Οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξαγωγές ημιαγωγών θα αποτύχουν όπως και οι προηγούμενες περιπέτειές τους

Οι ΗΠΑ φαίνεται να πιστεύουν ότι οι εμπορικοί περιορισμοί τους είναι το χρυσό εισιτήριο για την επίλυση όλων των προβλημάτων τους. Αλλά ας το παραδεχτούμε, αυτό είναι τόσο πιθανό όσο το να βρεις ένα μονόκερο στην αυλή σου. Με το να επιβάλλουν μονομερείς ελέγχους ημιαγωγών στην Κίνα χωρίς καν να συμβουλευτούν τους συμμάχους τους, οι ΗΠΑ μπορεί απλώς να προετοιμάζονται για ένα οικονομικό τρενάκι του λούνα παρκ.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ξέχασαν βολικά να επιδιορθώσουν τα κενά στο δικό τους σύστημα. Μπορείτε να στοιχηματίσετε και το τελευταίο σας δολάριο πως οι Αμερικανοί προμηθευτές, οδηγούμενοι από τη γλυκιά μυρωδιά του κέρδους, θα βρουν έναν τρόπο να περάσουν κρυφά την κρίσιμη τεχνολογία κατασκευής τσιπ στην Κίνα πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να το πείτε.

Όλη αυτή η ιστορία μυρίζει σαν ένα ταξίδι εγωισμού που πήγε στραβά. Μετά τις όχι και τόσο ένδοξες περιπέτειές τους στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία, είναι σαν οι ΗΠΑ να προσπαθούν να τεντώσουν τους μυς τους, κάτι που δε θα τις οδηγήσει πουθενά.

Ενώ οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες με το να πυροβολούν τον εαυτό τους στο πόδι, άλλες χώρες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να ανεβάσουν το παιχνίδι τους με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πάρτε για παράδειγμα την Ινδία, όπου ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι βρίσκεται σε αποστολή να ψηφιοποιήσει τη χώρα και να την οδηγήσει στην κορυφή της σκάλας της προηγμένης τεχνολογίας.

Το φιάσκο των ΗΠΑ με τον έλεγχο των εξαγωγών είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο έπος του πώς δεν πρέπει να διοικείται μια χώρα.

Η στρατηγική των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών ημιαγωγών είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις ζογκλερικά με μαχαίρια με δεμένα μάτια - είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι με μεγάλες πιθανότητες να κοπεί. Σίγουρα, ο έλεγχος των εξαγωγών τσιπ μπορεί να εμποδίσει κάποια προηγμένη τεχνολογία να πέσει σε λάθος χέρια, αλλά είναι επίσης σαν να πυροβολείς τον εαυτό σου στο πόδι.

Οι μονομερείς ενέργειες, όπως οι έλεγχοι του 2022 στον εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών, ενέχουν τον κίνδυνο απρόβλεπτων συνεπειών και πιθανών αντιδράσεων. Η αποτυχία εμπλοκής των συμμάχων σε συντονισμένες προσπάθειες υπονομεύει τόσο τη συνοχή όσο και την αποτελεσματικότητα, ιδίως καθώς πολλά ευρωπαϊκά έθνη είναι συνυφασμένα με έργα όπως ο ευρωπαϊκός διάδρομος της πρωτοβουλίας Belt and Road. Αυτή η απομονωτική προσέγγιση θα γυρίσει μπούμερανγκ, οδηγώντας σε περιττά δεινά για τις ΗΠΑ και εμποδίζοντας την ικανότητά τους να επηρεάζουν τους παγκόσμιους εταίρους.

Οι προσπάθειες να επηρεαστεί γρήγορα η κινεζική οικονομία έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικές από ό,τι αναμενόταν. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν αυστηρότερους ελέγχους για την αντιμετώπιση των φιλοδοξιών της Κίνας στον τομέα των ημιαγωγών, αλλά πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά το πλήρες φάσμα των συνεπειών. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη επιτυχία έναντι των βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορεί ακούσια να ενδυναμώσουν περαιτέρω την Κίνα, κλιμακώνοντας ενδεχομένως τις εντάσεις στην Ασία.

Η ανάγκη υπεράσπισης κρίσιμων και αναδυόμενων τεχνολογιών για την οικονομική ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας για την υπεράσπιση της εικόνας της σε διπλωματικό επίπεδο, ιδίως δεδομένων των πρόσφατων αποτυχιών στο Αφγανιστάν και των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην Ουκρανία.

Ο περιορισμός των εξαγωγών ενέχει τον κίνδυνο περικοπών εσόδων και δημιουργεί προκλήσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οδηγώντας τελικά τις κινεζικές εταιρείες να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές και βλάπτοντας την εγχώρια οικονομία. Οι μονομερείς ενέργειες κινδυνεύουν επίσης να αποξενώσουν τους πολυεθνικούς προμηθευτές από τις ΗΠΑ, διαβρώνοντας περαιτέρω την παγκόσμια επιρροή και την οικονομική ανταγωνιστικότητά τους.

Η αυστηροποίηση των κανονισμών χωρίς να εξετάζονται οι ευρύτερες επιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας και να εμποδίσει την καινοτομία εντός των ΗΠΑ, επιδεινώνοντας τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις. Επιπλέον, η διεύρυνση των ελέγχων επιβαρύνει τις υπηρεσίες επιβολής και μπορεί να προκαλέσει στρατηγικές αλλαγές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε απρόβλεπτες συνέπειες.

Η περίπτωση της Νότιας Κορέας υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων, ιδίως με την Κίνα. Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, η οικονομική εξάρτηση της Νότιας Κορέας από την Κίνα μετρίασε την προθυμία της να αντιμετωπίσει άμεσα τα κινεζικά συμφέροντα. Η επιβολή αυστηρών κυρώσεων από το Πεκίνο ως απάντηση στην απόκτηση της αμυντικής τεχνολογίας THAAD από τη Νότια Κορέα το 2016 χρησιμεύει ως προειδοποιητική ιστορία για τους κινδύνους που ενέχει η αμφισβήτηση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.

Συμπερασματικά, είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια μελετημένη και διαφοροποιημένη προσέγγιση για τους ελέγχους των εξαγωγών ημιαγωγών, καθώς οι ανόητες πολιτικές θα καταλήξουν να βλάψουν μόνο την οικονομία των ΗΠΑ και να ενισχύσουν την Κίνα, κάτι που δεν είναι καλό, καθώς η επιθετικότητά της μπορεί να αυξηθεί στην Ασία, υποστηριζόμενη από μια ισχυρή οικονομία, και τις αδύναμες ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail