Το σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας είναι κραγιόν σε μια αιματηρή ήττα για το ΝΑΤΟ

Photo: SCF
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία προχωρούν στην υπογραφή ενός 10ετούς διμερούς συμφώνου ασφαλείας. Αλλά ο πρώην αναλυτής του Πενταγώνου Ντέιβιντ Πάιν θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ένδειξη πως η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην απόλυτη νίκη στη σύγκρουση.

Finian Cunningham - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανανέωσε αυτή την εβδομάδα τις συζητήσεις για την υπογραφή μιας μακροπρόθεσμης συμμαχίας ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να υπογράψει το σύμφωνο.

Μια τέτοια κίνηση μπορεί να φαίνεται πως θα δώσει στις ΗΠΑ ένα μακροπρόθεσμο στήριγμα στην Ουκρανία, αλλά, λέει ο Pyne, προτείνεται από μια θέση αδυναμίας, όχι δύναμης.

Η Ρωσία έχει σχεδόν κερδίσει τον πόλεμο που κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Οι προηγούμενες προβλέψεις των κρατών του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία θα νικούσε τη Ρωσία αποδεικνύονται σκληρή φαντασίωση.

Παρά τις μαζικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία υπερισχύει στρατιωτικά. Ο Ντέιβιντ Πάιν εκτιμά πως η αναμενόμενη επίθεση της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ξηρής περιόδου θα καταλήξει σε μια αποφασιστική νίκη πριν από το τέλος του έτους.

Η υπογραφή ενός συμφώνου ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας είναι ένας τρόπος να βάλουν κραγιόν σε μια κατά τα άλλα συντριπτική ήττα για την πλευρά του ΝΑΤΟ.

Ο Pyne επισημαίνει ότι η Ρωσία θα είναι σε κυρίαρχη θέση για να διασφαλίσει πως η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελούσε πάντα βασικό αίτημα της Μόσχας.

Αυτό ήταν πάντα βασικό αίτημα της Ρωσίας. Το προτεινόμενο σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας είναι ένα προοίμιο για να προσέλθει το καθεστώς του Κιέβου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους της Ρωσίας και να δώσει στη Δύση μια επίφαση ότι θα αποκομίσει κέρδος από τον πόλεμο - έναν πόλεμο που έχει κοστίσει 500.000 ζωές Ουκρανών στρατιωτών και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τους δυτικούς φορολογούμενους.

Αυτή η σύγκρουση - η χειρότερη στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εντελώς εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν αποδεχθεί τους όρους ασφαλείας της Ρωσίας στο τέλος του 2021. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν επέλεξε αντ' αυτού να κάνει πόλεμο με τρομερό τίμημα.

Σε μια δύσκολη εκλογική χρονιά, ο πρόεδρος Μπάιντεν χρειάζεται κάποια καλά νέα από μια κατά τα άλλα καταστροφική σύγκρουση στην Ουκρανία. Το σύμφωνο ασφαλείας με την Ουκρανία είναι ένα κοσμητικό κέρδος για να κρύψει αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια ντροπιαστική ήττα για τη Ρωσία.

Ο David Pyne είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Task Force για την Εθνική και Εσωτερική Ασφάλεια. Εδώ και καιρό υποστηρίζει μια συνθήκη αμοιβαίας ασφάλειας με τη Ρωσία που θα βασίζεται στην ορθολογική αναγνώριση των νόμιμων συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας λόγω της προκλητικής επέκτασης του ΝΑΤΟ γύρω από τα ρωσικά σύνορα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail