[ΑΝΑΛΥΣΗ] Θα μπορούσε η Τουρκία να γίνει ο πάροχος ασφάλειας της Ευρώπης στη Μαύρη Θάλασσα με ραντάρ και φρεγάτες TF-2000;

Η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Ρωσία την περασμένη Πέμπτη για την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος συνεχίζεται σε τρεις άξονες. Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει την ακτή της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα. Η Οδησσός δέχεται πυρά. Εάν πέσει η Οδησσός, η Ρωσία θα έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και θα είναι η πιο αποτελεσματική ναυτική δύναμη σε αυτήν. Η βάση της θαλάσσιας στρατηγικής είναι να αναγκάσεις άλλες χώρες να ενεργήσουν σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντά σου μέσω της ναυτικής ισχύος. Από εδώ και πέρα, η Τουρκία θα αισθάνεται πιο έντονα την πολιτική πίεση που προκύπτει από την κυριαρχία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως δείχνει η ιστορική εμπειρία, όποτε η Ρωσία γίνεται πιο δυναμική, θέλει να ασκήσει την επιρροή της στα στενά, όπως επιχείρησε να κάνει ο Στάλιν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Χάρη στην ισορροπία που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, η Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά έχει εξασφαλίσει ειρήνη και ηρεμία στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, η μεταβαλλόμενη ισορροπία ναυτικών δυνάμεων και το γεωπολιτικό τοπίο στη Μαύρη Θάλασσα μας αναγκάζει να θέσουμε το εξής ερώτημα:

Τι θα συμβεί εάν προκύψουν διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας σχετικά με την εφαρμογή και την ερμηνεία των διατάξεων της Σύμβασης του Μοντρέ; Συγκεκριμένα, η Τουρκία έχει ερμηνεύσει το θέμα της διέλευσης υποβρυχίων από τα στενά υπέρ της Ρωσίας. Θα αρνηθεί η Τουρκία τη διέλευση σε ρωσικά υποβρύχια που επιδιώκουν να διέλθουν από τα στενά για να επιχειρήσουν στην ανατολική Μεσόγειο; Το εάν η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Σύμβαση του Μοντρέ για να υπηρετήσει την ειρήνη και την ασφάλεια όπως έκανε στο παρελθόν εξαρτάται από το ότι είναι μια αποτελεσματική ναυτική δύναμη που εξισορροπεί τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Η κυριαρχία της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα θα προσφέρει στη Ρωσία μια τεράστια απειλή που θα προέρχεται από βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι ανεπαρκώς θωρακισμένη έναντι των βαλλιστικών πυραύλων και των πυρηνικών επιθέσεων της Ρωσίας. Οι ανάγκες ασφάλειας και οι αντιλήψεις για την απειλή της Τουρκίας και των χωρών της ΕΕ που προκύπτουν από τη ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα αλληλοεπικαλύπτονται. Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να γίνει σημαντικός παίκτης στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία πρέπει να επιδιορθώσει την επιδείνωση των σχέσεών της με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες που προκλήθηκε από την προσέγγισή της με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού επιθετικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24M το 2015 και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να ανακτήσει τη θέση της στη δυτική συμμαχία.

Η Τουρκία είχε περάσει από μια παρόμοια φάση πριν από την υιοθέτηση της Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ το 2010 και την ανάπτυξη ραντάρ στο Kürecik της Τουρκίας. Ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία ψήφισε κατά της επιβολής κυρώσεων στο Ιράν το 2010. Η συζήτηση σχετικά με τη μετατόπιση του άξονά της από τη Δύση στην Ανατολή ξεκίνησε ξανά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Αυτές οι συζητήσεις έληξαν όταν η Τουρκία αποδέχθηκε την ανάπτυξη του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟϊκού συστήματος βαλλιστικών πυραύλων στο Kürecik της Τουρκίας, δείχνοντας τη θέση της στη δυτική συμμαχία και αποφεύγοντας μια μετατόπιση άξονα.

Η ευρωπαϊκή προσαρμοστική προσέγγιση σταδιακά (EPAA)

Το 2009 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη Σταδιακή Προσαρμοστική Προσέγγιση (PAA), μια νέα στρατηγική για τις επιχειρήσεις περιφερειακής βαλλιστικής άμυνας (BMD). Το ΝΑΤΟ αποφάσισε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το 2010 να δημιουργήσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα προστατεύει από βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ και θα ενσωματώνεται στο εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ. Η πρώτη εφαρμογή του PAA ήταν στην Ευρώπη, όπου ονομάζεται European Phased Adaptive Approach (EPAA). Στην αρχική φάση του EPAA, εγκαταστάθηκε ραντάρ X-band AN/TPY-2 στο Kürecik και στη Μεσόγειο αναπτύχθηκαν πολεμικά πλοία AEGIS με ικανότητα BMD. Η φάση 2 περιελάμβανε τη δημιουργία της εγκατάστασης AEGIS Ashore στη Ρουμανία, η οποία ανακοίνωσε την πρώτη επιχειρησιακή της ικανότητα το Μάιο του 2016 με την προσθήκη αναχαιτιστών SM-3 Block IB, επεκτείνοντας σημαντικά την αμυνόμενη περιοχή.

Το ραντάρ Kürecik είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη

Το Kürecik φιλοξένησε στο παρελθόν τον σταθμό ραντάρ και αναμετάδοσης επικοινωνίας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Ο σταθμός, που ιδρύθηκε το 1961, συνέχισε να παρακολουθεί τον σοβιετικό εναέριο χώρο μέχρι το τέλος της αποστολής του το 1991. Το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και ανίχνευσης AN/TPY-2, το πιο κρίσιμο στοιχείο αυτού του συστήματος, ενεργοποιήθηκε στο Kürecik από τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2012. Ωστόσο, η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία είναι υπεύθυνη για τη διοίκηση και τον έλεγχο του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ Kürecik και άλλων στοιχείων του συστήματος.

Το ραντάρ AN/TPY-2 μπορεί να στείλει πληροφορίες από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά (που λαμβάνονται με τον εντοπισμό και την παρακολούθηση βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία και το Ιράν) στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας AGEIS Ashore και στα πλοία AEGIS στη Μεσόγειο, τα οποία θα καταστρέψουν τους πυραύλους. Ωστόσο, το NATO BMD ορίζει επίσημα τον στόχο ως απειλές που προέρχονται από έξω από τον ευρωατλαντικό χώρο και δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας. Το NATO BMD θα μπορούσε να ενημερωθεί ανάλογα. Λαμβάνοντας υπόψη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απειλή της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για πρώτη φορά μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας του 1962, το EPAA πρέπει να ενισχυθεί ώστε να ενσωματώσει πρόσθετες δυνατότητες για την άμυνα της Ευρώπης έναντι πυρηνικά ικανών βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ.

Η ναυτική δύναμη της Τουρκίας θα μπορούσε να εξισορροπήσει το ρωσικό ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα

 

Μοντέλο φρεγάτας TF-2000

Η Τουρκία χρειάζεται μια ναυτική δύναμη ικανή για περιφερειακή αεράμυνα κατά των πυραύλων κρουζ και των βαλλιστικών πυραύλων στη Μαύρη Θάλασσα, τόσο για την ασφάλειά της όσο και για την ασφάλεια της Ευρώπης. Τα κράτη μέλη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορούν να βοηθήσουν την Τουρκία παρέχοντας οικονομική υποστήριξη και μεταφέροντας τεχνολογία όπλων για την κατασκευή φρεγατών TF-2000, οι οποίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη να κατασκευάζονται, για τη δημιουργία ναυτικής δύναμης ικανής να αντιμετωπίσει τη ρωσική ναυτική δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το EPAA, οι φρεγάτες TF-2000 μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους SM-3 ή Aster-15 και Aster-30 για αεράμυνα. Οι φρεγάτες αεράμυνας TF-2000, που θα αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια της Ευρώπης και της Τουρκίας. Το NATO BMD για τη Μαύρη Θάλασσα θα αγκυροβοληθεί από τα ραντάρ Kürecik και τις φρεγάτες αεράμυνας TF-2000.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

ΣΧΟΛΙΟ: Προσέξτε και κρατήστε την τελευταία παράγραφο, διότι αν ανοίξει τέτοιο ζήτημα θα το βρούμε μπροστά μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail