«Ο κύβος ερρίφθη» στην Κωνσταντινούπολη;

Πολλές και διαφορετικές οι «αναγνώσεις» στα ΜΚΔ των χθεσινών «διπλωματικών» ανακοινώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στην Κωνσταντινούπολη. Εκτός από αυτούς που με "οπαδικά χαρακτηριστικά" συγχαίρουν τον κ. Μητσοτάκη για το θαρραλέο του «άνοιγμα» στην Τουρκία εν μέσω πολέμου, υπάρχουν και αυτοί που ανησυχούν και που αναρωτιούνται για το "timing". 

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Κάποιοι όμως μιλούν ακόμα και για «Κερκόπορτες» και δεν το κρύβουν πως ένα νέο «Μόναχο 1938», με την σιωπηλή «νομιμοποίηση» του τουρκικού αναθεωρητισμού, βρίσκεται πλέον ante portas. Ο κατευνασμός που κυριάρχησε για δεκαετίες στην Ελλάδα αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά» και στο πεδίο, από τη Θράκη και τη «Γαλάζια Πατρίδα» μέχρι την Κύπρο. 

Άλλωστε η Τουρκία φρόντισε να το προαναγγείλει πριν την χθεσινή πολύ σημαντική συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Εν ευθέτω χρόνω θ' ακολουθήσει, ισχυρίζονται, και η «ελληνοτουρκική συμφωνία πακέτο». Υπό αμερικανική «καθοδήγηση» και την απειλητική δαμόκλειο σπάθη της Τουρκίας, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη των τριών «συστημικών κομμάτων», ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ. 

Σε εποχές «υποχρεωτικής» στρατοπέδευσης σε ένα από τα τρία βιαίως αναδυόμενα «κοσμοκρατορικά / αυτοκρατορικά μπλοκ» η αναντίρρητη και δεδομένη στοίχιση πίσω από τον Αμερικανό Ηγεμόνα και το ΝΑΤΟ δεν αποκλείει ακόμα και απώλεια εθνικής κυριαρχίας. 

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία…και η δύστυχη Ουκρανία είναι μόνο ένα θλιβερό δείγμα της επέλασης του αναθεωρητισμού διεθνώς. Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται ήδη για την ασφάλεια και το μέλλον της γειτονιάς μας, με πρώτη τη πολυεθνική Βοσνία, και το Μαυροβούνιο ν΄ ακολουθεί. Άραγε «ο πραγματικός φίλος της Σερβίας» θ' αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που του παρουσιάζεται στα Βαλκάνια; Ιστορικοί παραλληλισμοί πάντως υπάρχουν. Αρκεί βέβαια να μπορεί και να θέλει κανείς να τους δει και ν΄ αντιδρά αξιόπιστα.

ΥΓ. Ενδεικτική και η σημειολογία της φωτογραφίας: Ο χαλαρός οικοδεσπότης και ο συγκρατημένος μουσαφίρης, σαν τη γάτα με το ποντίκι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail