Πολλαπλή σκλήρυνση: Γιατί πρέπει να αποφεύγεται η ζάχαρη

Η κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων αφεψημάτων με ζάχαρη, μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα στους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Από: onmed.gr

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη είναι μικρή και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, η συγγραφέας Δρ. Elisa Meier-Gerdingh από το νοσοκομείο St. Joseph στο Bochum της Γερμανίας, δήλωσε ότι η μείωση της ζάχαρης μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει.

«Γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά δεν έχουν διατροφική αξία και οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας ίσως πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τα μειώσουν ή να τα εξαλείψουν από τη διατροφή τους» πρόσθεσε.

Οι Γερμανοί ερευνητές παρακολούθησαν τα συμπτώματα 135 πασχόντων από πολλαπλή σκλήρυνση. Οι ασθενείς έδωσαν πληροφορίες για τη διατροφή τους, ενώ ο βαθμός αναπηρίας μετρήθηκε με μία κλίμακα από το 0 έως το 10, με το 0 να αντιπροσωπεύει όσους δεν είχαν κανένα σύμπτωμα και το 10 όσους βρίσκονται κοντά στο θάνατο λόγω της ασθένειας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 30 πάσχοντες είχαν σοβαρή αναπηρία. Δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της συνολικής διατροφής των ασθενών και του βαθμού αναπηρίας τους.

Υπήρχε ωστόσο μία σύνδεση με συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων: τα ποτά με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά.

Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες αφεψημάτων με ζάχαρη –κατά μέσο όρο 290 θερμίδες ή δύο κουτάκια καθημερινά- είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες σοβαρής αναπηρίας συγκριτικά με όσους κατανάλωναν σπάνια τέτοια ποτά, ανέφεραν οι ερευνητές.

Από τους 34 ασθενείς που έπιναν τα περισσότερα αναψυκτικά, οι 12 είχαν σοβαρή αναπηρία, συγκριτικά με τους 4 από τους 34 άλλης ομάδας που κατανάλωναν τα λιγότερα.

Ο μέσος βαθμός αναπηρίας για την ομάδα μεγάλης κατανάλωσης ήταν 4,1, ενώ για την ομάδα χαμηλής κατανάλωσης ο βαθμός ήταν 3,4.

«Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση θέλουν να γνωρίζουν πώς η διατροφή και συγκεκριμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου», ανέφερε η Meier-Gerdingh. «Αν και δεν βρήκαμε σχέση με τη συνολική διατροφή, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι εντοπίσαμε σχέση σε όσους έπιναν αναψυκτικά, χυμούς με ζάχαρη, καθώς και καφέδες και τσάι με ζάχαρη» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο προσεχές συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που θα γίνει τον Μάιο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Πηγή: healthday.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail