Τερματισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία στον πυρηνικό σταθμό στο Ακκουγιού ζητά Τούρκος βουλευτής

rosatom.ru
Freepen.gr - Ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέτρεψε την Τουρκία να επανεξετάσει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, επικαλούμενος τη συνιδιοκτησία και τη λειτουργία του από τη ρωσική κρατική Rosatom.

Η Άγκυρα θα πρέπει να διακόψει οποιαδήποτε σύνδεση με τη Ρωσία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Akkuyu, ένα έργο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό κατασκευή στη νότια επαρχία Μερσίνης της Τουρκίας, γράφει η εφημερίδα Cumhuriyet πως δήλωσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από τη Μερσίνη, Ali Mahir Başarır, στο κοινοβούλιο το Σάββατο.

Έχοντας προγραμματιστεί να είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, το Akkuyu είναι ένα κοινό έργο της Τουρκίας και της Rosatom, της κρατικής εταιρείας της Ρωσίας για την πυρηνική ενέργεια.

«Οι Ρώσοι θα κατέχουν το 51 τοις εκατό αυτού του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακόμη και μετά από 1000 χρόνια, θα έχουν 51 τοις εκατό», είπε ο βουλευτής του CHP, επικαλούμενος μια ρήτρα στη συμφωνία για το εργοστάσιο που υπογράφηκε το 2010.

Η Άγκυρα θα πρέπει να επανεξετάσει τη συμφωνία για το εργοστάσιο, σύμφωνα με τον Başarır, και να διακόψει όλους τους ρωσικούς δεσμούς με το εργοστάσιο στο Akkuyu.

Η ρωσική Rosatom έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ή αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή αντίστοιχων εργοστασίων στην Κίνα, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Τουρκία, την Ουγγαρία, τη Λευκορωσία, τη Φινλανδία και την Αίγυπτο, ανέφερε την Κυριακή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Conversation.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή)
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail