Όταν υποβρύχιο τ. ΓΛΑΥΚΟΣ βύθισε την αθόρυβη εξολοθρευτή, Φ/Γ ΘΡΑΚΗ

Freepen.gr - Ένα παλαιότερο βίντεο βολής τορπίλης απο υποβρύχιο κλάσης Γλαύκος του Πολεμικού Ναυτικού κάνει πάλι την επανεμφάνισή του στο διαδίκτυο. Η βολή έγινε εναντίον της παροπλισμένης φρεγάτας κλάσης Knox F-457 "Θράκη", εκτοπίσματος 3.000 περίπου τόνων.



Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού, η Φ/Γ ΘΡΑΚΗ ναυπηγήθηκε το 1968 στα ναυπηγεία Avondale SY της Ν. Ορλεάνης, καθελκύσθηκε την 1 Νοεμβρίου 1969 και εντάχθηκε στο Ναυτικό των ΗΠΑ στις 19 Σεπτεμβρίου 1970. Παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ. 

Η παραλαβή του πλοίου έγινε στις 30 Ιουλίου 1992 στο Newport του Rhodes Island, με πρώτο κυβερνήτη τον Ανπχο Ν. Κουτσοδόντη. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 15 Σεπτεμβρίου 1992. Παροπλίσθηκε στις 6 Μαρτίου 2001.

Ο υποναύαρχος ε.α., Κωνσταντίνος Βουλγαράκης έγραφε σε άρθρο του μετά τη βύθιση της φρεγάτας στην οποία είχε υπηρετήσει και ο ίδιος:

Η Φ/Γ ΘΡΑΚΗ, ήταν ένα πανίσχυρο καθαρά Ανθυποβρυχιακό πλοίο, ένας πραγματικός κυνηγός «εξολοθρευτής» των Υ/Β (υποβρυχίων). Απ' τις πρώτες ασκήσεις που λάβαμε μέρος, προκαλέσαμε έκπληξη, σε βαθμό σύγχυσης και πανικού των Υποβρυχίων και βέβαια ενθουσιασμού στα επιτελεία. Το πλοίο μας ήταν παντελώς αθόρυβο, δεν μπορούσε να εντοπιστεί από τα Υ/Β, είχε πολλαπλά και τελείως πρωτοποριακά συστήματα «παθητικού» και «ενεργητικού» εντοπισμού των Υ/Β και μεγάλη ακτίνα βολής των ανθυποβρυχιακών όπλων του. Δηλαδή, εμείς εντοπίζαμε τα Υ/Β σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ αυτά για να μας «ακούσουν», έπρεπε να φτάσουμε σχεδόν από πάνω τους (σε βαθμό τέτοιο, που το Επιτελείο μας απαγόρευε να τα προσεγγίσουμε, για λόγους ασφαλείας και μας επέβαλε να εκπέμπουμε σήματα αποφυγής).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail