Οι λογοκριτές της Κίνας κόβουν ταινίες του Χόλιγουντ ενώ το Πεκίνο χτίζει τη δική του «Κινηματογραφική Αυτοκρατορία»

Freepen.gr - Παρά τη δημοτικότητα των franchises στους Κινέζους καταναλωτές, οι λογοκριτές της Κίνας εμπόδισαν την προβολή και των τεσσάρων ταινιών Marvel της Disney που κυκλοφόρησαν πέρυσι στην κινεζική αγορά. Οι ταινίες δεν περιείχαν τίποτα που θα εξόργιζε προφανώς τους λογοκριτές της Κίνας (καμία αναφορά στην Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα δεν συμπεριλήφθηκε σε καμία από τις τέσσερις ταινίες), αλλά όπως επισημαίνει το Axios, απαγορεύτηκαν λόγω αυτού που δεν περιλάμβαναν: μαζικά μηνύματα που θα υποστήριζε διακριτικά τους μακροπρόθεσμους πολιτικούς στόχους του ΚΚΚ.

Σύμφωνα με το Axios, η ηγεσία του ΚΚΚ και ο Πρόεδρος Xi έχουν θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να κάνουν την Κίνα «ισχυρή κινηματογραφική δύναμη» μέχρι το 2035. Στον τίτλο της ανάρτησής του, το Axios τον περιέγραψε επίσης ως «κινηματογραφική αυτοκρατορία». Και πώς θα μπορούσαν να πετύχουν αυτόν τον στόχο αν οι εγχώριες ταινίες δεν κυριαρχούν στην αυλή τους; Σαφώς, οι αμερικανικές ταινίες αποτελούν σοβαρή απειλή για αυτό.

Αντίθετα, οι λογοκριτές της Κίνας έλαβαν «το κίνητρο» να εγείρουν αντιρρήσεις σχετικά με τις απαράδεκτες «πολιτικές» προεκτάσεις των ταινιών - παρά το γεγονός ότι όλες αυτές οι ταινίες διαδραματίζονται σε ένα φανταστικό σύμπαν με ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα της ανθρωπότητας.

Αυτή η καταστολή με εντολή του ΚΚΚ δεν προοιωνίζει καλά νέα για το Χόλιγουντ, το οποίο αντιμετωπίζει εδώ και καιρό την Κίνα σαν μια κρίσιμη αναπτυσσόμενη αγορά. «Είναι μια πραγματική απομάκρυνση από την παγκόσμια βιομηχανία ψυχαγωγίας», δήλωσε η Rebecca Davis, επικεφαλής του γραφείου για το Variety στην Κίνα, την οποία επικαλέστηκε το Axios.

Μεταξύ των ξένων ταινιών που έπαιξαν στις κινεζικές αίθουσες πέρυσι, μόλις το 28% κυκλοφόρησε το 2021. Οι περισσότερες ήταν παλιότερες ταινίες. Συνήθως, οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας επιτρέπουν περίπου 34 ξένες ταινίες να προβάλλονται στη χώρα κάθε χρόνο.

Η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις στο κινεζικό box office το 2021 ήταν μια εγχώρια ταινία μεγάλου μήκους που ονομαζόταν «Battle for Lake Changjin», αυτό που τα αμερικανικά μέσα περιέγραψαν ως πολεμική ταινία προπαγάνδας που εξυμνούσε τη μάχη του PLA εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.

Τώρα, οι προπαγανδιστές του Πεκίνου στρέφονται στην ταινία για να ξαναγράψουν την αφήγηση της πανδημίας: Σύμφωνα με τον Axios , μια πρόσφατη ταινία που ονομάζεται "Embrace Again" χρησιμοποιεί τους πιο δημοφιλείς αστέρες του κινηματογράφου της Κίνας για να ενισχύσει την προτιμώμενη αφήγηση του Πεκίνου για την πανδημία ως έναν θερμό αγώνα ενός λαού ενάντια σε έναν ιό (ενώ φυσικά διαγράφει τις αποτυχίες της κυβέρνησης να περιορίσει το ξέσπασμα πριν εξαπλωθεί παγκοσμίως). Η ταινία κυριάρχησε στο πρωτοχρονιάτικο box office.

Το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει τώρα ένα δύσκολο έργο: πώς μπορούν να κάνουν ταινίες που το Πεκίνο θα επιτρέψει να προβληθούν; Ακόμα πιο δύσκολο: πώς μπορούν να το καταφέρουν αυτό χωρίς να εξοργίσουν τους Αμερικανούς νομοθέτες και καταναλωτές παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ με αρνητικό πρίσμα.

* απόδοση από zerohedge.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail