Η νέα κρίση φέρνει νέες ευκαιρίες για τις κινεζικές επιχειρήσεις και τη Ρωσία

Στις 20 Μαρτίου 2022, ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία Zhang Hanhui είπε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις στη Ρωσία θα πρέπει να «αδράξουν την ευκαιρία για να καλύψει το κενό στη ρωσική αγορά». Αυτή η δήλωση έγινε σε συνάντηση με Κινέζους επιχειρηματίες που ζουν στη Μόσχα. «Οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών στις αλυσίδες πληρωμών και εφοδιασμού. Έρχεται μια στιγμή που οι ιδιωτικές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο», κατέληξε ο πρέσβης. Απροσδόκητα, η μάλλον εγκάρδια συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν μόλις οκτώ Κινέζοι επιχειρηματίες και τρεις εκπρόσωποι του Συνδέσμου Προώθησης Πολιτισμού "Κομφούκιος" στη Ρωσία, που φιλοξένησε την εκδήλωση, έλαβε σημαντική προβολή στα μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Ένα ανησυχητικό άρθρο δημοσιεύθηκε από το Bloomberg, του οποίου η θέση ήταν η εξής: «Παρά τις προειδοποιήσεις από το Λευκό Οίκο, Κινέζοι διπλωμάτες προτρέπουν τις κινεζικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ενεργές στη ρωσική αγορά, υποστηρίζοντας έτσι τη Μόσχα.

Του Ιβάν Ζουένκο - moderndiplomacy.eu / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ίδιοι οι Κινέζοι διπλωμάτες είναι μάλλον δυσαρεστημένοι που ενεπλάκησαν σε μια τέτοια είδηση ​​στα μέσα ενημέρωσης, δεδομένου πως το Πεκίνο συνεχίζει να κρατά ισορροπημένη στάση, διατηρώντας περιθώρια ελιγμών στις σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ, παρά τις απειλές και τις απόπειρες προκλήσεων από την Ουάσιγκτον. Ο Πρέσβης Zhang Hanhui απλώς επανέλαβε αυτό που συζητείται τώρα εκτενώς και στις δύο πλευρές των ρωσο-κινεζικών συνόρων, δηλαδή ότι η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση με την Κίνα στη νέα εξωτερική πολιτική και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κινεζικές επιχειρήσεις γίνονται αντιληπτές ως μια δύναμη ικανή να γεφυρώσει το χάσμα με τη Δύση για τη ρωσική οικονομία. Είναι όμως όλα τόσο ξεκάθαρα; Θα δικαιωθούν αυτές οι προσδοκίες; Ας δούμε.

Επιφυλακτικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων

Εν μέσω άνευ προηγουμένου κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία, οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλές και ποικίλες προκλήσεις, όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρεσβευτής Zhang Hanhui. Επομένως, οι επιχειρήσεις τείνουν να τηρούν στάση αναμονής, αν όχι να σταματήσουν να λειτουργούν σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση προς το παρόν.

Οι περισσότερες από τις ανησυχίες τους έχουν να κάνουν με το φόβο των δευτερογενών κυρώσεων. Η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ έχει πλέον το δικαίωμα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε οποιονδήποτε συνεχίζει να συνεργάζεται με εταιρείες που περιλαμβάνονται στους καταλόγους κυρώσεων. Έτσι, δεν πλήττονται από κυρώσεις μόνο ανεπιθύμητες εταιρείες, όπως η VTB Bank, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και όλοι οι ξένοι αντισυμβαλλόμενοί τους.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας έχουν φροντίσει να μη συναλλάσσονται με Ρώσους αντισυμβαλλομένους, ακόμη και σε λιγότερο νευρικές καταστάσεις. Από το 2017-2018, για παράδειγμα, το άνοιγμα λογαριασμού σε μια κινεζική τράπεζα έχει γίνει πραγματικό πρόβλημα για τις ρωσικές εταιρείες, και αυτό παρά τον εμπορικό πόλεμο Πεκίνου-Ουάσιγκτον. Εξάλλου, οι αλυσίδες εμπορίου, εφοδιαστικής και παραγωγής έχουν πλέον αποκοπεί, πολλές από τις οποίες έχουν συνδεθεί με δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες ή με χρηματοοικονομικούς-πιστωτικούς οργανισμούς. Η κατάσταση είναι γεμάτη με πολλούς απροσδιόριστους κινδύνους, και ακόμη και εκείνες οι εταιρείες που φαίνεται να μην έχουν τίποτα να φοβηθούν ενεργούν προσεκτικά σε αυτό το πλαίσιο. Η εταιρεία πετρελαίου Sinopec, για παράδειγμα, δήλωσε πως αναστέλλει τις συνομιλίες με τη Sibur για ένα νέο εργοστάσιο χημικών αερίου.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι προβλήματα της στιγμής. Οι επιχειρήσεις θα βρουν τελικά κενά και θα υπάρξουν μεσάζοντες στα logistics και τις τράπεζες που μπορούν να βοηθήσουν άλλους να κερδίσουν και άλλους να ξοδέψουν τα χρήματά τους.

Ωστόσο, αυτή θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία τόσο λόγω της προσοχής των κινεζικών επιχειρήσεων όσο και της κακής ετοιμότητας των Ρώσων εταίρων να αλληλεπιδράσουν με την Κίνα με αποτελεσματικό τρόπο, δεδομένης της δυτικοκεντρικής νοοτροπίας, της έλλειψης ικανότητας και εμπειρίας. Θα χρειαστούν χρόνια, εκτός και αν συμβεί κάτι εξαιρετικό, όπως μια παρόμοια ρήξη μεταξύ Κίνας και Δύσης.

Ποιες είναι οι θέσεις που θα μπορούσε να καταλάβουν οι μεγάλες επιχειρήσεις της Κίνας στο μέλλον;

Πρώτον, η παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, οικιακών συσκευών κ.λπ., όπου συμμετείχαν δυτικές και ιαπωνικές εταιρείες, έχοντας πλέον ανακοινώσει μια «προσωρινή αναστολή» των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία.

Δεύτερον, έργα λιανικής και υπηρεσιών, κυρίως στον τομέα των ξενοδοχείων, τα οποία θα χάσουν το δυτικό κεφάλαιο. Στην πράξη, οι εταιρείες που έχουν ριζώσει σοβαρά στη Ρωσία, όπως η Auchan ή η Leroy Merlin, δε φεύγουν, αλλά οι θέσεις σε αυτόν τον τομέα σίγουρα θα εκκενωθούν.

Τρίτον, προηγμένα έργα εξόρυξης που απαιτούν τόσο μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίου όσο και τεχνολογία. Υπάρχει ένα προηγούμενο, δηλαδή η JSC Yamal-LNG, όπου η κινεζική εταιρεία CNPC κατέχει το 20% και το Silk Road Fund σχεδόν άλλο 10%. Υπάρχει ήδη ένα διάδοχο έργο, το Arctic LNG-2, στο οποίο η κινεζική εταιρεία κατέχει μέχρι στιγμής το 20%, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι ένα άλλο 20% που ανήκει στη γαλλική Total και την ιαπωνική Mitsui θα είναι σύντομα διαθέσιμο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχουν διογκωμένες προσδοκίες για την προσέλκυση των μεγάλων και υψηλής τεχνολογίας εταιρειών της Κίνας. Η διαδικασία έγκρισης για οποιοδήποτε τέτοιο έργο διαρκεί πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια, ακόμη και σε μια σταθερή και προβλέψιμη κατάσταση. Τα πράγματα δεν θα κινηθούν από το νεκρό σημείο έως ότου το αποτέλεσμα της ειδικής επιχείρησης είναι ξεκάθαρο, έως ότου ηρεμήσει ο «εκτυπωτής των αμερικανικών κυρώσεων» και μέχρι να κατανοηθεί τι είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει η ρωσική κυβέρνηση όταν πρόκειται για ξένους επενδυτές.

Ελπίδες Μικρών Επιχειρήσεων

Αν τα πράγματα είναι δύσκολα με τις μεγάλες επιχειρήσεις, ίσως θα ήταν πιο εύκολο με τις μικρότερες;

Στην πραγματικότητα, η ιδέα του Πρέσβη Zhang Hanhui είναι ακριβώς η ενεργή συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Ωστόσο, είναι συχνά μόνο μια «μικρή επιχείρηση» σύμφωνα με τα κινεζικά πρότυπα. Για παράδειγμα, η Huaxin, με καταγωγή από τη μικρή πόλη Dongning σε επίπεδο κομητείας, στην επαρχία Heilongjiang, είναι εδώ και πολύ καιρό ο μεγαλύτερος Κινέζος επενδυτής στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Είναι οι κινεζικές ΜΜΕ που κατέχουν πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία στη Ρωσία, τα περισσότερα από τα οποία επικεντρώνονταν στους Κινέζους τουρίστες πριν από την πανδημία COVID-19. Είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις από τις κινεζικές παραμεθόριες περιοχές που επιδιώκουν να αποκτήσουν καθεστώς κατοίκου σε διάφορες προτιμησιακές περιοχές στην Άπω Ανατολή, συγκεκριμένα στις Περιοχές Προηγμένης Ανάπτυξης και στο Ελεύθερο Λιμάνι του Βλαδιβοστόκ. Ωστόσο, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Κίνας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια:

Πρώτον, έχουν σταδιακά αποσπαστεί από τους μεγάλους παίκτες, τόσο Κινέζους όσο και Ρώσους, στους πιο κερδοφόρους τομείς. Το παράδειγμα της εταιρείας Huaxin είναι αρκετά ενδεικτικό. Το 2016, η de facto θυγατρική της Armada-Land πούλησε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στη ρωσική εταιρεία Rusagro και αποχώρησε από την αγορά.

Δεύτερον, οι δυσκολίες στην πρόσληψη Κινέζων εργαζομένων λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου, καθώς και τα διοικητικά μέτρα για να βγουν οι ξένες επιχειρήσεις από τον σκιώδη τομέα, έχουν φέρει πολλές από τις μικρότερες κινεζικές εταιρείες σε πολύ άβολη κατάσταση. Δεν μπορούσαν πλέον να δουλέψουν με τον παλιό τρόπο, βασιζόμενες στην κινεζική εργασία και τα σκληρά σχέδια, αλλά δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν να δουλέψουν με το νέο τρόπο.

Τρίτον, η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε σοβαρό πλήγμα στις κινεζικές ΜΜΕ. Η ροή των Κινέζων τουριστών, χάρη στην οποία πολλές κινεζικές επιχειρήσεις κέρδισαν, σταμάτησε. Αφού κατέστη σαφές πως η επιδημιολογική κατάσταση στη Ρωσία ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι στην Κίνα, οι «επιστρέφοντες» επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με υποκειμενικές εκτιμήσεις, περίπου το ένα τρίτο και μισό των Κινέζων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία έχουν εγκαταλείψει σωματικά τη χώρα. Πολλοί από αυτούς έχουν πουλήσει τις επιχειρήσεις τους.

Θα επιστρέψουν στη Ρωσία τώρα; Δεν υπάρχουν τυπικά εμπόδια. Τον Ιούνιο του 2021, η Μόσχα άρει μονομερώς όλους τους περιορισμούς εισόδου για Κινέζους πολίτες, αλλά η αναταραχή της τρέχουσας κατάστασης και το στερεότυπο της Ρωσίας ως «χώρας ανίκανης να αντιμετωπίσει την πανδημία» (παρόλο που έχουμε ήδη καταργήσει τους περισσότερους περιορισμούς, ενώ Η Κίνα εξακολουθεί να βάζει τη μια πόλη μετά την άλλη σε lockdown), επηρεάζουν σοβαρά την επιθυμία για ζωή και εργασία στη χώρα μας.

Οι συνομιλητές μου που συνεργάζονται με κινεζικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν ότι το ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στη ρωσική αγορά είναι τεράστιο. Όλοι δέχονται τώρα πολλά αιτήματα από Κινέζους συναδέλφους για να δώσουν μια ανάλυση της κατάστασης σε έναν συγκεκριμένο κλάδο. Η εξήγηση για αυτό το ενδιαφέρον είναι πολύ απλή: τα αγαθά και οι υπηρεσίες γίνονται πολύ φθηνότερα για τους Κινέζους με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού ρουβλίου.

Μέχρι στιγμής όμως τα λόγια δε μετατρέπονται σε πράξεις. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ακολουθούν το παράδειγμά τους τηρώντας συνήθως στάση αναμονής και παρατηρώντας όχι μόνο τις διακυμάνσεις του ρουβλίου αλλά και την προθυμία της κυβέρνησης να κάνει συμβιβασμούς στους ξένους επενδυτές.

Όπως και πριν από οκτώ χρόνια, στον απόηχο του κύματος κυρώσεων «μετά την Κριμαία», ο κύριος υπολογισμός της Κίνας είναι πως η Ρωσία υποτίθεται ότι θα προσφέρει «ειδικούς και προνομιακούς» όρους λειτουργίας στις κινεζικές επιχειρήσεις. Μεταφρασμένο σε οικονομικό πραγματισμό, αυτό σημαίνει: 1) λήψη κρατικών εγγυήσεων για επενδυτικές συμφωνίες, ασφάλιση του επενδυτή από εξαπάτηση από τον Ρώσο εταίρο. 2) είσοδος σε στρατηγικές βιομηχανίες – λιμάνια, εξόρυξη ορυκτών πόρων. 3) απλοποίηση των διαδικασιών μεταποίησης εργαζομένων από την Κίνα και αδασμολόγητη εισαγωγή εξοπλισμού και μηχανημάτων για επενδυτικά έργα. 4) σιωπηρά πλεονεκτήματα έναντι των επενδυτών από άλλες χώρες.

Σε οκτώ χρόνια, οι Κινέζοι δεν έχουν λάβει ποτέ τέτοιες παραχωρήσεις. Παρεμπιπτόντως, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες θα προσέβαλλαν, λέγοντας ότι η Ρωσία πήρε περισσότερα από την Κίνα από όσα πήρε η Κίνα από τη Ρωσία μετά την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών με τη Δύση.

Θα αλλάξει η κατάσταση τώρα; Θα μπορούσα να μαντέψω ότι δε θα γίνει. Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση δε θα αλλάξει δραματικά.

Πρώτον, δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, η οποία δε θέλει να ανταλλάξει μια εξάρτηση με μια άλλη. Η προστασία των στρατηγικών βιομηχανιών από τον έλεγχο του ξένου κεφαλαίου, η προτεραιότητα των εγχώριων ειδικών και ο εντοπισμός της παραγωγής είναι οι πυλώνες της επενδυτικής πολιτικής της Μόσχας. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει εξαιρέσεις, ακόμη και για έναν τόσο σημαντικό εταίρο όπως η Κίνα.

Δεύτερον, το κινεζικό κεφάλαιο έχει ακόμα τη δυνατότητα να επενδύσει σε χώρες με χαμηλή αγοραστική δύναμη και ένα ακόμη πιο αδύναμο κράτος, το οποίο δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει αυστηρά τους κανόνες του σε ξένους εταίρους. Οι Κινέζοι δουλεύουν πολύ πιο άνετα σε τέτοιες χώρες παρά στη Ρωσία.

Επομένως, βλέπω την κατάσταση για την επόμενη δεκαετία ως εξής:

Θα υπάρχουν όλο και περισσότερα κινεζικά προϊόντα στα ρωσικά καταστήματα και θα αντικαταστήσουν τα δυτικά προϊόντα στις περισσότερες θέσεις της αγοράς. Τελικά, θα επιστρέψουν και οι Κινέζοι τουρίστες, που προσελκύονται από φθηνές τιμές. Είναι πιθανό να υλοποιηθούν δύο ή τρία εμβληματικά έργα, όπως το Yamal-LNG. Ωστόσο, δε θα υπάρξει μαζική προσέλκυση Κινέζων επενδυτών με τους ειδικούς όρους που ελπίζει η Κίνα. Αυτό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα επηρεάσει τη ζωντάνια της ρωσο-κινεζικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

* Ivan Zuenko - ανώτερος ερευνητής στο MGIMO Institute for International Studies, Center for Euroasian Studies, RIAC Expert.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail