Ρώσοι παρατηρητές έχουν υποψίες για τις "ειδικές" τεχνολογίες ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα της Σκωτίας

Στρατής Μαζίδης

Ρωσική παρατηρητές έχουν εκφράσει τις υποψίες τους για τις "ειδικές" τεχνολογίες ψηφοφορίας που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος στη Σκωτία για την ανεξαρτησία και αναμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που είτε θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις υποψίες τους.

"Η απουσία των γραμμών (ουρές) στα γραφεία της ψηφοφορίας θα μπορούσε να σημαίνει τη χρήση ειδικών τεχνολογιών ψήφου. Περίπου 20 τοις εκατό έχουν ψηφίσει εκ των προτέρων μέσω ταχυδρομείου. Από την εμπειρία μας, γνωρίζουμε ότι το 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε του Μιτ Ρόμνεϋ κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στα αρχικά στάδια της ψηφοφορίας. Δηλαδή, κέρδισε πριν από την ημέρα των εκλογών. Εάν η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, θα το μάθουμε με τα αποτελέσμα" σχολιάζει ο Ιγκόρ Μπορίσοφ,  πρόεδρος του Συμβουλίου του Ρωσικού Δημόσιου Ινστιτούτου για τον Εκλογικό Νόμο κι  επικεφαλής της ρωσικής αποστολής παρατηρητών.

"Εάν οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ταχυδρομικών ψήφων ξεχωριστά από τα αποτελέσματα που λαμβάνονται κατά την ημέρα των εκλογών, τότε θα είναι δυνατόν να εκτιμηθεί πόσο μεγάλη υπήρξε η επιρροή των τεχνολογιών για την ψηφοφορία", πρόσθεσε.

Ο Μπορίσοφ σημείωσε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι πολύ υψηλή. Σύμφωνα με τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών η προσέλευση είναι αντίστοιχα μεγάλη όπως εκείνη των Ευρωεκλογών.

"Την ίδια στιγμή, δεν μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι περιμένουν να ψηφίσουν. Δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο. Παρά το γεγονός ότι, υπάρχουν γραμμές από δύο έως τρία άτομα για να πάνε στην κάλπη", δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Η ρωσική αποστολή παρατηρητών έφθασε στο Εδιμβούργο χθες το βράδυ και περιλαμβάνει τέσσερις ειδικούς που παρακολουθούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Εκπρόσωποι της Ρωσίας θα παρακολουθήσουν επίσης την καταμέτρηση των ψήφων.

* απόδοση για τη Freepen.gr από Ria Novosti
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail