Χωρίς Apple και Porsche ουδείς θα πάθει κάτι, αλλά δίχως ρωσικό σιτάρι και λίπασμα θα πεινάσει κόσμος

stanvpetersen / pixabay
«Οι εθνικοί πόροι πρέπει να αντιμετωπισθούν με γεωπολιτικά και στρατηγικά κριτήρια, όχι ως αριθμητικοί δείκτες: το 1% του εθνικού εισοδήματος που προέρχεται από την άνοδο του τουρισμού δεν είναι το ίδιο με το 1% που δίνει μια σύγχρονη εξοπλιστική βιομηχανία». Έγραφε ο Παναγιώτης Κονδύλης τριάντα χρόνια πριν. 

Κώστας Κουτσουρέλης fb

Ο ρωσσοουκρανικός πόλεμος μας το δείχνει αυτό καθαρά. Αν τα ονομαστικά νούμερα του ΑΕΠ είχαν την παραμικρή σημασία, τότε θα ήταν εντελώς αδύνατο μια χώρα, που υποτίθεται ότι υστερεί τόσο όσο η Ρωσσία σ' αυτόν τον δείχτη, να επηρεάζει τόσο τη ζωή μας. 

Όμως το σκέτο ΑΕΠ δεν σημαίνει τίποτε, είναι εντελώς παραπλανητικό στατιστικό μέγεθος. Η πραγματική ισχύς των χωρών δεν κρίνεται από την αγοραία, χρηματιστηριακή αξία των προϊόντων τους αλλά από την τοποθέτηση αυτών των τελευταίων στην κλίμακα των πρωτευουσών βιοτικών αναγκών. 

Όταν πολλές δεκάδες χώρες εξαρτώνται από τα σιτηρά και τα λιπάσματα, τα καύσιμα και τα μέταλλα, τα όπλα και την τεχνολογία που εσύ τους παρέχεις, είσαι εξ αντικειμένου οικονομική υπερδύναμη, κι ας μην πουλάς υπερτιμημένα γκάτζετ και real estate, κι ας μην έχεις παραφουσκωμένα χρηματιστήρια. 

Χωρίς Apple και Porsche, Lui Vuitton και διακοπές στη Μύκονο ουδείς θα πάθει τίποτα. Yπάρχουν ήδη ή θα υπάρξουν εναλλακτικές. Χωρίς τα ρώσσικα στάρια και τα ρώσσικα λιπάσματα η Αίγυπτος των 100 και η Βραζιλία των 200 εκατομμυρίων θα πεινάσουν - τόσο απλό είναι. Αντίστοιχη είναι και η πολιτική ισχύς της Μόσχας: τεράστια. Όσο διαθέτει τέτοια περιζήτητα και ζωτικά προϊόντα, η ιδέα ότι μπορεί να απομονωθεί είναι φαντασιοκόπημα ανίδεων εγκεφάλων. 

Ειδικά η υπερθέρμανση του κλίματος και η τήξη των πάγων θα εκτοξεύσει την ισχύ της Ρωσσίας στο προσεχές μέλλον καθιστώντας την μεταξύ άλλων και μείζονα θαλάσσια δύναμη, κυρίαρχη του Αρκτικού Ωκεανού και γιγαντώνοντας την γονιμότητα των σιβηρικών εδαφών. 

Αντιθέτως, η Ευρώπη θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια για να σταθεί καν στα πόδια της. Το διαζύγιό της από την γειτονική ρωσσική αγορά πρώτων υλών θα το πληρώσει πανάκριβα. Πώς θα ανταγωνιστούν οι Γερμανοί βιομήχανοι τους Κινέζους λ.χ. όταν θα πληρώνουν την ενέργεια σε τριπλάσιες τιμές; 

Αργά αργά αρχίζουν να το βλέπουν και οι δικοί μας αναλυτές αυτό (βλ. στα σχόλια), με έναν άγριο στασιμοπληθωρισμό να είναι το πιθανότερο σενάριο. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο μόνος βέβαιος χαμένος θα είναι η Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail