Η Ρωσία θέλει να αλλάξει τα σύνορά της στη Βαλτική Θάλασσα

Photo: flickr.com by Berit is licensed under Creative Commons Attribution 2.0 Generic
Τα ρωσικά σύνορα στη Βαλτική Θάλασσα πρέπει να αλλάξουν - Υπουργείο Άμυνας

Freepen.gr - Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί ότι ο κατάλογος με τις συντεταγμένες των ακτών και των νησιών της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα από το 1985 είναι άσχετος. Τα σημερινά σύνορα στη θάλασσα δεν ανταποκρίνονται στη «γεωγραφική κατάσταση», διαπίστωσε ο στρατός.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρότεινε την επικαιροποίηση του καταλόγου των σημείων από τα οποία μετρά κανείς το πλάτος της λωρίδας των χωρικών υδάτων στα ανοικτά των ηπειρωτικών ακτών και των ρωσικών νησιών στη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο σημερινός κατάλογος συντεταγμένων εγκρίθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1985 «με βάση ναυτικούς χάρτες ναυσιπλοΐας μικρής κλίμακας». Ο κατάλογος απαιτεί αλλαγές, καθώς δεν ανταποκρίνεται στη «σημερινή γεωγραφική κατάσταση».

«Οι ευθείες γραμμές βάσης στον Κόλπο της Φινλανδίας ούτε συνεχίζονται ούτε κλείνουν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γεγονός που, με τη σειρά του, δεν καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό των εξωτερικών συνόρων των εσωτερικών θαλάσσιων υδάτων», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του. Ο τρέχων κατάλογος «δεν λαμβάνει υπόψη την πρακτική του καθορισμού άμεσων γραμμών βάσης άλλων κρατών».

Το υπουργείο πρότεινε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ευθειών γραμμών βάσης στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας, καθώς και στην περιοχή του Μπαλτζίσκ και του Ζελένογκραντσκ. Αυτό θα αλλάξει την ευθυγράμμιση των κρατικών συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα και έτσι θα είναι δυνατή η χρήση τους ως εσωτερικά θαλάσσια ύδατα, πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, από το σχέδιο λείπει μια εφαρμογή με νέο κατάλογο συντεταγμένων των σημείων που θα απεικονίζουν τα κρατικά σύνορα.

Το ρωσικό κρατικό μητρώο έλαβε εντολή να λάβει υπόψη του τις αλλαγές στα ρωσικά κρατικά σύνορα στη Βαλτική Θάλασσα. Το Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε εντολή να καταθέσει αντίγραφα των προσαρμοσμένων και επανεκδοθέντων χαρτών στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Οι αλλαγές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025. Το σχέδιο βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της δημόσιας συζήτησης, αναφέρει το RBC.

Η Ρωσία συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με την υπηρεσία συνόρων, το συνολικό μήκος των θαλάσσιων συνόρων της χώρας ανέρχεται σε 38.000 χιλιόμετρα.


* Πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail