σχεδόν το σύνολο μέσω του αγωγού TurkStream που περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία στην Τουρκία και στη συνέχεια στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ: «Έχουμε εξασφαλίσει ποσότητες [φυσικού αερίου] για την αρκετά προβλέψιμη περίοδο. Εν τω μεταξύ, θα συζητήσουμε τις προμήθειες, τις διαδρομές μεταφοράς και περαιτέρω ποσότητες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Με το Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη. Η Βουλγαρία θα αυξήσει επίσης τις προμήθειες LNG από την Ελλάδα και την Τουρκία με έναν Ελληνα αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας να επιβεβαιώνει ήδη πως η Βουλγαρία έχει κλείσει ορισμένα φορτία LNG που θα παραδοθούν μέσω του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας στα ανοιχτά της Αθήνας.

Αυτό ωστόσο αποκαλύπτει την υποκρισία της φιλελεύθερης Δύσης καθώς καταγγέλλει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας ως μολυσμένες με ουκρανικό αίμα, αλλά δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τις αυξημένες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη δικτατορία του Αζερμπαϊτζάν που μόλις το 2020 ξεκίνησε μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική της εκστρατεία κατά της Ουκρανίας μετά από οκτώ χρόνια αδυσώπητων εγκλημάτων πολέμου από το καθεστώς του Κιέβου κατά των αμάχων του Ντονμπάς και σχεδόν αμέσως βρέθηκε οικονομικά στο στόχαστρο της Δύσης. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν δεν γνώρισε τέτοια καταδίκη ή οικονομική στόχευση από τη Δύση παρά τη σκόπιμη καταστροφή αρμενικών πολιτιστικών χώρων, τον αποκεφαλισμό ηλικιωμένων πολιτών και την επιβολή ενός από τα πιο ρατσιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα στον κόσμο.

Αυτό φυσικά καταδεικνύει την κραυγαλέα υποκρισία και τις αντιφάσεις της φιλελεύθερης Δύσης, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν υποκινούνται από κάποια φάρσα πίστη στην αντίθεση στον ανελευθερισμό και την τυραννία, όπως ισχυρίζονται στην περίπτωση της Ρωσίας, αλλά έχουν κίνητρο στην προσπάθεια να διατηρήσουν έναν κόσμο που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ σε μια τάξη που δεν υπάρχει πια. Το Αζερμπαϊτζάν, σε αντίθεση με τη Ρωσία, δεν αποτελεί απειλή για το παγκόσμιο σύστημα, και έτσι μπορεί να ξεφύγει από κάθε κριτική για το δικτατορικό ανελεύθερο σύστημα του, εκθέτοντας την τεράστια υποκρισία της ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail