Μπορεί η Γερμανία να αποσυνδεθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο;

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία θα καθορίσει τη γεωπολιτική και την οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες. Αν και φαίνεται πως η Δύση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εκδιώξει τη Ρωσία από την Ουκρανία, ελπίζει επίσης να απελευθερώσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, ειδικά τη Γερμανία – αλλά μπορεί η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχωριστεί από το ρωσικό αέριο;

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ διαψεύδει τις ελπίδες ότι η Μόσχα θα καταφέρει να «εκβιάσει» τη λειτουργία του Nord Stream-2 σε συνέντευξή του. Επισημαίνει επίσης, χωρίς διφορούμενους υπαινιγμούς, πως η οικονομία της Γερμανίας και της ΕΕ συνολικά θα καταρρεύσει αναπόφευκτα εάν σταματήσει η ροή του ρωσικού αερίου. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός λέει τα προφανή αποτελέσματα σύμφωνα με στοιχεία, αλλά αυτό αγνοείται από άλλους ανώτερους Γερμανούς πολιτικούς και κράτη της Ε.Ε.

Η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και η Ουκρανία ζητούν από την Ουάσιγκτον εδώ και χρόνια να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και τώρα αρχίζει να υποστηρίζεται από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από τις συνομιλίες στη Μόσχα, διέταξε το Υπουργείο Οικονομίας να αποσύρει το συμπέρασμά του ότι η λειτουργία του Nord Stream-2 δεν ενέχει κίνδυνο για τη γερμανική αγορά φυσικού αερίου.

Κυκλοφόρησαν είδηση ​​πως ο Καγκελάριος είχε αναστείλει τη διαδικασία πιστοποίησης για τον ρωσικό αγωγό. Ωστόσο, η πιστοποίηση του αγωγού δεν πραγματοποιείται από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του νομοθετικού της πακέτου. Κανείς δεν έχει ανακοινώσει ακόμη προθεσμία πιστοποίησης και το Υπουργείο Οικονομίας, αφού απέσυρε την έκθεσή του, είναι υποχρεωμένο να συντάξει άλλη έκθεση και να την υποβάλει ξανά προς εξέταση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Η Γερμανία κατατάσσεται στην όγδοη θέση στον παγκόσμιο κατάλογο φυσικού αερίου και αγοράζει περισσότερα μπλε καύσιμα στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Συγκριτικά: Το 2013, οι Γερμανοί εισήγαγαν μόνο 97 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αλλά μέχρι το 2020 έφτασαν τα 155,5 δισεκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν θα σταματήσουν οι τρεις τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας, αυτοί οι αριθμοί θα είναι ακόμη πιο διογκωμένοι.

Η ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι μόνο ο ηγέτης στις εισαγωγές φυσικού αερίου, αλλά και ο κύριος αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας - η προμήθεια από το εξωτερικό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του ενεργειακού ισοζυγίου. Επομένως, πρέπει να τεθεί το ερώτημα εάν το Βερολίνο πιστεύει ότι η προμήθεια LNG από τις ΗΠΑ μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Τον Ιανουάριο, αναφέρθηκε πως 106 πλοία έφτασαν σε τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου στην ΕΕ, μεταφέροντας το ρεκόρ των 7,1 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου αερίου. Το ποσοστό αυτό όχι μόνο είναι υψηλό ρεκόρ, αλλά είναι 37% υψηλότερο από το μέσο όρο των προηγούμενων περιόδων. Ωστόσο, οι Αμερικανοί έμποροι παρέδωσαν όχι περισσότερα από 76 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη το έτος ρεκόρ του 2021.

Ένα άλλο ζήτημα για τη γερμανική κυβέρνηση είναι ότι η Ευρώπη έχει πλέον εξαντλήσει τη φυσική της ικανότητα να εισάγει LNG. Συνολικά, υπάρχουν 29 τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου στην ΕΕ, οι περισσότεροι από αυτούς στην Ισπανία και τη Γαλλία. Η Βρετανία, η οποία δεν είναι πλέον μέρος της ευρωζώνης, έχει τρεις και η Γερμανία δεν έχει τερματικούς σταθμούς LNG. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αμερικανικό αέριο μπορεί να εισέλθει στις γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης μόνο μέσω μεταπωλητών με πρόσθετη προσαύξηση.

Πρόσφατα, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ είπε ότι απλώς δεν υπάρχει τίποτα που να αντικαθιστά το ρωσικό αέριο. Το Κατάρ δεν είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή LNG και οι τρέχοντες όγκοι έχουν συμπυκνωθεί στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών. Το ίδιο ανέφερε νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, είπε πως το να αφήσουμε τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα να λειτουργήσουν περισσότερο από το προγραμματισμένο είναιμια επιλογή, αμφισβητώντας την προγραμματισμένη έξοδο του Βερολίνου από την ενέργεια άνθρακα έως το 2030.

«Δεν υπάρχουν ταμπού στις διαβουλεύσεις», είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι στόχος της Γερμανίας ήταν να επιλέξει τελικά ποια χώρα θα προμηθεύει την ενέργειά της. «Το να μπορείς να επιλέξεις σημαίνει επίσης, σε περίπτωση αμφιβολίας, να αποχαιρετήσεις το ρωσικό αέριο, τον άνθρακα ή το πετρέλαιο. Και εάν η Ρωσία διακόψει εσκεμμένα αυτή την προμήθεια, τότε η απόφαση πρέπει φυσικά να ληφθεί. Σε αυτή την περίπτωση δε θα ξαναχτιστεί ποτέ. Νομίζω ότι και το Κρεμλίνο το γνωρίζει αυτό».

Παρ' όλη την ελπίδα για το αμερικανικό LNG ή τη χρήση άνθρακα στο ενδιάμεσο, δεν είναι ρεαλιστικές προοπτικές και για αυτόν τον λόγο, ακόμα κι αν το ήθελε το Βερολίνο, δεν μπορεί να αποχωριστεί από το ρωσικό αέριο στο άμεσο μέλλον, παρά τις προκλητικές φωνές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail