Η Ουκρανία πιέζει για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο

president.gov.ua
Καθώς η θέση του Κιέβου στο πεδίο της μάχης επιδεινώνεται, η Δύση βρίσκεται μπροστά σε μια επικίνδυνη επιλογή


Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επέπληξε αυτή την εβδομάδα τα κράτη του ΝΑΤΟ για την απροθυμία τους να συμμετάσχουν άμεσα στη μάχη κατά της Ρωσίας.

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Ποιο είναι το πρόβλημα με τη συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο; Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα", δήλωσε ο Ζελένσκι στους New York Times σε μια φλογερή συνέντευξη. Τα δυτικά αεροσκάφη θα μπορούσαν απλώς «να καταρρίψουν ό,τι βρίσκεται στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία» χωρίς να εγκαταλείψουν το έδαφος του ΝΑΤΟ, υποστήριξε, μετριάζοντας έτσι τους κινδύνους κλιμάκωσης.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε πως θα καλωσόριζε οποιαδήποτε σχέδια για την αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ για να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας στο έδαφος. Ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε επίσης από τα δυτικά κράτη να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους για να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός του ρωσικού εδάφους.

Οι όλο και πιο απελπισμένες εκκλήσεις του Ζελένσκι έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία. Έχει περάσει πλέον πάνω από ενάμιση χρόνος από τότε που το Κίεβο σημείωσε ουσιαστικά κέρδη στο πεδίο της μάχης. Όπως επισήμανε πρόσφατα ο πολιτικός επιστήμονας Γκράχαμ Άλισον, η Ρωσία κατέλαβε περισσότερα εδάφη τους τελευταίους δύο μήνες από όσα απελευθέρωσε η Ουκρανία σε ολόκληρη την αντεπίθεσή της το 2023.

Η Ουκρανία προσπάθησε να ανακτήσει το πλεονέκτημα μέσω μιας εκστρατείας επιθέσεων σε ρωσικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών καυσίμων και σταθμών παραγωγής ενέργειας. Η αλλαγή τακτικής είναι εν μέρει μια απάντηση στη μακροχρόνια εκστρατεία χτυπημάτων της Μόσχας στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, η οποία ανάγκασε το Κίεβο να επιβάλει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Σε αυτή την στιγμή της κρίσης, οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει μια προσέγγιση Goldilocks. Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιτίθενται εδώ και καιρό στα ουκρανικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος, εν μέρει λόγω φόβων για κλιμάκωση και εν μέρει λόγω των πιθανών επιπτώσεων στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φάνηκε να μαλακώνει αυτή την στάση σε σχόλια την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν έχουμε ενθαρρύνει ή επιτρέψει χτυπήματα εκτός Ουκρανίας, αλλά τελικά η Ουκρανία πρέπει να λάβει μόνη της αποφάσεις για το πώς διεξάγει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να νικήσει».

Από την πλευρά της Ουκρανίας, τέτοια σχόλια είναι υπερβολικά διφορούμενα. Αλλά οι αμερικανικές ενέργειες ήταν κάπως πιο άμεσες. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η Ουάσινγκτον αποκάλυψε ότι είχε δώσει κρυφά στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που είναι ικανοί να πλήξουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ ήταν πιο σταθερές στην αντίθεσή τους στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία ή στην άμεση βοήθεια για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων. Ενώ ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ έχουν ζεσταθεί με την ιδέα της αποστολής στρατιωτών στη χώρα, ο στρατηγός C.Q. Brown, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή αμερικανικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία».

«Μόλις τελειώσει αυτή η σύγκρουση και βρεθούμε σε καλύτερη θέση, τότε θα υποπτευόμουν ότι θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε εκπαιδευτές», δήλωσε ο Μπράουν.

Καθώς ο Ζελένσκι υποβαθμίζει τους φόβους για πυρηνική κλιμάκωση, το Κρεμλίνο ακολουθεί διαφορετική στάση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε ασκήσεις αυτή την εβδομάδα στις οποίες τα στρατεύματά του εξασκήθηκαν στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Ενώ αυτά τα όπλα μάχης είναι μικρότερα από τις στρατηγικές κεφαλές, ορισμένες παραλλαγές μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη ισχύ από τις βόμβες που ισοπέδωσαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.

Η Ρωσία δήλωσε πως οι ασκήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ήταν μια απάντηση στις «προκλητικές δηλώσεις και απειλές ορισμένων δυτικών αξιωματούχων σχετικά με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η κλιμακούμενη κίνηση αναδεικνύει μια διπλωματική ένταση που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει. Ενώ η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έχουν ισχυρό κοινό συμφέρον να κάνουν τη Ρωσία να πληρώσει για την εισβολή της, ο υπερκείμενος στόχος της Ουάσινγκτον είναι να αποτρέψει την πυρηνική κλιμάκωση αποφεύγοντας μια άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει κάθε λόγο να παρασύρει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο που το Κίεβο θεωρεί υπαρξιακό.

Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν κολλήσει στη μέση. Η Ευρώπη έχει ισχυρότερα κίνητρα να υποστηρίξει την Ουκρανία μέχρι τέλους, εξ ου και χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία έχουν διατυπώσει σχέδια για πιο άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. Αλλά οποιαδήποτε ξαφνική κίνηση θα ενέπλεκε φυσικά τον ισχυρότερο σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αποθαρρύνει σθεναρά κάθε προσπάθεια να παρασύρουν το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.

Η Δύση έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις διαιρέσεις επιμένοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί». Όμως, καθώς η θέση του Κιέβου στο πεδίο της μάχης επιδεινώνεται, η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να έχει ημερομηνία λήξης.

Σε άλλες διπλωματικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

- Η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με το Politico. Το κύριο εμπόδιο σε αυτό το βήμα είναι η Ουγγαρία, η οποία είναι εδώ και καιρό επιφυλακτική ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ, εν μέρει λόγω των διαφωνιών γύρω από τις ουγγρικές μειονότητες στη χώρα. Όμως, με τη Βουδαπέστη να αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο, ορισμένοι διπλωμάτες εικάζουν ότι οι Ούγγροι αξιωματούχοι θα προτιμούσαν να βγάλουν το θέμα από τη μέση το συντομότερο δυνατό, ιδίως δεδομένου πως θα υπάρξουν πολλές μελλοντικές ευκαιρίες να εκτροχιάσουν την ένταξη του Κιέβου τα επόμενα χρόνια.

Το μεγαλύτερο και πιο μακροπρόθεσμο εμπόδιο της Ουκρανίας θα είναι η ευθυγράμμιση του πολιτικού της συστήματος με τα πρότυπα για την ένταξη στην ΕΕ, κάτι που θα απαιτήσει προσπάθειες για την εξάλειψη της διαφθοράς και την ενίσχυση των δημοκρατικών συστημάτων στη χώρα.

- Την περασμένη Παρασκευή, η ΕΕ προχώρησε στην απαγόρευση τεσσάρων ρωσικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία το μπλοκ χαρακτήρισε ως «ουσιώδη και καθοριστικά για την προώθηση και υποστήριξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Reuters. Η απόφαση να μπλοκαριστούν τα ρωσόφωνα πρακτορεία ακολούθησε μια προηγούμενη κίνηση απαγόρευσης του Russia Today και του Sputnik, τα οποία έχουν εκπομπές στα αγγλικά. Το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε να «απαντήσει με αστραπιαία ταχύτητα και εξαιρετικά επώδυνα για τους Δυτικούς» χωρίς να αποκαλύψει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

- Στην έκδοση αυτής της εβδομάδας του «ποιος είναι θυμωμένος με τη Γαλλία», Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξοργίστηκαν με την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προσκαλέσει έναν Ρώσο εκπρόσωπο στις εκδηλώσεις μνήμης της Ημέρας της Νορμανδίας τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Politico. «Ίσως αυτό να υπενθυμίσει στους Ρώσους ότι κάποτε πολέμησαν πραγματικά πραγματικούς Ναζί, όχι φανταστικούς στην Ουκρανία», δήλωσε ένας ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος στο Politico. Η εκδήλωση θα προσφέρει μια σπάνια σκηνή: Ο Μπάιντεν, ο Μακρόν, ακόμη και ο Ζελένσκι θα σταθούν δίπλα-δίπλα με έναν Ρώσο αξιωματούχο για μια από τις πρώτες φορές μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

- Στο δεύτερο μέρος του «ποιος είναι θυμωμένος με τη Γαλλία», ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Μακρόν επειδή πρότεινε παγκόσμια εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ας είμαστε ειλικρινείς... Εμμανουέλ, δεν το πιστεύω", είπε ο Ουκρανός ηγέτης. «Είμαστε κατά οποιασδήποτε εκεχειρίας που παίζει στα χέρια του εχθρού». Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έριξε την υποστήριξή του πίσω από την ιδέα, αλλά ο Πούτιν δεν έχει ακόμη πει αν θα προσυπογράψει μια εκεχειρία.

- Η Ουκρανία προσφέρει πλέον αναστολή στους φυλακισμένους που υπογράφουν για να πολεμήσουν τη Ρωσία, με εξαίρεση όσους έχουν καταδικαστεί για ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα, σύμφωνα με το Reuters. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η απόφαση θα μπορούσε να επιτρέψει σε έως και 20.000 κρατούμενους να συμμετάσχουν στην πολεμική προσπάθεια, παρέχοντας μια πολυπόθητη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς ο πόλεμος παρατείνεται. Η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει δριμεία διεθνή κριτική για τη δική της πολιτική της χορήγησης χάριτος σε κρατούμενους που εντάσσονται στον πόλεμο στο πλευρό της Μόσχας, μια πολιτική που έχει δώσει στο Κρεμλίνο περισσότερους από 50.000 επιπλέον στρατιώτες.

Ειδήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ:

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν διπλά μέτρα και σταθμά για τις υποθέσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά Ρώσων και Ισραηλινών αξιωματούχων. «Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά εδώ και είναι ότι το Ισραήλ δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την έρευνα. Η Ρωσία δεν το έκανε", δήλωσε ο Μίλερ. «Το Ισραήλ είπε πως επρόκειτο να συνεργαστεί με την έρευνα, να μιλήσει μαζί τους για τις κατηγορίες που ετοιμάζονταν να απαγγείλουν. Και το ΔΠΔ βραχυκύκλωσε αυτή τη συνεργασία με την απαγγελία αυτών των κατηγοριών».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail