Γιατί πρέπει να πιστέψετε τις κατηγορίες της Κίνας για κατασκοπεία κατά του Ηνωμένου Βασιλείου

pixabay / WikiImages
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν κρύψει τις επιθυμίες τους να διεισδύσουν στο Πεκίνο

Η Κίνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι συνέλαβε δύο δικούς της υπηκόους ως ύποπτους για παροχή βοήθειας στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6. Σύμφωνα με το Πεκίνο, το ύποπτο ζευγάρι παρασύρθηκε από την «επιθυμία του συζύγου για χρήματα» έχοντας τον στρατολογήσει ενώ σπούδαζε στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας πως τον υπέβαλαν σε «επανειλημμένη πειθώ, δελεασμό, ακόμη και εξαναγκασμό». Το άτομο, που κατονομάζεται μόνο ως Wang, εργάστηκε στη συνέχεια με τη σύζυγό του για λογαριασμό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε μια προσπάθεια να κατασκοπεύσουν το κινεζικό κράτος.

Του Τιμούρ Φομένκο, πολιτικού αναλυτή - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αποκάλυψη των δύο κατασκόπων που φέρονται να εργάζονται για την MI6 συμπίπτει με την αυξανόμενη ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπεία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, δύο άνδρες κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας, ο ένας που ήταν κοινοβουλευτικός ερευνητής, ενώ μια άλλη ομάδα ανδρών κατηγορήθηκε στη συνέχεια ότι το έκανε για λογαριασμό του «Γραφείου Οικονομίας και Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ». Τέλος, εκτός από αυτό, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιοποίησε αρκετές υποτιθέμενες παραβιάσεις και διαρροές, μεταξύ άλλων στο εκλογικό μητρώο και στο Υπουργείο Άμυνας, για τις οποίες κατηγόρησε το Πεκίνο.

Είναι εύκολο εν μέσω αυτών των ισχυρισμών να υποθέσει κανείς ότι το Πεκίνο επιδίδεται σε ένα «tit for tat», δεδομένης της εκτεταμένης αρνητικής δημοσιότητας που προέρχεται από τη Βρετανία, και είναι προφανώς προς το πολιτικό συμφέρον του Πεκίνου να κάνει γνωστές τις περιπτώσεις υποτιθέμενης βρετανικής κατασκοπείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι ισχυρισμοί είναι απαραίτητα αβάσιμοι. Θα μπορούσε πρώτα να προστεθεί, ότι ενώ τα δυτικά καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν συνεχή παράνοια για την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέρος του δικτύου Five Eyes, το οποίο είναι η πιο ολοκληρωμένη και εξελιγμένη συμμαχία πληροφοριών στον κόσμο. Το Λονδίνο συνεργάζεται ενεργά με την Αυστραλία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Ζηλανδία για την ανταλλαγή πληροφοριών και παρακολουθεί στενά τους γεωπολιτικούς του στόχους.

Δεύτερον, η MI6 δεν έχει κάνει σχεδόν κανένα μυστικό πως επιδιώκει να αυξήσει την εστίασή της στην Κίνα. Ο Άλεξ Γιάνγκερ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας, δήλωσε πέρυσι ότι η Βρετανία βρίσκεται σε «ανταγωνισμό» με το Πεκίνο και «πρέπει να ξυπνήσει». Το 2021, ο σημερινός επικεφαλής της MI6 δήλωσε πως η Κίνα, καθώς και η Ρωσία και το Ιράν, αποτελούν τις κορυφαίες προτεραιότητες της υπηρεσίας. Λογικά, κοιτάζοντας μια τόσο ανοιχτή πολιτική ρητορική, φαίνεται απίθανο να υποθέσουμε ότι η MI6 δεν θα προσπαθούσε να διεισδύσει στην Κίνα και την κυβέρνησή της. Αυτός άλλωστε δεν είναι μόνο ο κύριος στόχος της βρετανικής υπηρεσίας, αλλά και της CIA στις ΗΠΑ. Ο Γουίλιαμ Μπερνς, σημερινός επικεφαλής της CIA, έχει δηλώσει αρκετά ανοιχτά τον στόχο της Αμερικής να «ανοικοδομήσει το δίκτυό της» στην Κίνα, το οποίο στην πραγματικότητα έχει κατασταλεί βίαια από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Με βάση αυτό μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμος συνεργός.

Για το λόγο αυτό, η Κίνα έχει εντείνει επιθετικά την εγχώρια εκστρατεία της για τον εντοπισμό και τη σύλληψη κατασκόπων στην επικράτειά της, μια προσπάθεια που, όπως ήταν αναμενόμενο, πλαισιώνεται από τα μέσα ενημέρωσης ως «κλείσιμο» ή «αυθαιρεσία». Όταν σκεφτόμαστε τους κατασκόπους, ιδίως τους Βρετανούς, υπάρχει πάντα ο πειρασμός να υποθέσουμε ότι είναι σούπερ ικανότατοι μυστικοί πράκτορες όπως ο Τζέιμς Μποντ, αλλά στην πραγματικότητα η συλλογή πληροφοριών λειτουργεί με έναν καθημερινό τρόπο, δημιουργώντας διασυνδέσεις μέσα σε θεσμούς-κλειδιά προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Εκείνοι που αγοράζονται με επιτυχία και υπάρχουν στο εσωτερικό είναι γνωστοί ως «περιουσιακά στοιχεία» και συχνά ανταμείβονται οικονομικά για τις προσπάθειές τους.

Υπάρχει επίσης μια γκρίζα ζώνη που επικαλύπτεται μεταξύ του τι συνιστά «κατασκοπεία» και «έρευνα» με τη μορφή πληροφοριών, και έτσι το έργο της CIA και της MI6 συχνά συνδέεται στενά με τις χρηματοδοτούμενες από το κράτος και τον στρατό «δεξαμενές σκέψης». Πάρτε για παράδειγμα τον Michael Korvig, έναν Καναδό που συνελήφθη με κατηγορίες κατασκοπείας στην Κίνα μετά τη σύλληψη από τον Καναδά της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Meng Wanzhou. Αν και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης διακήρυτταν συνεχώς την «αθωότητά» του, τελικά αποκαλύφθηκε ότι, ως υπάλληλος της δεξαμενής σκέψης International Crisis Group, παρείχε πληροφορίες στην καναδική μυστική υπηρεσία πληροφοριών.

Εξαιτίας αυτού, η Κίνα έχει επίσης πατάξει τις αμερικανικές εταιρείες συμβούλων στη χώρα, όπως για παράδειγμα η Mintz, της οποίας ηγείται ένας πρώην αξιωματούχος της CIA. Γιατί καταφέρεται εναντίον αυτών των εταιρειών; Επειδή μπορούν να συλλέγουν έρευνες σχετικά με κινεζικές εταιρείες και οργανισμούς, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να διαβιβαστούν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ιδίως σε θέματα όπως οι αλυσίδες εφοδιασμού. Έτσι, η Κίνα δίνει συνήθως μεγάλη προσοχή στους ντόπιους που συνεργάζονται με αυτές τις εταιρείες, οι οποίοι μπορεί να γίνουν θεληματικά ή αθέλητα κατάσκοποι. Συνολικά, αυτό μας διδάσκει για τις διάφορες προσπάθειες που καταβάλλουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ προκειμένου να κατασκοπεύουν εντός της Κίνας.

Παρόλο που τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ζωγραφίζουν παντού μακαρθικές και συχνά παράλογες υπερβολές για την κινεζική κατασκοπεία, συχνά καιροσκοπικά, η πραγματικότητα είναι ότι αυτό λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η CIA και η MI6 θέλουν να διεισδύσουν στην ίδια την κυβέρνηση της Κίνας, πράγμα που σημαίνει ότι ένα πραγματικό κατασκοπευτικό παιχνίδι τύπου Ψυχρού Πολέμου λαμβάνει χώρα στα παρασκήνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail