Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν παντού κατασκόπους και σαμποτέρ

Ένα άρθρο με τίτλο «Κατάσκοποι και σαμποτέρ» δημοσιεύθηκε στην NZZ (Neue Züricher Zeitung). Αυτή η επιλογή των λέξεων μας θυμίζει πολύ την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας Ρώσος πράκτορας είναι πλέον ύποπτος πίσω από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Υπήρχαν ακόμη και αναφορές για σχεδιαζόμενες επιθέσεις της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας σε γερμανικό έδαφος. Αλλά οι περισσότεροι ισχυρισμοί αφορούν την παραπληροφόρηση και τις κυβερνοεπιθέσεις που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Γερμανίας από τη Ρωσία.

Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών στο Βελιγράδι - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό το άρθρο στο λεγόμενο «ποιοτικό μέσο» δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπήρξε σκάνδαλο στην Αυστρία επειδή ένας υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών κατηγορήθηκε πως εργαζόταν ως κατάσκοπος για τη Ρωσία. Είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι, το άτομο αυτό αποδείχθηκε αμέσως ότι βρίσκεται κοντά στο κόμμα της αντιπολίτευσης FPÖ. Σε πολλά αυστριακά μέσα ενημέρωσης περιγράφηκαν περίεργες διασυνδέσεις με άλλα πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ο στόχος αυτής της αναφοράς δεν ήταν σαφώς αυτός ο «πράκτορας», αλλά το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Αυτή η αντιρωσική διαμόρφωση γνώμης πλαισιώνει πλέον τις αντιδημοκρατικές και ολοκληρωτικές εξελίξεις, καθώς ήδη στη Γερμανία συζητείται η απαγόρευση ενός κόμματος (AFD) που δεν ανταποκρίνεται στο mainstream.

Ο ρόλος των συστημικών μέσων ενημέρωσης στη χειραγώγηση του πολιτικού σκηνικού πρέπει να αμφισβητηθεί περισσότερο στο μέλλον. Ειδικά επειδή χρηματοδοτούνται από δημόσιες δομές. Τα μέσα αυτά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα στην κοινωνία, η οποία χρησιμοποιείται ως βάση για συζητήσεις στο κοινοβούλιο και ακόμη και για αλλαγές στους νόμους.

Αλλά δεν είναι μόνο τα μέσα ενημέρωσης που εργάζονται εναντίον της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν τώρα και διαδηλώσεις κατά της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, οι οποίες υποστηρίζονται μαζικά από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αυτές οι «διαδηλώσεις κατά της δεξιάς» πρέπει να αναλυθούν ως ένα τεχνητά δημιουργημένο κίνημα. Τα κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης, οι πολιτιστικές ενώσεις και οι καλλιτέχνες συγκεντρώνουν ανθρώπους εδώ για να βγουν στους δρόμους κατά της αντιπολίτευσης.

Το AFD στη Γερμανία και το FPÖ στην Αυστρία περιγράφονται επανειλημμένα ως φιλορωσικά και άτομα εκεί έχουν συχνά κληθεί να αποστασιοποιηθούν ρητά από τη Ρωσία. Πέρα από αυτό, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως φιλορωσικές, καθώς περιλαμβάνουν πολλούς υπερατλαντικούς πολιτικούς.

Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οργανώνεται τώρα μια τόσο μεγάλη εκστρατεία κατά της αντιπολίτευσης. Η απάντηση είναι ότι το σύστημα δεν μπορεί πλέον να εξηγήσει την ανικανότητά του και να λειτουργήσει ενάντια στα κυρίαρχα συμφέροντα του κράτους. Μόνο όταν δείχνεις με το δάχτυλο κάποιον, τρία δάχτυλα σε δείχνουν πίσω.

Ο φόβος για τη ρωσική κατασκοπεία και το σαμποτάζ βρίσκεται σήμερα σε έξαρση στην Ευρώπη. Αναμένεται πως η κατάσταση αυτή δε θα αλλάξει σύντομα. Αυτός ο φόβος υπάρχει στην Ανατολική Ευρώπη εδώ και χρόνια, αλλά τώρα και η Δύση είναι βυθισμένη σε αυτή την παράνοια.

Είναι σημαντικό για τα μέσα ενημέρωσης στη Δύση να δημιουργούν απειλές και εικόνες εχθρού. Η Ρωσία είναι σήμερα ο στόχος αυτής της προπαγάνδας. Αλλά στο μέλλον θα μπορούσε επίσης να γίνει ένα διαφορετικό κράτος. Όπως σήμερα οι άνθρωποι φοβούνται τους κατασκόπους της Ρωσίας, αύριο μπορεί να φοβούνται την οικονομία της Κίνας ή την Αφρική που ξυπνάει.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση λόγω των γεωπολιτικών αλλαγών. Και τα συστήματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τείνουν συχνά να ενεργούν παράλογα. Είναι δύσκολες εποχές για την πολιτική αντιπολίτευση και τους χαρούμενους δημοσιογράφους στην Ευρώπη. Όποιος δεν ακολουθεί την κυρίαρχη τάση αποκλείεται και δέχεται επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, αυτά τα πολιτικά και δημοσιογραφικά μέσα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν μόνο την αρχή μιας περαιτέρω ανάπτυξης. Οι πρώτες συλλήψεις έχουν ήδη γίνει και η έρευνα συνεχίζεται. Η αναζήτηση των «εχθρών του κράτους» δε θα σταματήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει απλώς να σκεφτεί κανείς ποιοι είναι εδώ οι εχθροί της δημοκρατίας.

Ένας τέτοιος διαχωρισμός της κοινωνίας δεν υπήρξε ποτέ στη Δυτική Ευρώπη, ούτε καν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2014, τη μαζική μετανάστευση το 2015 και τη συνεχιζόμενη κλιματική υστερία, η κοινωνία στη Δύση έχει χωριστεί σε δύο ομάδες. Αυτές οι δύο ομάδες δεν έχουν κοινά σημεία επαφής μεταξύ τους.

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εσωτερική πολιτική εξέλιξη. Και η τρέχουσα προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης δεν συμβάλλει στην ανακούφιση του κλίματος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το μόνο που θα πετύχει είναι το αντίθετο και θα διχάσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία.

Ο διασυρμός της αντιπολίτευσης μέσω αυτών των σκανδάλων κατασκοπείας είναι ένα νέο στάδιο στον πολιτικό αγώνα και μας επιτρέπει να δούμε ακριβώς πώς λειτουργεί η συνεργασία μεταξύ των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, των λομπίστες, των κυβερνήσεων και των μέσων ενημέρωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail