Το επεισόδιο των Τουρκικών πλοίων, που συνόδευαν το φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας, με την Γαλλική Φρεγάτα βάζει το ΝΑΤΟ σε δύσκολη θέση, γιατί υπήρξε επιθετική ενέργεια εκ μέρους των Τουρκικών πλοίων προς πλοία άλλης Νατοϊκής χώρας σε Νατοϊκή επιχείρηση.
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών
Όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, όταν ξεκινούσε η Λιβυκή κρίση, το ΝΑΤΟ έχει δικαιοδοσία να παρέμβει στην εμφύλια σύγκρουση εάν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία το ζητούσαν, όπως προκύπτει από την ίδια την καταστατική Συνθήκη του ΝΑΤΟ .
Συγκεκριμένα:
Άρθρον 6 της Συνθήκης:
«Προς τον σκοπόν της εφαρμογής του άρθρου 5, η ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων Μερών λογίζεται ότι περιλαμβάνει ένοπλον επίθεσιν:
• Εναντίον του εδάφους οιουδήποτε των Μερών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική, εναντίον των Αλγερινών Νομών της Γαλλίας, εναντίον του εδάφους της Τουρκίας ή εναντίον των νήσων υπό την δικαιοδοσίαν οιουδήποτε των Μερών εν τη περιοχή του Βορείου Ατλαντικού βορείως του Τροπικού του Καρκίνου.
• Εναντίον των δυνάμεων, πλοίων ή αεροσκαφών αυτών ή οιασδήποτε άλλης περιοχής εν Ευρώπη, ένθα δυνάμεις κατοχής οιουδήποτε των Μερών ήσαν στρατοπεδεμέναι κατά την χρονολογίαν ότε η Συνθήκη ετέθη εν ισχύι ή της Μεσογείου ή της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού βορείως του Τροπικού του Καρκίνου.
Η συμφωνία του ΝΑΤΟ υπογράφηκε στην Washington DC, την 4 Απριλίου 1949 και ετέθη εν ισχύι την 24 Αυγούστου 1949, κατόπιν της καταθέσεως των επικυρώσεων απάντων των υπογραψάντων μερών.
Και ναι μεν προβλέφθηκε μετέπειτα στην Συνθήκη η εξής προσθήκη, λόγω της ανεξαρτησίας της Αλγερίας που έγινε τον Ιούλιο του 1962 : «την 16 Ιανουαρίου 1963 το Συμβούλιον (NAC) απεφάσισεν ότι του λοιπού όσον αφορά τους πρώην Αλγερινούς Νομούς της Γαλλίας οι σχετικοί όροι της Συνθήκης ταύτης έχουσι καταστεί ανεφάρμοστοι από της 3 Ιουλίου 1962».
Όμως δεν υπήρξε η ίδια πρόβλεψη στο καταστατικό και για την περιοχή Fezzan-Ghadames (επαρχία της Λιβύης σήμερα), όταν από το 1943 ως το 1951 πέρασε υπό τον έλεγχο της Γαλλίας, όπως και οι άλλες δυο επαρχίες Cyrenaica και Tripolitania που ήταν υπό Βρετανική διοίκηση.
Η στρατιωτική επικράτεια του Fezzan-Ghadames είναι μια περιοχή στο νότιο τμήμα της πρώην ιταλικής αποικίας της Λιβύης που ελεγχόταν από τους Γάλλους από το 1943 έως την ανεξαρτησία της Λιβύης το 1951. Ήταν μέρος της συμμαχικής διοίκησης της Λιβύης . Η επαρχία Fezzan προσχώρησε στην Cyrenaica και Tripolitania για να σχηματίσουν το Βασίλειο της Λιβύης στις 24 Δεκεμβρίου 1951.
Επίσης ξεχωριστές Βρετανικές στρατιωτικές κυβερνήσεις ιδρύθηκαν στην Cyrenaica και Tripolitania από το 1943 και συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι την ανεξαρτησία της Λιβύης. Η Βρετανική εξουσία ασκήθηκε βάσει της Σύμβασης της Χάγης, η οποία μετέφερε νομοθετική, διοικητική και δικαστική εξουσία σε μια υπό κατοχή χώρα. Ο αρχικός στόχος της κατοχής ήταν απλώς η διατήρηση της ειρήνης και της τάξης και η διευκόλυνση της πολεμικής προσπάθειας. Οι Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και κυβέρνηση τόνισαν με έμφαση τον μη πολιτικό χαρακτήρα της κατοχής.
Στις 21 Νοεμβρίου 1949, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα για την ανεξαρτησία της Λιβύης από την 1η Ιανουαρίου 1952.
Συνεπώς με βάση την καταστατική Συμφωνία του ΝΑΤΟ και την παράλειψη να αναθεωρηθεί, η Γαλλία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσαν να ζητήσουν από το ΝΑΤΟ να παρέμβει στον Λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, ως περιοχή αρμοδιότητάς του (πέραν της δυνητικής εμπλοκής του για την εφαρμογή της απόφασης του ΣΑ/ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων).