Η δυτική αντι-ρωσική υστερία διαλύει την οικονομία της Ουκρανίας

tass.ru
Παρά τον ισχυρισμό της Αγγλικής Συμμαχίας ΗΠΑ-ΗΒ ότι μια ρωσική εισβολή είναι «επικείμενη», ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε πως η κατάσταση δεν είναι «πιο έντονη» από ό,τι ήταν τον Απρίλιο. Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι ηγείται της επικείμενης ρωσικής προπαγάνδας εισβολής από τον Μάρτιο του 2021, τώρα παραπονιέται πως τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δημιουργούν μια ψευδή εικόνα της κατάστασης και βλάπτουν την ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Λένε ότι «ο πόλεμος θα ξεσπάσει αύριο» – αυτό προκαλεί πανικό στην αγορά και αλλού», είπε.

Λίγο μετά τις καταγγελίες του Ζελένσκι για την υστερία των δυτικών μέσων ενημέρωσης, το περιοδικό Foreign Policy σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Η Ρωσία μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία χωρίς να πυροβολήσει ούτε μια βολή», προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία και ισχυρίστηκε πως η Ουκρανία γίνεται πιο δύσκολο να ασφαλιστεί. Εξαιτίας αυτού, «χωρίς να στείλει ούτε έναν στρατιώτη πέρα ​​από τα σύνορα, η Ρωσία θα μπορούσε να φτιάξει το οικονομικό τανκ της Ουκρανίας».

Αναφέρθηκε στο Foreign Policy ότι το Κρεμλίνο τονίζει συνεχώς πως δεν έχει προθέσεις πολέμου με την Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το τόνισε ξανά την Παρασκευή και είπε «αν εξαρτάται από τη Ρωσία, τότε δε θα υπάρξει πόλεμος. Δε θέλουμε πολέμους».

Μάλλον, η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη και διογκωμένη από την Αγγλική Συμμαχία. Εμφανίστηκε απροσδόκητα το χειμώνα, όταν η Αγγλική Συμμαχία έδινε μεγαλύτερη προτεραιότητα στους πόρους της προς την Κίνα, ειδικά ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά, ο Ζελένσκι είπε την Παρασκευή ότι 446 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις έφυγαν από τη χώρα λόγω της βιομηχανικής κρίσης. Έρχεται καθώς η ουκρανική οικονομία ήδη δυσκολεύεται και πρόκειται να δεχθεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα όταν χάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη διαμετακόμισης ως αποτέλεσμα του ανοίγματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Με τους επενδυτές να φεύγουν από τη χώρα, πιστεύοντας ότι επίκειται ρωσική εισβολή, το Κίεβο αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει αποθεματικά για να σταθεροποιήσει το hryvnia, το νόμισμα της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι είπε πως θα χρειαστεί περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να σταθεροποιήσει την οικονομία, μια καταστροφική θέση για να σκεφτεί κανείς ότι το hryvnia υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε επτά χρόνια στις 27 Ιανουαρίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης την απόφαση της Αγγλικής Συμμαχίας να αποσύρει μη απαραίτητους διπλωμάτες, λέγοντας: «Ναι, νομίζω πως ήταν λάθος, το λέω ανοιχτά». Σύμφωνα με το Kyiv Independence, ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ήταν περισσότερο λάθος της Ουκρανίας παρά των ξένων κυβερνήσεων. «Υπό αυτές τις συνθήκες, όλοι είναι απαραίτητοι. Όλοι πρέπει να μείνουν».

Φαίνεται τώρα πως η Ουκρανία μετανιώνει απελπισμένα για τη διάδοση της ιδέας μιας επικείμενης ρωσικής εισβολής και που επέτρεψε στην Αγγλική Συμμαχία και τον μηχανισμό μέσων ενημέρωσης της να αρπάξουν αυτήν την ιδέα. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρέζνικοφ, τόνισε επίσης πως δεν αναμένει επίθεση, λέγοντας «Προς το παρόν, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν δημιουργήσει ούτε μια μονάδα κρούσης που να δείχνει ότι θα εξαπολύσουν επίθεση αύριο». Επιπλέον, το Ανώτατο Ράντα απέσυρε ξαφνικά το νομοσχέδιο «Σχετικά με τη μεταβατική κρατική πολιτική» που κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2021. Εκεί, η Ρωσία αναφέρεται ως «επιτιθέμενος» και όλα τα έγγραφα που εκδόθηκαν από τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ αναγνωρίζονται ως άκυρα.

Με την ουκρανική οικονομία να ταλανίζεται και τους Άγγλους διπλωμάτες να αποσύρονται από τη χώρα, είναι πλέον πολύ αργά για το Κίεβο να ανακαλέσει αυτό που δημιούργησε το ίδιο. Με την υπερβολή μιας ρωσικής απειλής εισβολής, η Ουκρανία περίμενε να ενισχύσει τον στρατό της από τη Δύση φτηνά και να αυξήσει τις ευκαιρίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ακόμη χειρότερα, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας είπε την Κυριακή πως είναι «πολύ απίθανο» να αναπτυχθούν Βρετανοί στρατιώτες για να πολεμήσουν σε οποιαδήποτε σύγκρουση. Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι επειδή η Ουκρανία δεν είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας, «δεν υπάρχουν σχέδια για ανάπτυξη στρατιωτικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ».

Στην πραγματικότητα, το Κίεβο ενήργησε ως πρόθυμος παράγοντας πρόκλησης και έντασης κατά της Ρωσίας για λογαριασμό της Αγγλικής Συμμαχίας και του ΝΑΤΟ, αλλά με τη σειρά του δε θα λάβει υποστήριξη από τα στρατεύματα εάν πρόκειται να ξεσπάσει πόλεμος. Ο Ζελένσκι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση τώρα - διατηρώντας τη θέση του ως προέδρου, εάν η ουκρανική οικονομία πρόκειται να καταρρεύσει πλήρως λόγω της προτεραιότητας των στρατιωτικών προκλήσεων αντί της οικονομικής ανάπτυξης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail