Εσείς πόση δημοκρατία φάγατε σήμερα;

του Μιχάλη Χαιρετάκη

ΕΙναι πολυ ευκολο να εγκαταστήσεις μια νέου τύπου δικτατορία σε μια χώρα. Βέβαια δεν είναι τόσο γρήγορο όσο με τις παραδοσιακες μεθόδους αλλα προχωράνε με γοργά βήματα και σε αυτό.
Το βασικότερο βήμα για να ξεκινήσεις μια δικτατορία είναι η αποπλάνηση των μαζών που ψηφίζουν. Και αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι η υποβάθμιση της παιδειας . Η υποβάθμιση της παιδείας μπορει να γίνει με την μείωση των κονδυλίων, με την αλλαγή της ύλης και της λειτουργίας των σχολείων ώστε να μην βγάζουν πια σκεπτόμενους ανθρώπους αλλά καταναλωτές σε οτιδήποτε τους προσφέρουν για κατανάλωση. Αυτός είναι και ο πιο αργός τρόπος για να υλοποιηθεί γιατι χρειάζεται μια γενια περίπου.

Ενας δεύτερος τρόπος είναι τα λεγόμενα κόμματα "μίας χρήσεως". Είναι κόμματα που εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν αφου πραγματοποίησαν το σκοπό τους. Συνήθως οι διαφορές των κομμάτων ηγεσίας είναι σχεδόν πάντα τόσο μικρές που μπορεί άνετα ένα μικρό κόμμα που θα χρηματοδοτηθεί με μερικές δεκάδες εκατομμύρια να φέρει την πλάστιγγα υπέρ του κόμματος που είναι επιθυμητό , ροκανίζοντας τα ποσοστά του άλλου.

Τρίτος τρόπος ειναι η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απο γνωστές ή άγνωστες εταιρείες που πάντα γίνονται για λογαριασμό κάποιων με στοιχεία που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το παράδοξο ότι οσο και να βελτιώνονται οι μέθοδοι, τα αποτελέσματα αντι να συγκλίνουν απομακρύνονται συνεχώς απο την πραγματικότητα.

Ο τέταρτος τρόπος είναι ο εκμαυλισμός της συνείδησης που μπορεί να γίνει με χρήμα που μοιράζεται άφθονο και που συνήθως προέρχεται απο τις αποταμιεύσεις των ίδιων των κατοίκων (ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες) είτε απο εξωτερικό δανεισμό. Συνοδεύεται παράλληλα απο εναν συντονισμένο βομβαρδισμό των ΜΜΕ ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, εύκολου χρήματος και ευημερίας.

Πέμπτος τρόπος είναι τα στοχευμένα χτυπήματα στους πυλώνες που κρατάνε την προηγούμενη μη επιθυμητή κατάσταση και που η συντριβή τους επιτρέπει να διαχειριστούν ευκολότερα την κατάσταση. Στην Ελλάδα ήταν το παραδοσιακό τρίπτυχο "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια". Χωρίς να είμαι φανατικός λάτρης οποιωνδήποτε απο τα τρία , δεν μπορώ να μην επισημάνω την καπήλευση της αγάπης για την ένοια της πατριδας απο συγκεκριμένους κομματικούς χώρους και παράλληλα τον εξοβελισμο της ιδέας της πατρίδας και του έθνους ως φασιστικο και εθνικιστικό μίασμα, ακριβώς εξαιτίας της καπήλευσης. Το ίδιο και για τα άλλα 2. Το ροκάνισμα του χριστιανισμού, της επικρατούσας θρησκείας είτε άμεσα είτε μέσω της αλλοίωσης του ποσοστού των πιστών με διαφόρους τρόπους (κατάργηση της αναγραφής του θρησκευματος στις ταυτότητες, μεταφορά πιστών άλλων θρησκειών,κατασυκοφάντηση και γελοιοποίηση θρησκευτικών εθίμων). Ο θεσμός της οικογένειας χτυπήθηκε απο τα οικονομικά και τα ΜΜΕ.Δεν χρειάζεται να αναφερθω πολύ σε αυτό. Το τραπέζι οπου έτρωγε όλη η οικογένεια μαζί είναι πλέον παρελθόν στα περισσότερα σπίτια. Τα διαζύγια και η απομόνωση των ατόμων είναι το αποτέλεσμα.

Ενας έκτος τρόπος είναι η σταδιακή αλλοίωση του εκλογικού σώματος φέρνοντας κάθε φορά πειθήνιους εκλογικά ανθρώπους δυστυχισμένους απο άλλες χώρες που μοιράζοντάς τους απο τα χρήματα των αποταμιευσεων ή των ασφαλιστικών ταμειων χωρίς καμμία μελέτη, που αν γινόταν θα έδειχνε την σταδιακή κατάρρευση τους.

Ο εβδομος τρόπος είναι το εκλογικό σύστημα. Μια δημοκρατία σήμερα δεν είναι ποτέ δημοκρατία. Η κάθε μια ψήφος δεν είναι ίση. Εξαρτάται απο την περιοχή , το εκλογικό μέτρο που προκύπτει απο τις (ο Θεός να τις κάνει απογραφές) και απο τον εκλογικό νόμο που κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον η μεταφορά ψηφοφόρων αντί της επιστολικής ψήφου που έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια σε άλλα κράτη είναι ένας τρόπος αλλοίωσης του αποτελέσματος. Ο χρηματισμός επίσης ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων είναι μια αλλη μέθοδος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Οι πρόωρες εκλογές πρίν τη συμπλήρωση της τετραετίας ,οι περίφημες κρυφές δημοσκοπήσεις, οι μεταγραφές στελεχών απο άλλα κόμματα είναι μερικές ακόμα μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σε βάρος της λαϊκής βούλησης.

Ογδοος τρόπος είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης που γίνεται απο τα ΜΜΕ και τα τελευταία χρόνια και απο τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ο αφύσικος δανεισμός υπερχρεωμένων ΜΜΕ ή ο περιορισμός του αριθμού τους είναι μέθοδοι ελέγχου απο την εξουσία. Στον χώρο του διαδικτύου μπορείς να λές ότι θέλεις ελεύθερα πλέον αλλά είναι πολύ δύσκολο να το πείς μέσα απο ενα ειδησεογραφικό site με μεγάλη επισκεψιμότητα. Τα υπόλοιπα με μικρή επισκεψιμότητα ή που δεν εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης είναι πρακτικά αόρατα. Την επόμενη φορά που θα δείτε Κρατικές ή ΔΕΚΟ ή Τραπεζικές διαφημίσεις σε κάποιο ΜΜΕ διαβάστε με πιο προσεκτικό τρόπο τις ειδήσεις του.

Ενας ένατος τρόπος είναι η βιομηχανία πλαστών ειδήσεων ή εντελώς παραμορφωμένων που δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα και απο την άλλη ο έλεγχος και η διοχέτευση συγκεκριμένων ειδήσεων που μπορεί να έχουν σχέση με την πολιτική ή όχι. Σε πρόσφατη διαδικτυακη δημοσκόπηση του Pipoll τη μοναδική που βρήκα να σχετίζεται με το θέμα, 12% παρακολουθούν reality καθημερινά , ενώ 40% μερικές φορές. Η αύξηση της θεαματικότητας προκαλείται απο προβεβλημένες ειδήσεις γύρω απο τα θέματα αυτά. 

Κλείνοντας να δώσω ένα μικρό παράδειγμα κατασκευασμένης είδησης.

Το βασικό συστατικό μιας καλής δικτατορίας οποιασδήποτε αποχρώσεως ειναι η προπαγανδα. Το να μπορείς μια ανακοίνωση ή μια είδηση κατασκευασμένη ή παραμορφωμένη να πάρει το φώς της δημοσιότητας
Τελευταίο παράδειγμα τα δισεκατομμύρια της κόρης του Τσάβες.
Βγάζει λοιπόν η Diarios los Americas ενα δημοσίευμα που λέει για τα αμύθητα πλούτη της κόρης του Τσάβες σύμφωνα με πληροφορίες που πηρε, αλλα με αποδειξεις που θα τους φέρουν οι πηγές τους αργότερα.
Παίρνει το δημοσίευμα η Fox News και το αναπαράγει γράφοντας οτι η κόρη του Hugo Chaves είναι το πλουσιότερο άτομο στην Βενεζουέλα σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι επόμενοι αναφέρουν ως πηγή φυσικά τη Fox News.
Και το γαϊτανάκι της ψευδοδημοσιογραφίας συνεχίζεται...χωρίς να υπάρχει καμμία απολύτως απόδειξη
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail