ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας στην Αφρική: Γιατί η στρατηγική Μπάιντεν μπορεί να αποτύχει

pixabay / fietzfotos
Freepen.gr - Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρχίζουν να αποδέχονται ότι η στρατηγική τους να πιέζουν το Νίγηρα και άλλες αφρικανικές χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα και να υιοθετήσουν τους δημοκρατικούς κανόνες δε λειτουργεί πλέον, γράφει το POLITICO.

Η πρόσφατη διακοπή των σχέσεων με το Νίγηρα, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα πρόκειται να αποχωρήσουν καθώς καταφθάνουν ρωσικά μαχητικά, ανάγκασε την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναλογιστεί στο εσωτερικό της την προσέγγισή της για τη διατήρηση των συμμάχων της σε ασταθή μέρη της Αφρικής, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Και οι δύο αξιωματούχοι κράτησαν την ανωνυμία τους για να μιλήσουν για τις ευαίσθητες διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

Χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο, όπως το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και η Λιβύη, έχουν στραφεί προς τη Ρωσία για βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας. Τώρα, στον Νίγηρα, έχουν φτάσει Ρώσοι παραστρατιωτικοί μαχητές, παραγκωνίζοντας τις ΗΠΑ και αναγκάζοντας την αποχώρηση 1.100 Αμερικανών στρατιωτικών εκεί μέσα στους επόμενους μήνες, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Ενώ η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει ανησυχίες για τη σχέση του Νιαμέι με το Ιράν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τη δραστηριοποίηση σε μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση έχει όλο και πιο στενούς στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Εάν τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρήσουν, η Αμερική θα χάσει την πρόσβαση σε μια κρίσιμη στρατιωτική βάση στην οποία βασίζεται για την καταπολέμηση ομάδων όπως το ISIS (που απαγορεύεται στη Ρωσία). Η αμερικανική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Νίγηρα χρησιμοποιείται για τη συλλογή πληροφοριών που αποτελούν κλειδί για τη στόχευση των προπυργίων της τρομοκρατίας στην περιοχή.

"Όταν όλες αυτές οι χώρες έδιωξαν τους Γάλλους και στράφηκαν προς τα μέσα, τότε προσπαθήσαμε να στραφούμε προς τα μέσα για να γίνουμε ο ειρηνοποιός με την ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας εκεί", δήλωσε ο Κάμερον Χάντσον, πρώην αξιωματικός πληροφοριών για την Αφρική στη CIA, αναφερόμενος σε χώρες με πραξικοπηματικές κυβερνήσεις στην Αφρική. "Όλα αυτά είναι σαφές ότι δεν λειτουργούν. Είμαστε πλέον εκτός. Η Ρωσία είναι τώρα μέσα".

Η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν να προσπαθήσει να δεσμεύσει τις κυβερνήσεις πραξικοπημάτων και να διαπραγματευτεί οδικούς χάρτες και χρονοδιαγράμματα για δημοκρατικές εκλογές.

Αλλά οι Αφρικανοί ηγέτες, ενώ είπαν σε διπλωμάτες και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον, έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκρούσει τις προτάσεις ότι οι χώρες τους πρέπει να αγκαλιάσουν πληρέστερα τη δημοκρατία.

"Με τις περισσότερες από αυτές τις κυβερνήσεις, δεν θέλουν πραγματικά να τους λένε τι να κάνουν", δήλωσε ένας τρίτος Αμερικανός αξιωματούχος. "Υπάρχει μια μακρά ιστορία που η Δύση λέει στις αφρικανικές χώρες πώς να κυβερνούν και τελικά λένε "αρκετά"".

Ορισμένοι Αφρικανοί ηγέτες χαιρέτισαν τη ρωσική επέμβαση, λέγοντας πως η Μόσχα μπορεί να παράσχει γρήγορη βοήθεια για την ασφάλεια όταν οι ΗΠΑ δεν μπορούν. Άλλοι έχουν αντιδράσει στις αμερικανικές απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι η Δύση δεν έχει δικαίωμα να δίνει διαλέξεις για τη δημοκρατία στην Αφρική, όταν αγνοεί παρόμοια ζητήματα με συμμάχους σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τώρα, για πρώτη φορά στο Νίγηρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβλέπει μια νέα αποστολή ασφαλείας, αποστέλλοντας παραστρατιωτικούς μαχητές για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του στρατού του Νίγηρα. Οι κινήσεις της Ρωσίας προκάλεσαν συναγερμό στους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με την στρατιωτική χούντα που θα επέτρεπε τελικά την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα "την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Νίγηρα για την ομαλή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα" και δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας στέλνει μια μικρή αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει στις συζητήσεις. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την άφιξη της αντιπροσωπείας ή για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail