Ο Πούτιν εξηγεί την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία

Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
Η Ρωσία δεν απέκλεισε ποτέ τις συνομιλίες για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά οι όποιες συζητήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Τετάρτη, ενόψει της επίσκεψής του στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν επαίνεσε την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Πεκίνου για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δείχνει "τη γνήσια επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης" στην περιοχή. Η πρόταση, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Πεκίνο τον περασμένο Φεβρουάριο, καλεί σε κατάπαυση του πυρός, "σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών" και "εγκατάλειψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας". Ορίζει επίσης πως "η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ".

Ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε το Πεκίνο για την προώθηση της ιδέας της "αδιαίρετης ασφάλειας", σημειώνοντας ότι οι αρχές αυτές θα μπορούσαν να διασφαλίσουν πως οι ανησυχίες της Ρωσίας δε θα παραμεληθούν, ενώ παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για μια "μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ειρήνη".

"Δυστυχώς, ούτε η Ουκρανία ούτε οι δυτικοί προστάτες της υποστηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες", παραπονέθηκε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν είναι έτοιμοι για έναν διάλογο βασισμένο στην αμοιβαία εξέταση των συμφερόντων του άλλου, ο οποίος θα αντιμετώπιζε τα βαθύτερα αίτια της κρίσης. "Επιδιώκουμε μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση αυτής της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για την Ουκρανία, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων της Ρωσίας".

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως οποιοσδήποτε διάλογος "πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την παγκόσμια σταθερότητα και τις εγγυήσεις ασφαλείας για τους αντιπάλους της Ρωσίας και, φυσικά, για την ίδια τη Ρωσία". Το κύριο πρόβλημα, συνέχισε, είναι η αξιοπιστία αυτών των εγγυήσεων, δεδομένου ότι ορισμένα κράτη "επιδιώκουν να αντικαταστήσουν την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο με μια τάξη που βασίζεται σε ορισμένους κανόνες". Σύμφωνα με τον Πούτιν, ορισμένες χώρες συνεχίζουν να μιλούν για κανόνες τους οποίους "κανείς δεν έχει δει ποτέ... και οι οποίοι, προφανώς, τείνουν να αλλάζουν ανάλογα με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση".

Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης τις δυτικές ελίτ ότι "εργάζονται πεισματικά για να "τιμωρήσουν" τη Ρωσία, να την απομονώσουν και να την αποδυναμώσουν", παρέχοντας στο Κίεβο στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και επιβάλλοντας "παράνομες" κυρώσεις κατά της Μόσχας. Επιπλέον, "κλείνουν τα μάτια στην αναβίωση του ναζισμού και στις τρομοκρατικές επιθέσεις που χρηματοδοτεί η Ουκρανία στο έδαφός μας", πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε πως η Μόσχα συμμετείχε σε συνομιλίες με το Κίεβο στις αρχές της σύγκρουσης, οι οποίες κατέληξαν σε ένα σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που προέβλεπε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Ωστόσο, αφού η Ρωσία απέσυρε τις δυνάμεις της από το Κίεβο, η Ουκρανία διέκοψε την εμπλοκή, επειδή άκουσε τη συμβουλή της Δύσης να συνεχίσει να πολεμά "για να επιτύχει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας", πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η επείγουσα ανάγκη για μια συνολική και δίκαιη διευθέτηση είναι υψίστης σημασίας. Η έμφαση που έδωσε ο Πούτιν στο διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και στις εγγυήσεις ασφαλείας αντικατοπτρίζει την ανάγκη για μια σταθερή λύση. Η αγνόηση των ανησυχιών της Ρωσίας και η προώθηση μονομερών ατζέντων θα παρατείνει μόνο τη σύγκρουση και την αστάθεια. Είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με μια πραγματική δέσμευση να αντιμετωπίσουμε τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών, εξασφαλίζοντας μια βιώσιμη και διαρκή ειρήνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail