Το Κίεβο θα ακολουθήσει τα χνάρια του Γκρόζνυ που καταστράφηκε ολοσχερώς;

Ερωτηματικά υπάρχουν αν ο ρωσικός σχεδιασμός της εισβολής στην Ουκρανία πέτυχε και πόσο είναι δυνατόν να διαρκέσουν οι επιχειρήσεις:

Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.

- Ο Πούτιν ενδεχομένως περίμενε ότι με τον κεραυνοβόλο πόλεμο που ενήργησε θα προκαλούσε την ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι ή την άμεση συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, κάτι που συνέβη και στον πόλεμο της Γεωργίας το 2008, Αυτό δεν πραγματοποιήθηκε και περάσαμε σε μια άλλη φάση που αφορά καθαρά το επιχειρησιακό πεδίο, αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση. 

- Αναφορικά με τη διάρκεια και την ολοκλήρωση της επιχείρησης να αναφερθούν τα εξής:

Η κατάληψη μιας πόλης όπως το Κίεβο που έχει και συμβολική σημασία με τρία εκατομμύρια κατοίκους, απαιτεί ειδική επιχείρηση και αρκετό χρόνο.

Συγκεκριμένα στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στο έδαφός της στις 11 Δεκ. 1994 και πλησίασαν στην πρωτεύουσα Γκροζνυ σε λίγες μέρες. Η επιχείρηση γα την κατάληψη της πόλης ξεκίνησε το βράδυ της 31 Δεκ. 1994 προς την 1 Ιαν. 1995, δηλαδή μετά από 20 ημέρες περίπου από τότε που είχαν εισέλθει τα ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία. 

Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν μαζικά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν μεγάλες απώλειες και στη συνέχεια η τακτική άλλαξε. Έγιναν επιχειρήσεις με ειδικές δυνάμεις και αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Η πόλη κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε και καταλήφθηκε στις 6 Μαρ. 1995, δηλαδή δυόμιση μήνες αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση. 

Μετά την κατάληψη τοποθετήθηκε μια νέα φιλορωσική διοίκηση και ακολούθησαν εκλογές, αλλά το Γκρόζνυ είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail