Η Πολωνία λέει ότι δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Freepen.gr - Εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Πολωνία λαμβάνει σταθερά μια από τις πιο σκληροπυρηνικές θέσεις του δυτικού κόσμου κατά της Μόσχας και είναι ο κορυφαίος πάροχος υποστήριξης στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Στις 4 Απριλίου ο Πολωνός Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι υπάρχουν λίγα περιθώρια για διάλογο με τη Ρωσία, επικρίνοντας σκληρά τα ευρωπαϊκά κράτη που αναζητούσαν λύση μέσω διαπραγματεύσεων και τονίζοντας ότι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία ήταν μέσω της «μάχης» εναντίον της Μόσχας, σημειώνει το militarywatchmagazine.com

Χαρακτηρίζοντας τη ρωσική πολιτική ως «καθαρό κακό», ο Morawiecki είπε πως μόνο πιο ακραίες οικονομικές κυρώσεις θα ήταν ηθικά αποδεκτές. Επικρίνοντας τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, ο Πολωνός ηγέτης δήλωσε: «Πόσες φορές έχετε διαπραγματευτεί με τον [Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν; Δεν διαπραγματεύεσαι με εγκληματίες, τους πολεμάς. Θα διαπραγματευόσασταν με τον Χίτλερ, τον Στάλιν ή τον Πολ Ποτ;».

Ο Morawiecki υποστήριξε πως οι κυρώσεις θα «έσπαζαν την πολεμική μηχανή του Πούτιν», προτού επικρίνει τη Γερμανία για τις ουσιαστικές εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία λέγοντας ότι το Βερολίνο πρέπει να ακούσει τις φωνές «αθώων γυναικών και παιδιών, τη φωνή των δολοφονηθέντων». «Όποιος διαβάζει τα πρακτικά [των συνεδριάσεων της ΕΕ] θα ξέρει πως η Γερμανία είναι το κύριο εμπόδιο στον δρόμο προς τις πολύ ισχυρές κυρώσεις», πρόσθεσε ο Πολωνός ηγέτης.


Μαζί με τα κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, καθώς και την ίδια την Ουκρανία, η Πολωνία έχει υιοθετήσει την πιο σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Ενώ οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης προσπάθησαν να εξισορροπήσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις με την ανάγκη για σταθερότητα και μια ισχυρή εμπορική σχέση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να εστιάσουν εκ νέου την προσοχή τους μακριά από τη Ρωσία και να αντιμετωπίσουν τους αμφισβητίες της κυριαρχίας τους στην Ανατολική Ασία, η στόχευση της Ρωσίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών εξωτερικής πολιτικής της Πολωνίας για χρόνια. 

Το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου ενίσχυσε τη θέση της Βαρσοβίας να πιέσει τον ευρύτερο δυτικό κόσμο να ευθυγραμμιστεί με τη δική της μακροχρόνια θέση απέναντι στη Ρωσία. Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Jaroslaw Kaczynski τον Μάρτιο ζήτησε ιδιαίτερα αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία υπό το ΝΑΤΟ ή κάποια άλλη ομάδα, πρόταση την οποία άλλες δυτικές χώρες έχουν αποδειχθεί πολύ απρόθυμες να εξετάσουν λόγω του υψηλού κινδύνου να προκαλέσει μεγάλο πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail