Ανθελληνικό παραλήρημα χθες στο STAR - "Ο Αλέξανδρος δεν ήταν Ελληνας, ήταν από τη Μακεδονία. Του άρεσε η ελληνική τεμπελιά"

Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR έδειξε χθες βράδυ την ταινία "Δίδυμοι Θρύλοι" παραγωγής του 2015. Μια αρκετά ιδιαίτερη ταινία η οποία πατώντας πάνω στο γνωστό "βασισμένη σε αληθινή ιστόρια" βάζει μέσα και τα δικά της ανθελληνικά και όχι μόνο, μπόλια.

Του Στρατή Μαζίδη

Εκτός της μόνιμης πια προώθησης της λεγόμενης διαφορετικότητας που βλέπουμε πλέον στην πλειοψηφία των κινηματογραφικών έργων με τις συνήθεις κλισέ φράσεις, η ταινία έχει μια σκηνή λίγων δευτερολέπτων πριν ένα όχημα πέσει πάνω στην...ελληνική ταβέρνα όπου συνομιλούν δύο θαμώνες.

Ένας εντελώς άσχετος διάλογος με το έργο, που φυσικά βασίζεται σε...αληθινή ιστορία (δηλαδή μίλησαν οι πεθαμένοι κι αποκάλυψαν τι συζητούσαν) είχε διπλό σκοπό. Ο πρώτος είναι να...διορθώσει την "εσφαλμένη" αντίληψη ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ελληνας, όπου μάλιστα ο ένας εκ των δύο ξαναρωτά για να λάβει την απάντηση πως ήταν από τη Μακεδονία.

Ο δεύτερος στόχος ήταν η διάδοση και παγίωση της αντίληψης περί Ελλήνων τεμπέληδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη σκηνή είναι περίπου στο 21ο λεπτό, δηλαδή στην αρχή της ταινίας, ώστε όταν θα ερχόταν στους τηλεοπτικούς, δορυφορικούς κι ιντερνετικούς δέκτες, να την έχει παρακολουθήσει ο θεατής πριν αποφασίσει να κλείσει ένα έργο γεμάτο βία και βρισιές.

Και τι έκανε η χώρα μας για αυτό τότε; Τίποτε. Ούτε κινήθηκε διεθνώς ούτε απαγόρευσε το έργο. Όσο για τον τηλεοπτικό σταθμό που πολλές φορές παρουσιάζει ένα πατριωτικό προφίλ στα ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, ας τον αναγκάσει η κοινή γνώμη να μας εξηγήσει γιατί επέλεξε να προβάλλει αυτό το έργο σε αυτήν την ιδιαίτερη και συγκεκριμένη περίοδο.







Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail