Ο πόλεμος στην Ουκρανία κοστίζει στην Τουρκία 40 δισεκατομμύρια δολάρια

Shahrokh / pixabay
Freepen.gr - Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη κοστίσει στην οικονομία της Τουρκίας μεταξύ 35 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με επιχειρηματικό όμιλο που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες.

Κάθε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι κοστίζει στην Τουρκία περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Simone Kaslowski, επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρήσεων (TÜSİAD), ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Dünya.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αναμένεται να διευρυνθεί και οι επενδύσεις στην οικονομία θα επιβραδυνθούν, είπε ο Kaslowski, επισημαίνοντας το εμπορικό έλλειμμα 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη του πολέμου.

«Αν λάβουμε υπόψη το κόστος του πολέμου όσον αφορά την ενέργεια και τα εμπορεύματα, την επιβράδυνση των εξαγωγών και τα λιγότερα έσοδα από τον τουρισμό, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ υψηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2022 από ό,τι το 2021», είπε.

 
Ο Κασλόφσκι σημείωσε επίσης πως ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε το ετήσιο 54,4 τοις εκατό τον Φεβρουάριο, είναι απίθανο να επιβραδυνθεί από τα επίπεδα του περίπου 60 τοις εκατό.

«Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε μια επιβράδυνση στις επενδύσεις. Υπάρχει κίνδυνος να μην καταφέρουμε να επιτύχουμε τις επιδόσεις που επιθυμούμε στην ανάπτυξη φέτος», ανέφερε. «Μακροπρόθεσμα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και η απώλεια ευημερίας των νοικοκυριών είναι ανεξέλεγκτη».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail