Στην Ιταλία βλέπουν «παγίδα» για το ευρώ λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων

geralt / pixabay
Freepen.gr - Το ευρώ θα μπορούσε να πληγεί σκληρά στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, σύμφωνα με άρθρο του Andrea Muratore στην πύλη Inside Over project της ιταλικής εφημερίδας Il Giornale.

Αυτήν την στιγμή, η Ουάσιγκτον, στην πραγματικότητα, μεταθέτει το κόστος του υψηλού πληθωρισμού στον υπόλοιπο κόσμο, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις και έχει αναλάβει οικονομικούς κινδύνους, αναφέρει το άρθρο.

Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οικονομία κινδύνευε να υπερθερμανθεί κυρίως λόγω των οικονομικών μέτρων ως απάντηση στην πανδημία COVID-19, η οποία προκάλεσε τεράστιες δαπάνες, ελλείμματα και οικονομικούς κινδύνους, γράφει ο συγγραφέας. Στην Ευρώπη, ο υψηλός πληθωρισμός εντάχθηκε στην οικονομική ύφεση σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω του γεγονότος ότι «η μπάλα σε αυτό το παιχνίδι» πήγε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Έτσι, το ευρώ είναι παγιδευμένο: αναγκάζεται να αντέξει τον πληθωρισμό λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να παρακολουθεί την κατάσταση λόγω της κρίσης· έχει αποδυναμωθεί ως νόμισμα για το διεθνές εμπόριο επειδή Η Ρωσία δεν το χρησιμοποιεί πλέον ως εναλλακτική λύση στο πράσινο τραπεζογραμμάτιο· υποτιμάται σε ένα στάδιο που η υποτίμηση του νομίσματος όχι μόνο οδηγεί τις εξαγωγές, αλλά επίσης κάνει τις εισαγωγές, ειδικά από τη Ρωσία, πιο δαπανηρές», σημειώνει ο Muratore.

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, το ρούβλι αυξήθηκε σε τιμή έναντι του ευρώ κατά 46,76%, ενώ το δολάριο ενίσχυσε επίσης τις θέσεις του. "Το ευρώ έχει πέσει στο παρασκήνιο έναντι του δολαρίου και αποδυνάμωσε την οικονομική δύναμη της ΕΕ . Αυτό συνέβη μέχρι σήμερα", επισημαίνει ο συγγραφέας. 

Είπε ότι η αβεβαιότητα για τον ενεργειακό εφοδιασμό και τα αντίποινα της Μόσχας κατά των κυρώσεων έκαναν τα υπόλοιπα, με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις να «επηρεάζουν αυτούς που τις επέβαλαν» ως αποτέλεσμα. 

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί ανάμεσα σε δύο πυρκαγιές: αφενός εξαρτάται από τη Ρωσία, η οποία χρεώνει ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα, και αφετέρου υπάρχει μια υπερβολική δύναμη του δολαρίου, που αποδυναμώνει το ευρώ και κάνει τις προμήθειες πιο ακριβές. Και από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι δύσκολο να βγεις», καταλήγει ο Μουρατόρε.

* πληροφορίες ΡΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail