Οι Βρυξέλλες εκφοβίζουν την Ουκρανία

Artem_Apukhtin / pixabay
Ενώ η Ουκρανία έχει από καιρό φιλοδοξίες να ενταχθεί στην ΕΕ, ανεύθυνοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν το Κίεβο με περιφρόνηση, ισχυρίστηκε ο Κροάτης Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς, καθώς οι εντάσεις εντείνονται στα κοινά σύνορα με τη Ρωσία.

Layla Guest - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RTL την Κυριακή, ο ηγέτης του Ζάγκρεμπ μοιράστηκε τις απόψεις του για τις σχέσεις της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας με το μπλοκ των 27 μελών.

Σύμφωνα με τον Μιλάνοβιτς, το Κίεβο «βρίσκεται σε τρομακτική θέση σε σχέση με την ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει την Ουκρανία ανεύθυνα. Δεν έχουν λάβει τίποτα από την ΕΕ και τους έχουν υποσχεθεί δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια».

Συνέχισε, λέγοντας πως «η Ουκρανία υφίσταται εκφοβισμό από τους ίδιους γραφειοκράτες από τις Βρυξέλλες που εκφοβίζουν άλλα κράτη». Κατηγόρησε αξιωματούχους από το μπλοκ ότι πούλησαν στο έθνος της Ανατολικής Ευρώπης «ομίχλη» και «τους υποσχέθηκαν κάποιου είδους καθεστώς σύνδεσης».

Η χώρα, σύμφωνα με την ΕΕ, βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Παλαιότερα αναπτύχθηκε, αλλά τώρα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο επίπεδο του Κοσσυφοπεδίου», πρόσθεσε ο Κροάτης πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του γίνονται εν μέσω τεταμένης αντιπαράθεσης πέρα ​​από τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με δυτικούς ηγέτες να κατηγορούν τη Μόσχα τους τελευταίους μήνες για στρατιωτική συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων πριν από μια εισβολή. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μιλάνοβιτς ανακοίνωσε πως το Ζάγκρεμπ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τα τμήματα του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην περιοχή σε περίπτωση που η κατάσταση εξελιχθεί σε σύγκρουση πλήρους κλίμακας, δηλώνοντας ότι οι αρχές της χώρας του «δεν έχουν καμία σχέση με αυτό και δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό».

Ο Κροάτης ηγέτης είπε ότι η κλιμάκωση της έντασης «δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία ή τη Ρωσία». Αντίθετα, είπε, «έχει να κάνει με τη δυναμική της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής – [ο Πρόεδρος των ΗΠΑ] Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του, την οποία υποστήριξα».

Τον Δεκέμβριο, η Μόσχα παρέδωσε δύο προσχέδια προτάσεων: η μία απευθυνόταν στην Ουάσιγκτον και η άλλη στο ΝΑΤΟ. Εκτός από το μπλοκάρισμα του Κιέβου από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία επιμένει πως το μπλοκ πρέπει να απέχει από στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος των κρατών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας που εντάχθηκαν μετά το 1997, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Κίεβο ετοιμάζεται να υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 2024, με την ελπίδα να του δοθεί ένταξη μέσα σε μια δεκαετία. Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε πως η μακροχρόνια φιλοδοξία του να ενταχθεί στην ΕΕ αναστέλλεται λόγω των ανησυχιών που εξέφρασαν τα κράτη μέλη.

«Όταν τους βλέπεις πρόσωπο με πρόσωπο, λένε ότι είναι υπέρ σου, αλλά υπάρχουν ερωτήσεις από κάποιες άλλες χώρες» , υποστήριξε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail