Marine Le Pen: Ο Μακρόν θέλει να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία για να θρέψει τον «εγωισμό» του

Η ηγέτιδα της γαλλικής αντιπολίτευσης Μαρίν Λεπέν επέκρινε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τις δηλώσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία και τον κατηγόρησε ότι θέλει να θρέψει τον εγωισμό του. Η φραστική της επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο έρχεται την ώρα που εμφανίζονται ειδήσεις σχετικά με την αποστολή της Λεγεώνας των Ξένων στην Ουκρανία, με το σώμα να έχει ενδεχομένως ήδη υποστεί απώλειες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σε συνέντευξή της στο BFMTV και το RMC, η Λεπέν είπε πως ο Μακρόν δεν έχει δώσει την πραγματική εικόνα της σύγκρουσης στην Ουκρανία και τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να στείλει δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη για προσωπικούς λόγους.

«Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, χρησιμοποίησαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να δημιουργήσουν μια καρικατούρα», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης Εθνικός Συναγερμός, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν «θέλει να στείλει στρατεύματα για θέμα εγωισμού και προσωπικής εικόνας».

Η Λεπέν κατήγγειλε επίσης τη θέση του Γάλλου προέδρου για μια ευρωπαϊκή άμυνα που θα περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα, αφού ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να «ανοίξει τη συζήτηση» για το θέμα αυτό.

«Όχι μόνο δεν θέλω να μοιραστώ, αλλά θέλω ακόμη και να κατοχυρώσω στο Σύνταγμα πως δεν θα πρέπει να είναι δυνατή καμία ανάθεση, καμία διανομή οποιουδήποτε είδους της πυρηνικής μας αποτροπής», είπε στη συνέντευξη.

Στις 2 Μαΐου, ο Μακρόν επαναβεβαίωσε τη θέση του ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων για να πολεμήσουν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ενώ σε συνέντευξή του στο Economist, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως δεν αποκλείει τίποτα.

«Δεν αποκλείω τίποτα, γιατί έχουμε απέναντί μας κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα», δήλωσε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε αν εμμένει στα σχόλιά του στις αρχές του έτους, στα οποία δεν απέκλειε την αποστολή δυτικών στρατευμάτων.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «αν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει περαιτέρω, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση όλοι να θέσουμε στον εαυτό μας αυτό το ερώτημα» της αποστολής στρατευμάτων και χαρακτήρισε την άρνησή του να αποκλείσει μια τέτοια κίνηση ως «στρατηγική κλήση αφύπνισης για τους ομολόγους μου».

Ωστόσο, προκαλώντας σύγχυση, ο Μακρόν δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πως η Γαλλία δε βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

«Δε βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία ή τον ρωσικό λαό», δήλωσε στις 6 Μαΐου μετά τη συνάντηση με τον Σι, ο οποίος πραγματοποιεί ευρωπαϊκή περιοδεία.

Η δήλωση του Μακρόν έγινε λίγο αφότου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή στη Μόσχα, Πιερ Λεβί, για να διευκρινίσει «πολεμικές δηλώσεις της γαλλικής ηγεσίας» σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών τμημάτων στην Ουκρανία.

«Τονίστηκε ότι οι προσπάθειες των γαλλικών αρχών να δημιουργήσουν κάποια “στρατηγική αβεβαιότητα” για τη Ρωσία με τις ανεύθυνες δηλώσεις τους σχετικά με την πιθανή αποστολή δυτικών στρατιωτικών αγήματος στην Ουκρανία είναι καταδικασμένες σε αποτυχία», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας θα επιτύχει τα καθήκοντα και τους στόχους της.

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου, η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα διερωτήθηκε στο Telegram: «Σε τι κατάσταση βρίσκεται λοιπόν ο Γάλλος πρόεδρος, που κάνει τόσο αντιφατικές δηλώσεις και προβαίνει σε τόσο επιθετικά βήματα;».

Ο Aleksey Pushkov, πρόεδρος της Επιτροπής για την Πολιτική Πληροφοριών του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατηγόρησε τον Macron για «υποκρισία» επειδή δήλωσε ότι η Γαλλία δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

«Η δημαγωγία του Μακρόν είναι κούφια και υποκριτική. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν αλλάζει την ουσία του θέματος. Αν στείλει τον στρατό του να πολεμήσει τη Ρωσία, θα μετατρέψει τη Γαλλία σε μια χώρα που πολεμά εναντίον της Ρωσίας και του λαού της", ανέφερε στο Telegram, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με κινεζικές πηγές, γαλλικά στρατεύματα έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία.

Το σχόλιο του Πούσκοφ για τις κινεζικές πηγές έρχεται την ώρα που ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικής Στίβεν Μπράιν ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία έχει ήδη αναπτύξει τη Λεγεώνα των Ξένων.

Ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Stephen Bryen, δήλωσε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου στην εφημερίδα Asia Times πως η Γαλλία έστειλε στην Ουκρανία μια πρώτη ομάδα περίπου 100 στρατιωτών της Λεγεώνας των Ξένων, από τους περίπου 1.500 που αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία. Οι στρατιώτες από το 3ο Σύνταγμα Πεζικού της Λεγεώνας των Ξένων έχουν ήδη αναπτυχθεί «για την υποστήριξη της ουκρανικής 54ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο Σλαβιάνσκ», έγραψε ο Bryen στο άρθρο του.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ανταποκριτή Boris Rozhin, η Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων που έχει σταλεί στην Ουκρανία ενδέχεται να έχει υποστεί τις πρώτες απώλειες σε συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό κοντά στο Chasov Yar.

Ο Rozhin δήλωσε στο Telegram του ότι η Λεγεώνα των Ξένων δεν ήταν «στρατιώτες TikTok» που ήρθαν στην Ουκρανία για να βγάλουν γρήγορα χρήματα και να φύγουν στην πρώτη θέα μιας κανονικής μάχης, όπως συνέβη με πολλούς από τους ξένους μαχητές που πήγαν στην Ουκρανία το 2022 και το 2023. Πρόσθεσε πως «εξαιρετικά εκπαιδευμένο και επαγγελματικό στρατιωτικό προσωπικό από χώρες του ΝΑΤΟ» είχε εισέλθει στη μάχη.

Ο Μακρόν χρησιμοποίησε την ανάπτυξη της Λεγεώνας των Ξένων ως παραθυράκι, καθώς το σώμα είναι ουσιαστικά ένας δοξασμένος μισθοφορικός στρατός που αποτελείται από μη Γάλλους στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν τη γαλλική υπηκοότητα μόνο μετά από τρία χρόνια υπηρεσίας. Δεδομένου ότι η τελική νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας είναι επικείμενη, η Λεπέν έχει δίκιο όταν λέει πως η ανάπτυξη των στρατευμάτων γίνεται για τον εγωισμό του Μακρόν, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι αποτελεί επίσης ένδειξη της απελπισίας του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail