Η Ουάσιγκτον πλημμυρίζει την Ταϊβάν με όπλα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πατούν την κόκκινη γραμμή του Πεκίνου και συνεχίζουν την πολιτική στρατιωτικού εφοδιασμού στην Ταϊβάν. Αυτή είναι η τρίτη προσφορά σε τρία χρόνια. Ακριβώς πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα. Αυτή η συνάντηση μεταξύ του Νίξον και του Μάο Ντσε Ντονγκ άνοιξε το δρόμο για σταθερές διπλωματικές σχέσεις. Έκτοτε, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα ήταν το καθεστώς της Ταϊβάν.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, προσποιείται πως ξεχνά το παρελθόν και στοχεύει να δημιουργήσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών της Κίνας. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τις διπλωματικές συμφωνίες μόνο όταν είναι σαφώς βολικό.

Έτσι, η κυβέρνηση του Πεκίνου βρίσκεται σε επιφυλακή. Τις τελευταίες εβδομάδες, μια αντιπροσωπεία πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον ναύαρχο Michael Glenn Mullen έφτασε στην Ταϊπέι. Ένα σαφές σημάδι υποστήριξης προς την Ταϊβάν που το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει ως «άχρηστο». Τώρα, η Κίνα αμφισβητεί την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να εγκρίνει την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν για 95 εκατομμύρια δολάρια.

Για το Πεκίνο, οι πωλήσεις όπλων στην Ταϊπέι «υπονομεύουν σοβαρά την κυριαρχία, τα συμφέροντα και την ανάπτυξη του έθνους». Η θέση του Πεκίνου επεξηγήθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, σύμφωνα με τον οποίο η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ταϊβάν θα καταλήξει να βλάψει τη διμερή σχέση Κίνας-ΗΠΑ και να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα στα Στενά. Ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπος προέτρεψε την Ουάσιγκτον να σταματήσει το εμπόριο με το νησί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ορίζονται στα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας-ΗΠΑ.

Για ποια κοινά ανακοινωθέντα μιλά ο Zhao; Η αναφορά αφορά τη διπλωματική αλληλογραφία που χρονολογείται από την εποχή της επίσκεψης του Νίξον στο Πεκίνο το 1972. Σε αυτά τα κοινά ανακοινωθέντα, που καλύπτουν την περίοδο από το 1972 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπου το ζήτημα της κυριαρχίας του νησιού της Ταϊβάν συζητήθηκε πρώτα από όλα.

Στο ανακοινωθέν της Σαγκάης, που εκδόθηκε στο τέλος της επίσκεψης του Νίξον, το Πεκίνο χαρακτήρισε το ζήτημα της Ταϊβάν «κρίσιμο» για την εξομάλυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την Κίνα, η Ταϊβάν είναι «μια επαρχία» και η «απελευθέρωσή» της είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Κίνας στο οποίο δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση.

Στο ίδιο έγγραφο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν, ωστόσο, ότι «όλοι οι Κινέζοι και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν πιστεύουν πως υπάρχει μόνο μία Κίνα και ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας και επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για μια ειρηνική επίλυση».

«Ο απώτερος στόχος», αναφέρει το ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 1972, είναι η αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων από το νησί. Η δεύτερη κοινή δήλωση χρονολογείται από τις 15 Δεκεμβρίου 1978, οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας». Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, «ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών θα διατηρήσει εμπορικές, πολιτιστικές και άλλες ανεπίσημες σχέσεις με το λαό της Ταϊβάν».

Το θέμα των πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν είναι το κύριο θέμα του τρίτου κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό της 17ης Αυγούστου 1982, το οποίο ξεκινά από την αποτυχία επίλυσης του ζητήματος των πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν, λόγω «διαφορετικών θέσεων». του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον.


Αυτό είναι το διπλωματικό πλαίσιο από το οποίο πρέπει να ξεκινήσει κανείς.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την εκστρατεία τους για την ενίσχυση του στρατού της Ταϊβάν. Με την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να πουλήσει όπλα στην Ταϊβάν, συνεχίζεται η γραμμή των σχέσεων με την Ταϊβάν, με την οποία η Ουάσιγκτον διασφαλίζει πως στρατιωτικά είδη και υπηρεσίες διατίθενται στην Ταϊβάν για να διατηρήσει επαρκή ικανότητα αυτοάμυνας.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα περιλαμβάνει υπηρεσίες εκπαίδευσης, σχεδιασμού, ανάπτυξης και συντήρησης των συστημάτων αεράμυνας Patriot του νησιού, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο στο Κογκρέσο.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση εξυπηρετεί τα εθνικά, οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του δικαιούχου να εκσυγχρονίσει τον στρατό του και να διατηρήσει αξιόπιστη αμυντική ικανότητα», ανέφερε η δήλωση του Πενταγώνου αναφερόμενη στην Ταϊβάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, βάσει του νόμου για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, αισθάνονται πως δεσμεύονται από το νόμο να παράσχουν αμυντική βοήθεια στην Ταϊβάν, παρά την απουσία επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταϊπέι. Αυτό είναι το τρίτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς όφελος του νησιού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail