Η Ινδία ισορροπεί Ανατολή και Δύση ως απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση πυραύλων

Η Ινδία εξέφρασε μια πολύ ισορροπημένη θέση απέναντι στην αδήλωτη πυραυλική κρίση που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη την Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Arindam Bagchi, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συζητήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Η Πρεσβεία μας στο Κίεβο παρακολουθεί επίσης τις τοπικές εξελίξεις. Ζητούμε ειρηνική επίλυση της κατάστασης μέσω συνεχών διπλωματικών προσπαθειών για μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν».

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η προσέγγιση υποδηλώνει ότι η Ινδία έχει βαθιά κατανόηση της τρέχουσας κρίσης και της δυναμικής της. Δεν είναι τόσο μια ρωσο-ουκρανική εδαφική κρίση όπως το παρουσιάζουν εσφαλμένα τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όσο για μια ρωσο-αμερικανική πυραυλική κρίση. Η Μόσχα ανησυχεί πως η Ουάσιγκτον θα αναπτύξει όπλα κρούσης, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών, στην περιοχή και ακόμη και ενδεχομένως στην Ουκρανία με το πρόσχημα της υπεράσπισης της τελευταίας σε περίπτωση που το Κίεβο προκαλέσει τρίτο γύρο εμφυλίου πολέμου στο Ντονμπάς ή επίθεση false flag από δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών υποπτεύονται ότι αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να εισέλθουν στην περιοχή υπό την κάλυψη των λεγόμενων «αντιπυραυλικών συστημάτων». Αυτό εξηγεί γιατί η Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη άσκησε αμέσως πίεση για διπλωματική επίλυση αυτής της κρίσης μέσω της δημοσίευσης των αιτημάτων της για εγγυήσεις ασφαλείας στα τέλη Δεκεμβρίου που αποτελούν τη βάση για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ. Η Ρωσία είναι ο ειδικός και προνομιούχος στρατηγικός εταίρος της Ινδίας, αλλά το κράτος της Νότιας Ασίας έχει επίσης πρόσφατα καλλιεργήσει εξαιρετικά στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, παρά τις επιπλοκές στη σχέση τους τους τελευταίους 18 μήνες.

Αυτό εξηγεί γιατί το Νέο Δελχί τηρεί μια τόσο ρεαλιστική θέση απέναντι στην ευρωπαϊκή πυραυλική κρίση. Δε θέλει να θεωρείται ότι υποστηρίζει τη μία πλευρά έναντι της άλλης, ειδικά όχι εις βάρος της Ουκρανίας, καθώς έχει επίσης στενές σχέσεις με αυτήν τη χώρα. Η μεγάλη στρατηγική της Ινδίας του 21ου αιώνα είναι να παρουσιαστεί ως ουδέτερη δύναμη εξισορρόπησης για τρίτες χώρες που θα στραφούν προς την κατεύθυνση της ανακούφισης από τις πολιτικές πιέσεις που τους ασκήθηκαν στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο από τις αμερικανικές και κινεζικές υπερδυνάμεις. Προβλέπει επίσης τη συγκρότηση από κοινού ενός νέου Κινήματος των Αδεσμεύτων («Neo-NAM») με τη Ρωσία για αυτόν τον σκοπό.

Επομένως, η Ινδία δεν μπορεί να πάρει το μέρος κανενός σε αυτή τη διαμάχη. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τους μεγάλους στρατηγικούς στόχους της. Το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν όλοι οι παρατηρητές έχει ήδη συμβεί, και αυτό είναι η χώρα που εκφράζει μια ισορροπημένη και ρεαλιστική θέση ως απάντηση στα πρόσφατα γεγονότα. Η Ινδία δεν έχει την πολυτέλεια να θεωρείται οπαδικός παίκτης, εκτός φυσικά και αν αφορά θέματα που σχετίζονται άμεσα με την εθνική της ασφάλεια, όπως οι διαφωνίες που έχει με την Κίνα και το Πακιστάν. Εκτός από αυτές τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, η Ινδία θα κρατά πάντα ουδέτερη στάση απέναντι στις περιφερειακές εντάσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail