Η Ρωσία "κλειδώνει" με σειρά μέτρων τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας - Πως θα αντιδράσει η Δύση;

Freepen.gr - Η ρωσική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα σύνολο κανόνων για τη ναυσιπλοΐα των ξένων ναυτικών πλοίων στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, αναφέρει η Izvestia. Η εφημερίδα έλαβε αντίγραφο του εγγράφου που αναφέρει ότι όλα τα σκάφη είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται.

Το ξένης σημαίας πλοίο πρέπει πλέον να στείλει μια ειδοποίηση σχετικά με το ταξίδι τουλάχιστον 45 ημέρες πριν από την εκκίνησή του. Το σήμα πρέπει να περιλαμβάνει το όνομα του πλοίου, τον σκοπό του, τη διαδρομή και την περίοδο ναυσιπλοΐας, τα χαρακτηριστικά του πλοίου όπως μήκος, πλάτος, νεκρό βάρος, βύθισμα και τύπος ισχύος κινητήρα. Πρέπει επίσης να αναγράφεται το όνομα του πλοιοκτήτη. Τα πλοία πρέπει επίσης να έχουν στη γέφυρα Ρώσο πιλότο.

Σε περίπτωση που το ταξίδι δε διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς, η Ρωσία θα έχει το δικαίωμα να λάβει έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του αναγκαστικού σταματήματος, της κράτησης του πλοίου και, σε ακραίες περιπτώσεις, της εξάλειψής του, γράφει η Izvestia.

Ωστόσο τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, ειδικά για τα εμπορικά πλοία καθώς στη ναυτιλία είναι πολλές φορές δύσκολο να προγνωρίζει / προκαθορίζει κανείς λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου, το που θα βρίσκεται σε 45 ημέρες ακόμη και σε περιόδους χρονοναύλωσης. Πχ όταν ένα πλοίο ταξιδεύει προς τις ΗΠΑ, είναι απλά υποχρεωμένο να στέλνει το σήμα e-noa (electronic notice of arrival) που είναι ένα αρχείο με πλήθος καρτελών και πεδίων προς συμπλήρωση, το οποίο αρκεί να σταλεί συγκεκριμένες πριν την άφιξη μαζί με τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Οι κανονισμοί των Ρώσων αναφέρεται ότι έχουν πρωταρχικό στόχο να διατηρήσουν τον έλεγχο της τοπικής προστασίας του περιβάλλοντος και της εμπορικής ναυτιλίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι νέοι κανονισμοί έρχονται ως επακόλουθο της εντονότερης ναυτικής παρουσίας στην Αρκτική των διαφόρων ξένων χωρών. Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε σημαντικά την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Μια σειρά από νέες βάσεις έχουν κατασκευαστεί και αναβαθμιστεί ενώ έχει εγκατασταθεί νέο στρατιωτικό υλικό.

Επί της ουσίας το νέο σύνολο κανόνων έχει πρωταρχικό στόχο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Μόλις λίγες μέρες μετά τον πλου του γαλλικού πλοίου «Rhône» από την περιοχή, ο βόρειος στόλος για πρώτη φορά ξεκίνησε δοκιμές του κινητού παράκτιου αμυντικού συστήματος Bastion στη βάση Kotelny στα απομακρυσμένα νέα νησιά της Σιβηρίας. Επίσης, το σύστημα πυραύλων S-300 έχει αναπτυχθεί στην Αρκτική.

Εν κατακλείδι φαίνεται πως η Ρωσία αφού πρώτα ενίσχυσε σημαντικά την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στον έλεγχο της Αρκτικής προσπαθώντας να κλειδώσει το θαλάσσιο πέρασμα μέσω μιας πολύπλοκης "κλειδαριάς" απαιτήσεων συμμόρφωσης, τα κλειδιά της οποίας διατηρεί η ίδια. Θα έχει ενδιαφέρον η εφαρμογή στην πράξη και η αντίδραση της Δύσης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail