Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώνονται απροσδόκητα, καθώς 4 στις 10 επιχειρήσεις εκφράζουν ανησυχία για την έλλειψη εργασιών

pixabay / wal_172619
Freepen.gr - Οι γερμανικές εταιρείες απογοητεύονται όλο και περισσότερο από την οικονομική ύφεση που πλήττει τη χώρα, με περισσότερες επιχειρήσεις να διαμαρτύρονται για την έλλειψη παραγγελιών στη βιομηχανία, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, το 39,5% των Γερμανών κατασκευαστών σε όλους τους κλάδους πιστεύουν ότι δε λαμβάνουν αρκετές παραγγελίες, ένα πρόβλημα που πολλοί ανησυχούν πως θα οδηγήσει σε πτώση της κερδοφορίας, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να επηρεάσει την απασχόληση.

Οι απογοητευμένες επιχειρήσεις βρίσκονται σε άνοδο, με το ποσοστό που αναφέρεται τον Απρίλιο να είναι 2,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι τον Ιανουάριο.

«Η έλλειψη παραγγελιών εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία», προειδοποίησε ο εμπειρογνώμονας του Ifo Klaus Wohlrabe, όπως αναφέρει η Welt. «Σχεδόν κανένας κλάδος δεν γλιτώνει».

Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο από άλλους. Σχεδόν τα δύο τρίτα (61,5%) των κατασκευαστών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ανησυχούν για την έλλειψη εργασιών, ενώ πάνω από τους μισούς (53,9%) των κατασκευαστών χαρτιού αισθάνονται την πίεση.

Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών παραγωγής μετάλλων και των παραγωγών χημικών προϊόντων, αμφισβητεί επίσης την έλλειψη παραγγελιών, με το 50,6% και το 46,6%, αντίστοιχα, να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Το οικονομικό τοπίο της Γερμανίας έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, γεγονός που αποδεικνύεται από την έλλειψη αιτήσεων για προσωρινά απασχολούμενους. Σχεδόν τα δύο τρίτα (63,9 τοις εκατό) των γραφείων ευρέσεως εργασίας παραπονέθηκαν για την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους εργοδότες να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους, με τις επιχειρήσεις να επικεντρώνονται περισσότερο στην εξεύρεση εργασίας για τους υπάρχοντες υπαλλήλους τους παρά στην περαιτέρω αύξηση του μισθολογικού τους κόστους.

«Η γενικά αδύναμη οικονομική ανάπτυξη μειώνει τη ζήτηση για προσωρινά απασχολούμενους», δήλωσε ο Wohlrabe.

Ορισμένοι κλάδοι, ωστόσο, τα καταφέρνουν καλύτερα από άλλους και ξεπερνούν την καταιγίδα. Μόλις 3 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας ανησυχούν για τις παραγγελίες, σημαντικά καλύτερα από τον μέσο όρο.

Οι γερμανικές εξαγωγές ανέκαμψαν τον Μάρτιο κατά 0,9% μετά από πτώση κατά 1,9% τον Φεβρουάριο, δείχνοντας κάποια σημάδια ζωής, αλλά οι επιχειρήσεις παραμένουν φοβισμένες για την ικανότητά τους να λειτουργούν λόγω έλλειψης επιχειρήσεων.

Αντί να αυξηθούν κατά 0,4%, όπως προβλεπόταν, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

«Η κατάσταση των παραγγελιών επαναφέρει τους αισιόδοξους της οικονομίας στη γη», δήλωσε ο Alexander Krueger, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Hauck Aufhaeuser Lampe, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Dr. Jörg Krämer, προειδοποίησε ότι η πτώση των παραγγελιών θα απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αφού η χώρα απέφυγε οριακά την ύφεση το πρώτο τρίμηνο, όταν ανακοίνωσε ανάπτυξη μόλις 0,2%.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail