Ρομά συρρέουν στην Ελβετία για παροχές χρησιμοποιώντας πλαστά ουκρανικά διαβατήρια - ΜΜΕ

pixabay / Sonyuser
Freepen.gr - Ορισμένοι Ρομά καταχράστηκαν τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγεί η Ελβετία στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ανέφερε την Τρίτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Nau επικαλούμενο τις ελβετικές αρχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρχές της Βέρνης εντόπισαν τουλάχιστον δέκα οικογένειες Ρομά που διέμεναν στην πόλη με παράνομα αποκτηθέντα ουκρανικά διαβατήρια. Ο Αλεξάντερ Οτ, επικεφαλής της αστυνομίας μετανάστευσης της Βέρνης, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως τα ίδια τα έγγραφα ήταν στην πραγματικότητα αληθινά, αλλά οι κάτοχοί τους δεν είχαν καμία πραγματική αξίωση σε αυτά.

«Ανακαλύψαμε παρατυπίες στα έγγραφα. Για παράδειγμα, εάν το δίπλωμα οδήγησης περιέχει διαφορετικές πληροφορίες από το διαβατήριο, αυτό αποτελεί συχνά ένδειξη. Ή αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να επαναλάβουν καμία πληροφορία που περιέχεται στα έγγραφα", εξήγησε ο Ott.

Ο Reto Kormann, εκπρόσωπος της ελβετικής Κρατικής Γραμματείας Μετανάστευσης (SEM), δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι από το Μάρτιο του 2023 η υπηρεσία του έχει εντοπίσει περίπου 30 πλαστά ουκρανικά έγγραφα ταυτότητας που χρησιμοποιούνταν για τη λήψη κοινωνικών παροχών και διαπίστωσε πως σε αρκετές περιπτώσεις είχαν παραχθεί και πωληθεί παράνομα στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και έγγραφα ταυτότητας δεν είναι «νέο φαινόμενο» στο πεδίο εργασίας της SEM. Ωστόσο, οι περιπτώσεις όπου τα έγγραφα είναι γνήσια αλλά αποκτήθηκαν παράνομα, όπως στις περιπτώσεις που αφορούν τους Ρομά, ήταν προηγουμένως λίγες και σπάνιες και ως εκ τούτου είναι πιο δύσκολο να διερευνηθούν, είπε.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το πρόβλημα με τους Ρομά που χρησιμοποιούν πλαστές ουκρανικές ταυτότητες έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Georg Carl, επικεφαλής του τμήματος μετανάστευσης στο ανατολικό καντόνι Graubuenden, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων πως υποψιάζεται ότι τουλάχιστον τα μισά από τα περίπου 470 άτομα με καθεστώς S που φιλοξενούνται στην περιοχή είναι Ρομά. Και, ενώ είναι γνωστό πως υπάρχουν κοινότητες Ρομά στην Ουκρανία, οι άνθρωποι αυτοί ήταν απίθανο να είναι πρόσφυγες από τη σύγκρουση, καθώς δεν μιλούν ούτε ουκρανικά ούτε ρωσικά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά από καταγγελίες για παρόμοια ζητήματα στο καντόνι St. Gallen, οι Ελβετοί βουλευτές Boris Tschirky και Benedikt Wuerth υπέβαλαν αίτημα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο να γίνουν προσαρμογές στο σύστημα S για να σταματήσει η κατάχρησή του. Ωστόσο, η πρόταση δεν έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής.

* πληροφορίες rt.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail