ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - Γνωρίστε τους ήρωες που μάχονται στο Kobane

Στρατής Μαζίδης

Υπάρχει ένα παλιό κουρδικό ρητό που λέει: «Δεν έχουμε φίλους, αλλά τα βουνά». Δυστυχώς το Kobane δεν έχει κανένα βουνό, μόλις λίγους λόφους.

Ένας ανώνυμος μαχητής της YPG υποστηρίζει:

«Νομίζαμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μας βοηθούσαν, βομβαρδίζοντας την ISIL. Αντ 'αυτού, αυτοί μας επιτίθενται με αμερικανικής κατασκευής τανκς'

Τούρκοι, Άραβες και Πέρσες καταπιέζουν και σφαγιάζουν τους Κούρδους για αιώνες. Οι Οθωμανοί έσφαξαν 30.000 κούρδους Yezidi σε μία μόνο μέρα τον 19ο αιώνα. Οι Τούρκοι υπό τις εντολές του Κεμάλ δολοφόνησαν πάνω από 150.000 Κούρδους άμαχους στις σφαγές του Ντέρσιμ και της Ζιλάν. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ΜΜΕ να γνωστοποιήσουν τη φρικτή είδηση στον κόσμο.


Υπήρχαν όμως στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, τότε στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ξεκίνησε το Al-Anfal (γενοκτονική εκστρατεία) στην οποία πάνω από 182.000 Κούρδοι άμαχοι θάφτηκαν ζωντανοί ή δηλητηριάστηκαν με αέρια. Ο κόσμος τότε έκλεισε τα μάτια αφού ο Σαντάμ ήταν σύμμαχος.

Αυτή τη στιγμή οι μάχες μαίνονται. Το Kobane βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και 22 ημέρες. Η ISIL  βομβαρδίζει την πόλη με το βαρύ πυροβολικό και την έχει περικυκλώσει με 50 τεθωρακισμένα αμερικανικής κατασκευής. Την ίδια στιγμή 10.000 μαχητές ετοιμάζουν μια νέα επίθεση.

Στον αντίποδα αρκετές χιλιάδες εξαντλημένοι κούρδοι μαχητές, οπλισμένοι με παλιά ρωσικής κατασκευής όπλα, υπερασπίζονται την πόλη.

Αυτοί είναι οι υπερασπιστές του Kobane. Νέοι, άρρωστοι και ηλικιωμένοι δίνουν την ύστατη μάχη της ελευθερίας.


Ολόκληρες οικογένειες βγαίνουν στο μέτωπο και μάχονται μόνες τους τις ορδές των τζιχαντιστών.


Ένας 85χρονος κούρδος με το όπλο δίπλα του παίρνει ορισμένες ανάσες. Από όταν γεννήθηκε, δεν έζησε ποτέ ελεύθερος και βίωνε διωγμούς.


Τα νέα κορίτσια εκπαιδεύονται γρήγορα στα όπλα για να υπερασπίσουν τα πάτρια εδάφη τους.


Όποιος θέλει να πάρει το Kobane, θα πρέπει να περάσει πάνω από το πτώμα μας.


Αυτή είναι η μονάδα των κούρδισσων μητέρων. Τα παιδιά τους σκοτώθηκαν σε παλαιότερες μάχες στα βουνά με τους Τούρκους.

Ενα αντίο πριν τη μάχη.


* απόδοση για τη Freepen.gr από Liveleak
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail