Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αποτυχία στη Γάζα

Freepen.gr - Ο ισραηλινός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να αποτυγχάνει, με τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες να παραμένουν ισχυρές, παρά τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα, γράφει το southfront.press.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) αντιμετώπισαν αρκετά πλήγματα. Νωρίς στις 26 Μαΐου, οι Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές της αιχμαλώτισαν απροσδιόριστο αριθμό ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια σύνθετης επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη βόρεια Γάζα.

Η ομάδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει ένα αιμόφυρτο άτομο να σέρνεται στο έδαφος μέσα σε μια σήραγγα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Παρόλα αυτά, οι IDF αρνήθηκαν πως αιχμαλωτίστηκε κάποιος από τους στρατιώτες τους. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι τα θύματα ήταν από μια μυστική μονάδα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ή από ξένους μισθοφόρους.

Αργότερα την ίδια ημέρα, μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν καταιγισμό ρουκετών από τη νότια περιοχή της Ράφα στη Γάζα -όπου οι IDF επιχειρούν τις τελευταίες εβδομάδες- προς την πόλη του Τελ Αβίβ και τους κοντινούς οικισμούς στο κεντρικό Ισραήλ. Η επίθεση προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στις IDF.

Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης στις 26 Μαΐου τον θάνατο δύο επιπλέον στρατιωτών στη Γάζα από το τάγμα Netzah Yehuda της Ταξιαρχίας Kfir και το τάγμα Rotem της Ταξιαρχίας Givati. Οι δύο θάνατοι αύξησαν τον απολογισμό των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σε 288. Περισσότεροι από 1.610 άλλοι έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής.

Αργά στις 26 Μαΐου, σε μια προφανή απάντηση στις πρόσφατες απώλειές τους, οι IDF βομβάρδισαν σκηνές προσφύγων στη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» τους στην περιοχή Τελ αλ Σουλτάν, δυτικά της Ράφα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν περίπου 50 Παλαιστίνιοι πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200 άλλοι. Ως συνήθως, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι ο στόχος ήταν μέλη της Χαμάς.

Με φόντο την πρόσφατη ισραηλινή κλιμάκωση στη Γάζα, ένα σοβαρό περιστατικό αναφέρθηκε στις 27 Μαΐου. Ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε διασυνοριακά πυρά με ισραηλινά στρατεύματα κοντά στο πέρασμα της Ράφα. Και οι δύο πλευρές ξεκίνησαν έρευνα για το σπάνιο περιστατικό.

Εν τω μεταξύ, στα σύνορά του με τον Λίβανο, το Ισραήλ αντιμετώπισε 31 επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ μεταξύ 26 και 28 Μαΐου. Σε μία από τις επιθέσεις της 28ης Μαΐου μαχητές της Χεζμπολάχ πυροβόλησαν τη συνοριακή τοποθεσία Ramia των IDF από απόσταση λίγων μέτρων. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κατευθυνόμενοι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν σε αρκετές άλλες επιθέσεις.

Επιπλέον, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ επιτέθηκε στην νοτιότερη ισραηλινή πόλη Eilat με μη επανδρωμένα αεροσκάφη δύο φορές στις 27 Μαΐου. Οι IDF ανακοίνωσαν τις διασταυρώσεις δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στην πόλη-κλειδί του λιμανιού.

Συνολικά, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα και σε άλλα μέτωπα δείχνουν ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιτύχει κανέναν από τους στόχους που έθεσε για τον πόλεμό του. Η Χαμάς συνεχίζει να κυβερνά τη Λωρίδα και οι στρατιωτικές της δυνατότητες δεν έχουν υποβαθμιστεί ακόμη. Επιπλέον, οι απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ σε άλλα μέτωπα αυξάνονται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail