Η ισραηλινή κλιμάκωση στο νότιο και βόρειο μέτωπο

Freepen.gr - Το Ισραήλ συνεχίζει να κλιμακώνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον του κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, απειλώντας τις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες, γράφει το southfront.press.

Στις 8 Ιουνίου, οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν σφαγή κατά τη διεξαγωγή ειδικής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων της Χαμάς.

Τουλάχιστον 276 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 698 άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής ειδικής επιχείρησης.

Τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι, οι Noa Argamani, 26 ετών, Almog Meir Jan, 21 ετών, Andrey Kozlov, 27 ετών και Shlomi Ziv, 40 ετών, απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία είχε την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Arnon" από το όνομα του Arnon Zamora, ενός Ισραηλινού αξιωματικού της επίλεκτης μονάδας Yamam της αστυνομίας, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση.

Η Yamam και μια άλλη μονάδα της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet ηγήθηκαν της επιχείρησης με υποστήριξη πυρών από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εισήλθαν στο Νουσεϊράτ με ένα φορτηγό βοήθειας και ένα πολιτικό όχημα και στη συνέχεια απομάκρυναν τους απελευθερωμένους ομήρους μέσω της πλωτής αεροπορικής προβλήτας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αργότερα, στις 9 Ιουνίου, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, αποκάλυψε ότι τρεις όμηροι, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός πολίτης, σκοτώθηκαν από τις IDF κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η ανταπόκριση στην αιματηρή επιχείρηση ήρθε γρήγορα. Στις 10 Ιουνίου, τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες από τη μονάδα αναγνώρισης της ταξιαρχίας Givati σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι επτά τραυματίστηκαν μετά την είσοδό τους σε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά σπίτι στη συνοικία Shaboura στη νότια περιοχή της Ράφα στη Γάζα.

Περισσότερη ισραηλινή κλιμάκωση αναφέρθηκε επίσης στο μέτωπο του Λιβάνου. Αργά στις 11 Ιουνίου, οι IDF δολοφόνησαν έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, γνωστό ως Talib Sami Abdallah ή Abu Talib. Ο διοικητής σκοτώθηκε μαζί με τρεις συντρόφους του όταν ισραηλινό πλήγμα έπληξε σπίτι στην πόλη Jouaiya του νότιου Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις ως απάντηση στη δολοφονία νωρίς στις 12 Ιουνίου. Αρκετά μπαράζ ρουκετών στόχευσαν το βόρειο Ισραήλ.

Παρά την πρόσφατη ισραηλινή κλιμάκωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε στις 11 Ιουνίου υπέρ ενός ψηφίσματος των ΗΠΑ που υποστηρίζει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η πρόταση θέτει όρους για μια "πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός", την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, την ανταλλαγή παλαιστίνιων κρατουμένων και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Ενώ το Ισραήλ φέρεται να έχει αποδεχτεί την πρόταση, οι πρόσφατες ενέργειες των IDF δείχνουν ότι στην πραγματικότητα προσπαθεί να τη σαμποτάρει. Από την πλευρά της, η Χαμάς και οι σύμμαχοί της απαίτησαν από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία να ενεργήσουν ως εγγυητές μαζί με τις ΗΠΑ.

Αν η πρόταση εφαρμοστεί, όχι μόνο θα φέρει ειρήνη στη Γάζα, αλλά και θα αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail