Βέλλιος Καραβίας: Ο άνθρωπος που με μια λάντζα έσωσε 29 ανθρώπους από τη φωτιά

ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ (ΒΕΛΙΟΣ) ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Στις 23 Φεβρουαρίου 1980 το δεξαμενόπλοιο ‘Irene’s Serenade’ μπήκε στο λιμάνι της Πύλου για ανεφοδιασμό. Στις 4 το απόγευμα, μετά από εκρήξεις το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο βαρκάρης Βέλιος Καραβίας, έχοντας στην λάντζα του τρία στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, έπλεε προς το πλοίο όταν έγινε η έκρηξη και άρχισε να καίγεται το πετρέλαιο. 

Έπρεπε να πάρει μια απόφαση. Ή θα συνέχιζε προς το πλοίο για να σώσει το πλήρωμα, με κίνδυνο να καούν όλοι, ή θα γύριζε πίσω. Στις παραινέσεις κάποιων από τους επιβαίνοντες να γυρίσει πίσω, απάντησε «Και αυτοί το ίδιο θα έκαναν για μένα για να με σώσουν».

Συνέχισε, πλεύρισε το πλοίο και έσωσε 29 άτομα.

Ο Βέλλιος Καραβίας για αυτή την πράξη ανδρείας, τιμήθηκε με μετάλλια και διπλώματα από την Ακαδημία Αθηνών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Δήμο Πύλου και τον Ροταριανό Όμιλο Πειραιώς.

Ο Βέλλιος Καραβίας έφυγε από τη ζωή το 2009. Το 2013 πραγματοποιήθηκε στην Πύλο μια εκδήλωση στη μνήμη του, από τον εν Αθήναις Πολιτιστικό Σύλλογο Πυλίων. Τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του μόλου που αναφέρεται το περιστατικό.

Η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα ενός απλού ανθρώπου απέτρεψε μια μεγαλύτερη τραγωδία σώζοντας 29 ζωές.

Βαγγέλης Χωραφάς

O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail