Το μικρό ευρωπαϊκό κράτος της Εσθονίας δεν έχει τα κότσια να πειράξει τη ρωσική αρκούδα

Photo: Река Нарва by Ханну is licensed under общественное достояние
Η Εσθονία δεν έχει τα κότσια να κλιμακώσει οτιδήποτε με τη Ρωσία

Η Εσθονία έθεσε μονομερώς συνοριακές σημάνσεις κατά μήκος του ποταμού Νάρβα, αλλά το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφαλείας (FSB της Ρωσίας) αφαίρεσε τις σημαδούρες οριοθέτησης. Οι «θερμοκέφαλοι» της Εσθονίας περιμένουν διευκρινίσεις εδώ και μια εβδομάδα.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Εσθονία ξεκινά τη σύγκρουση με τη Ρωσία στον ποταμό Νάρβα, αλλά δεν έχει τα κότσια να τη συνεχίσει

Η οριοθέτηση των συνόρων στον ποταμό Narva γίνεται κάθε χρόνο - η κοίτη του ποταμού αλλάζει, με αποτέλεσμα να αλλάζει και η μέση γραμμή των συνόρων. Χρησιμεύει επίσης ως πλωτή οδός. Η FSB της Ρωσίας και οι συνοριοφύλακες της Εσθονίας συμφωνούσαν για την εγκατάσταση συνοριακών σημαδούρων στον ποταμό κάθε χρόνο.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι εσθονικές αρχές αποφάσισαν να επιδείξουν ανεξαρτησία και τοποθέτησαν τις σημαδούρες χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα εσθονικά μέσα ενημέρωσης, η ρωσική πλευρά δε συμφώνησε με την τοποθέτηση 250 σημαδούρων. Στις 23 Μαΐου, η FSB της Ρωσίας τις αφαίρεσε όλες. Από τότε δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένας νέος σημαντήρας στα σύνορα.

Πέντε ημέρες μετά το περιστατικό, η Μόσχα εξακολουθεί να απέχει από τον σχολιασμό του. Δεν υπάρχει διάλογος, παραδέχθηκε το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει αιτιολόγηση από τη Ρωσία για την απομάκρυνση των σημαντήρων», δήλωσε το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών στη Rus. Postimees την Τρίτη 28 Μαΐου.

Η Εσθονία φοβάται την επανατοποθέτηση των σημαδούρων που κατασχέθηκαν

Ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής (DPP) Egert Belitšev δήλωσε στο ERR ότι η «κλοπή» των σημαδούρων από τη Ρωσία στον ποταμό Narva ήταν μια «ξεκάθαρη πρόκληση». Ωστόσο, η εσθονική συνοριοφυλακή δεν εμπόδισε «φυσικά» τη ρωσική FSB να τις αφαιρέσει, καθώς αυτό θα κλιμάκωνε την κατάσταση.

«Η χρήση βίας σε μια τέτοια κατάσταση θα σήμαινε χρήση πυρών από απόσταση», δήλωσε ο Belitšev.

Ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών Lauri Läänemets πρόσθεσε πως μια βίαιη επιχείρηση για την επιστροφή των εσθονικών σημαδούρων δεν θα ήταν επιτυχής:

«Φανταστείτε να πήγαινε κάποιος να πάρει σημαδούρες σε ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας πιστόλι; Τι θα έκανε ένας προειδοποιητικός πυροβολισμός; Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι η Εσθονία έχει επιτύχει ένα αποτέλεσμα, όταν ολόκληρος ο δυτικός κόσμος κοιτάζει προς τη Ρωσία. Αυτό είναι το σωστό αποτέλεσμα από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής».

Ο Läänemets υποσχέθηκε να επιστρέψει τις σημαδούρες αμέσως μετά το περιστατικό.

Οι «Εσθονοί θερμοκέφαλοι» αρνούνται να κλείσουν τα σύνορα με τη Ρωσία

Εφόσον η Εσθονία υποστηρίζει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και δεν την πειράζει αν τα όπλα αυτά χτυπήσουν τη Ρωσία, γιατί δεν μπορεί να σταματήσει τον «επιτιθέμενο» από την απομάκρυνση των σημαδούρων του ποταμού; Η Εσθονία δεν κλείνει καν τα σύνορα με τη Ρωσία. Ένας από τους θερμόαιμους Εσθονούς, ο πρόεδρος Alar Karis, υποσχέθηκε νωρίτερα να γονατίσει τη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια δήλωσε πως η Εσθονία δεν θα κλείσει τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία επειδή πολλοί από τους πολίτες της έχουν συγγενείς που ζουν εκεί.

«Τα σύνορα είναι ανοιχτά επειδή οι άνθρωποι έχουν συγγενείς στην άλλη πλευρά. Η ετοιμότητά μας είναι ότι αν χρειαστεί, μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα πολύ γρήγορα", δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εταιρεία Yle της Φινλανδίας.

Γιατί να ξεκινήσετε μια σύγκρουση χωρίς να υπολογίσετε τις συνέπειες; Θέλει η Εσθονία να προκαλέσει τη Ρωσία; Εάν η εσθονική κυβέρνηση κλείσει τα σύνορα, οι ρωσόφωνοι πολίτες και οι μη πολίτες που διαμένουν μόνιμα στη Νάρβα θα οργανώσουν μαζικές διαμαρτυρίες ως απάντηση. Συνεπώς, η Ρωσία μπορεί δικαίως να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να υποστηρίξει τέτοιες διαμαρτυρίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail