π. Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου: Γιατί η Τουρκία είναι πλέον πιο επικίνδυνη για τους Αραβες

Freepen.gr - Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον αραβικό κόσμο σήμερα, αναφέρει το πρακτορείο ΑΝΗΑ.

Ο Μούσα είπε σε συνέντευξή του στο κανάλι "Sky News", την Πέμπτη το απόγευμα, ότι η Τουρκία "έχει κινηθεί στρατιωτικά τις τελευταίες ημέρες σε 3 τοποθεσίες στον αραβικό κόσμο, στο βόρειο Ιράκ μέσω αεροπορικών επιθέσεων και στη βόρεια Συρία με στρατιωτική παρουσία στο έδαφος, και στη Λιβύη μέσω αέρα, θάλασσας και μισθοφορικής παρουσίας".

Ο Μούσα πρόσθεσε: "Άρα αντιμετωπίζουμε μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη στην περιοχή, η τελευταία της οποίας είναι η ικανότητα της Τουρκίας να είναι παρούσα σε περισσότερες από μία τοποθεσίες την ίδια στιγμή".

Ο πρώην Αιγύπτιος υπουργός θεώρησε ότι η Τουρκία "είναι πιο επικίνδυνη για τον αραβικό κόσμο από το Ιράν λόγω των στρατηγικών της δυνατοτήτων, καθώς είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει τεράστια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, ενώ έχει επίσης αλληλένδετα συμφέροντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Εξέφρασε την πεποίθησh πως "ό,τι θα ήταν δυνατό για την Τουρκία να κάνει, το έκανε στη Λιβύη, και να διασχίσει τα νερά της Μεσογείου, και να είναι παρούσα με στρατιωτικές και μισθοφόρες δυνάμεις χωρίς τη συγκατάθεση των υπερδυνάμεων", τονίζοντας ότι η Άγκυρα ταυτόχρονα επωφελήθηκε από αυτό.

Ο Μούσα είπε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις στη Λιβύη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και οι ευρωπαϊκές χώρες, και "δεν είναι απαραίτητο τα συμφέροντα αυτών των δυνάμεων να είναι σταθερά, αλλά ομόφωνα στη διατήρηση του status quo όπως είναι μέχρι τα πράγματα διαχειρίζονται".

Πρόσθεσε ότι αυτές οι δυνάμεις «θέλουν ο Σαρράζ (ο αρχηγός της κυβέρνησης της Τρίπολης) να μην πάρει τα πάντα, και ο Χάφταρ (ο ηγέτης του εθνικού στρατού της Λιβύης) δεν τα παίρνει όλα», όπως το έθεσε.

Ο Μούσα επεσήμανε ότι η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί συντονισμό μεταξύ των Αράβων και Αφρικανών γειτόνων της Λιβύης, διότι «η απειλή που υπάρχει εκεί την επηρεάζει».

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου θεώρησε προηγουμένως ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που αντιμετώπισε ο αραβικός κόσμος στη σύγχρονη εποχή, λόγω της «διαίρεσης των Αράβων και της αντίθεσής τους σε ορισμένα από τα συμφέροντά τους».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail