Το 40% των Ελλήνων πολιτών αντιστοιχεί σε 2,25 εκ.; Το τέχνασμα στα εκλογικά- δημοσκοπικά ποσοστά κι η διαστρέβλωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας

Στις εθνικές εκλογές του 2019 τα δύο πρώτα σε κατάταξη πολιτικά κόμματα έλαβαν: 2,25 εκατομμύρια ψήφους η ΝΔ και εκλογικό ποσοστό 39,85% και 1,78 εκατομμύρια ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ και εκλογικό ποσοστό 31,53%.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, σε μία χώρα με πληθυσμό 10 με 11 εκατομμύρια το 40% των κατοίκων της με δικαίωμα ψήφου αντιστοιχεί μόλις σε 2,25 εκατομμύρια.

Μήπως κάτι δεν πάει καλά;

Τα εκλογικά ποσοστά εξάγονται σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις εκλογές, που το 2019 ήταν 5,77 εκατομμύρια. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, δηλαδή εκείνοι που έχουν δικαίωμα ψήφου εμφανιζόντουσαν 9,98 εκατομμύρια. Το μέγεθος των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ποτέ δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Κατά περίεργο τρόπο η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων πάντοτε έπασχε σαν διαδικασία. Ίσως τυχαία, ίσως όχι.

Πάντως, εδώ υπάρχει ζουμί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011, τα οποία δεν έχουν μεταβληθεί ιδιαίτερα σε σχέση με σήμερα, το πραγματικό μέγεθος των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων φαίνεται να κινείται στα επίπεδα των 8 εκατομμυρίων.

Με βάση λοιπόν το πλήθος των Ελλήνων με πολιτικά δικαιώματα τα ποσοστά των κομμάτων κατά τις εθνικές εκλογές του 2019 διαμορφώνονται αρκετά διαφορετικά: ΝΔ 28-29% και ΣΥΡΙΖΑ 22-23%.

Πάμε στις δημοσκοπήσεις.

Εκ των πραγμάτων το δείγμα τους λαμβάνεται από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου, αλλά τέτοια ποσοστά δεν τα είδαμε ποτέ πριν τις τότε εκλογές. Πάντα αντικρίζαμε νούμερα κοντά σε αυτά που προέκυψαν στις εκλογές.

Όσο για τις μετέπειτα δημοσκοπήσεις;

Αν αναλογιστούμε την πολιτική φθορά που υπέστη σταδιακά το κυβερνών κόμμα της ΝΔ, αλλά όπως όλα δείχνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα εμφανιζόμενα δημοσκοπικά ποσοστά θα έπρεπε να κινούνταν χαμηλότερα από το 28-29% και 22-23% αντίστοιχα. Πόσο μάλλον στις πρόσφατες.

Ποιο είναι το ζουμί;

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές το κυβερνών κόμμα της ΝΔ έλαβε το 52,65% των εδρών του κοινοβουλίου με αντιπροσωπευτικό ποσοστό μόλις 28-29% επί των με πολιτικά δικαιώματα Ελλήνων.

Η μη έγκαιρη ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων προσφέρει μία δικαιολογία για τη διαμόρφωση ενός τρόπου εξαγωγής εκλογικών αποτελεσμάτων που όχι μόνο παραποιεί την εικόνα των πολιτικών μας επιλογών, αλλά παρέα με έναν εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής διαστρεβλώνουν τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.



Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας

2 Απριλίου 2022

www.eksadaktylos.gr



Πηγές:

https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/parties/

https://www.statistics.gr/el/statistics?p_p_id=documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=4&p_p_col_pos=1&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_javax.faces.resource=document&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_ln=downloadResources&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_documentID=310596&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_locale=el

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail