Η Ουκρανία χάνει έδαφος καθώς περιμένει την αμερικανική βοήθεια

president.gov.ua
'Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία είναι πιο αποτελεσματική στην πολεμική της προσπάθεια' από τη Δύση, λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Παρά την αρχική αισιοδοξία που συνόδευσε την ψήφιση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για την Ουκρανία τον Απρίλιο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ αναλυτών και Αμερικανών αξιωματούχων ότι θα εξυπηρετήσει μια σημαντική αμυντική λειτουργία - αλλά μπορεί να μην αλλάξει το παιχνίδι.

Blaise Malley - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Και ενώ η Ουκρανία περιμένει την άφιξη της τελευταίας δόσης αμερικανικής βοήθειας, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης γίνεται όλο και πιο ζοφερή. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν από τρία χωριά στα ανατολικά της χώρας, καθώς πασχίζουν να αποκρούσουν την τελευταία επίθεση της Μόσχας.

Σε συνέντευξή του στο Foreign Policy την Τετάρτη, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba δεν παρουσίασε μια ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα για το τι μπορεί να επιτύχει η νέα βοήθεια. Ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια, ο Κουλέμπα εξέφρασε παράπονο για την αργή διαδικασία και κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να κάνουν περισσότερα.

«Υπάρχει ένα χρονικό κενό μεταξύ της ανακοίνωσης του πακέτου και της στιγμής που ένας Ουκρανός πυροβολητής θα έχει περισσότερα βλήματα για να ανταποδώσει στους Ρώσους εισβολείς», δήλωσε ο Kuleba στον αρχισυντάκτη του FP, Ravi Agrawal, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων. «Και αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη, διότι όλα όσα ανακοινώθηκαν -είμαστε ευγνώμονες και τα εκτιμούμε- βρίσκονται ακόμη καθ' οδόν. Και ως εκ τούτου, σε αυτό το χρονικό κενό, μπορεί να συμβούν άσχημα πράγματα, όπως η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος».

«Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχτώ ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας βρίσκονται πίσω από το χρονοδιάγραμμα, παρά τις προσπάθειές τους. Ορισμένοι από αυτούς καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια. Αλλά όταν κοιτάζω τι πέτυχε η Ρωσία στην αποκατάσταση της παραγωγής της βιομηχανικής βάσης των υπερασπιστών της και τι έχει πετύχει μέχρι στιγμής ολόκληρη η Δύση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και να αναγνωρίσουμε πως η Ρωσία είναι πιο αποτελεσματική στην πολεμική της προσπάθεια", συνέχισε. «Και αυτό εγείρει ένα πιο θεμελιώδες ερώτημα προς τη Δύση. Αν δεν μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική σε αυτή τη συγκεκριμένη πολεμική προσπάθεια, τότε πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αν ξεσπάσουν άλλοι πόλεμοι και κρίσεις της ίδιας κλίμακας;».

Αλλά η Ουκρανία αντιμετωπίζει επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού. Η Washington Post ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι στη χώρα πιστεύουν πως η ανακοίνωση του προέδρου Ζελένσκι ότι 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το 2022 είναι μια σημαντική υποεκτίμηση.

Παρ' όλα αυτά, ο Kuleba αντέκρουσε το επιχείρημα - που διατυπώθηκε κυρίως από τον γερουσιαστή J.D. Vance (R-Ohio), μεταξύ άλλων - πως το Κίεβο αντιμετωπίζει «μαθηματικό» πρόβλημα.

«Εάν ο πόλεμος αφορούσε μόνο τα μαθηματικά, εσείς και εγώ δεν θα μιλούσαμε σήμερα, διότι η θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν θα υπήρχε πια- θα είχαμε ήδη χάσει τον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το Foreign Policy ρώτησε επίσης για την προοπτική της διπλωματίας με τη Ρωσία, αναρωτώμενο γιατί η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής αμελήσει να προσκαλέσει ένα από τα δύο εμπόλεμα μέρη σε μια σειρά από «ειρηνευτικές συνόδους κορυφής», συμπεριλαμβανομένης μιας επικείμενης συνάντησης στην Ελβετία.

«Η άποψή σας είναι έγκυρη εάν αντιμετωπίσετε τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας με διπλωματία του σχολικού βιβλίου, διότι όλα τα σχολικά βιβλία από τα οποία μάθαμε μας λένε πως χρειάζεται να κάτσουν δύο μέρη να διαπραγματευτούν», δήλωσε ο Κουλέμπα. «Η προσέγγισή μας προέρχεται από την πραγματικότητα και από την εμπειρία που αποκτήσαμε μεταξύ 2014 και 2022, διότι η επίθεση κατά της Ουκρανίας ξεκίνησε το 2014. Μεταξύ 2014 και 2022, είχαμε σχεδόν 200 γύρους συνομιλιών με τη Ρωσία σε διάφορες μορφές, με διαμεσολαβητές και διμερώς. Αλλά τίποτα δε λειτούργησε. Κατέληξε στην εισβολή μεγάλης κλίμακας [του 2022]. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι δεν έχει νόημα να έχεις τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν μπορείς να διασφαλίσεις πως ενεργεί με καλή πίστη».

Διευκρίνισε ότι οι μόνοι τρόποι για να κάνουμε τη Ρωσία να διαπραγματευτεί με "καλή πίστη" είναι είτε να κερδίσουμε στο πεδίο της μάχης είτε να δημιουργήσουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό χωρών που θα μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινές αρχές και να αναγκάσουν τη Ρωσία να συμφωνήσει.

"Μετά από αυτό, η επικοινωνία με τη Ρωσία μπορεί να λάβει χώρα και η Ρωσία μπορεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες", αναγνώρισε ο Κουλέμπα. "Γιατί έχετε δίκιο: Στο τέλος, δεν μπορείτε να θέσετε τέρμα στον πόλεμο χωρίς τα δύο μέρη".

Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωσε πως η ειρηνευτική διάσκεψη στην Ελβετία δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι "εντελώς αδύνατο" μια σύνοδος κορυφής χωρίς τη Ρωσία να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σε άλλες διπλωματικές ειδήσεις:

- Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα ταξιδέψει στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Το ταξίδι αυτό φαίνεται να εντάσσεται σε μια συνεχή προσπάθεια του Πεκίνου να παρουσιαστεί ως παγκόσμιος ειρηνοποιός. Ο Σι θέλει να διαδραματίσει "μεγαλύτερο ρόλο στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που έχει ανατρέψει την παγκόσμια πολιτική και οικονομική ασφάλεια", σύμφωνα με τοThe Associated Press. Νωρίτερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ένας από τους στόχους του Σι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα είναι να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να καλέσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

- Ο Zelensky λέει ότι το Κίεβο και η Ουάσιγκτον εργάζονται για μια μακροπρόθεσμη διμερή συμφωνία ασφαλείας.

"Επίσης, οι ομάδες μας, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εργάζονται επί του παρόντος για μια διμερή συμφωνία ασφαλείας και ήδη επεξεργαζόμαστε ένα συγκεκριμένο κείμενο", δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του αυτή την εβδομάδα. "Στόχος μας είναι να κάνουμε αυτή τη συμφωνία την ισχυρότερη όλων. Συζητάμε τα συγκεκριμένα θεμέλια της ασφάλειας και της συνεργασίας μας. Εργαζόμαστε επίσης για τον καθορισμό συγκεκριμένων επιπέδων υποστήριξης για φέτος και για τα επόμενα δέκα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης υποστήριξης, της οικονομικής, της πολιτικής και της κοινής παραγωγής όπλων".

- Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αναμένει πως η χώρα του θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία. "Κατά την προσωπική μου άποψη, θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μόνο αφού νικήσουμε", δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. "Για να γίνει πολιτικά αποδεκτή η Ουκρανία στη συμμαχία, χρειάζεται νίκη".

- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσημα τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του πολέμου της στην Ουκρανία την Τετάρτη. "Το συμπέρασμα των ΗΠΑ συμφωνεί με τις μαρτυρίες των ουκρανικών στρατευμάτων που λένε πως αντιμετώπισαν αυξημένες συναντήσεις με αέριο και άλλα ερεθιστικά χημικά σε τμήματα της μετωπικής τους γραμμής με τις ρωσικές δυνάμεις τους τελευταίους μήνες", σύμφωνα με το CNN. Το Κρεμλίνο διέψευσε γρήγορα τις κατηγορίες, λέγοντας ότι είναι "απολύτως αβάσιμες, δεν υποστηρίζονται σε τίποτα".

Ειδήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ:

Σε ενημέρωση του Τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel διέψευσε δημοσιεύματα πως οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις σε ορισμένες ρωσικές τράπεζες.

"Δεν είμαι σίγουρος σε ποιες εκθέσεις αναφέρεσαι, Άλεξ. Αυτό που μπορώ να πω σε γενικές γραμμές, όμως, είναι ότι όσον αφορά τις προσπάθειές μας να καταστήσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία υπεύθυνη για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των ουκρανών εταίρων μας, δεν έχουμε πάρει το πόδι μας από το γκάζι, πηγαίνοντας πίσω στον Φεβρουάριο του 2022 από τότε που συνέβη αυτή η εισβολή", δήλωσε ο Patel. "Και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα τόσο για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς εταίρους μας, αλλά και μέσω κυρώσεων, ελέγχων των εξαγωγών και άλλων μέτρων να θέσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία προ των ευθυνών της".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail