Το Σκάκι του Πούτιν: Δυτικοί ειδικοί ανησυχούν από τις συνομιλίες μεταξύ Ρώσου και Κουβανού προέδρων

Reseau International, 26-1-22 

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Πριν από περίπου μία ώρα, οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ ολοκληρώθηκαν. Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου αναφέρει ότι οι συνομιλίες αφιερώθηκαν στο θέμα του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και στην κοινή καταπολέμηση της «πανδημίας».

Ωστόσο, ξένοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι παρακολούθησαν πρόσφατα κυριολεκτικά κάθε ενέργεια και λέξη του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν εντοπίσει ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο για τη συνάντηση. Ειδικότερα, μπορούμε να ειπωθεί ότι οι δυτικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν από το γεγονός και μόνο ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κούβας μίλησαν στο τηλέφωνο.

Από τα μηνύματα της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου προκύπτει η ακόλουθη πρόταση:

« Συζητήθηκαν τα ζητήματα του περαιτέρω συντονισμού των δράσεων των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή σύμφωνα με τις αρχές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τις παραδόσεις φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης. Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση στενής επαφής για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συμφωνήθηκε να ενταθούν οι επαφές σε διάφορα επίπεδα».

Συγκεκριμένα, η Δύση πιστεύει ότι εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί ανοιχτά στη μεταφορά των στρατευμάτων του στην Ανατολική Ευρώπη και δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην «μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας», η Μόσχα μπορεί να λάβει μια απόφαση που θα «ακυρώσει» τις ενέργειες των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Έχουμε φτάσει στο σημείο ότι οποιαδήποτε αναφορά των προέδρων της Ρωσίας και της Κούβας σε ένα κείμενο θεωρείται ως ένα είδος "μυστικής συμφωνίας" σχεδόν για την ανάπτυξη συστημάτων υπερηχητικών πληγμάτων κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ανάπτυξης ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων στην Κούβα, ο χρόνος πτήσης τους προς τα τεχνολογικά κέντρα των ΗΠΑ στο Τέξας θα είναι μόνο 3-4 λεπτά.

Η δυτική υστερία τροφοδοτείται από το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με έναν άλλο ηγέτη της Λατινικής Αμερικής, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικόλα Μαδούρο. Η δήλωση του πρεσβευτή ότι το σύνταγμα της Βενεζουέλας δεν επιτρέπει τη δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα δεν απέτρεπαν δυτικούς πολιτικούς επιστήμονες και τον στρατό από εικασίες ότι η Ρωσία φέρεται να διαπραγματευόταν στρατιωτική παρουσία «στην αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών».

Από την άποψη αυτή, οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις με τους προέδρους της Βενεζουέλας και της Κούβας έχουν περιγραφεί ως παιχνίδι σκακιού από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

πηγή: https://fr.topwar.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail