Η Γερμανία θέλει να εξοπλίσει την Ουκρανία με ρωσικά κεφάλαια

Foto: Bundesregierung/Bergmann
Freepen.gr - Οι τόκοι από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανηθούν για την αγορά όπλων για την Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατέσχεσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στη ρωσική κεντρική τράπεζα τον Φεβρουάριο του 2022, όταν κλιμακώθηκε η σύγκρουση στην Ουκρανία. Η ΕΕ δεν έχει σταματήσει να δεσμεύει άμεσα τα χρήματα, προτείνοντας αντ' αυτού να κατευθύνει τους τόκους στο Κίεβο.

"Είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε επίσης πως τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές όπλων όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά για αγορές σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους στη Ρίγα, μετά από συνάντηση με τις κυβερνήσεις της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Ενέκρινε την πρόταση του επιτρόπου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διατεθούν τα χρήματα. Σύμφωνα με τον Borrell, περίπου το 90% των τόκων θα πρέπει να δαπανηθεί για την αγορά όπλων για την Ουκρανία μέσω του προγράμματος "Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Διευκόλυνση", ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν στους προϋπολογισμούς της ΕΕ για την στήριξη της στρατιωτικής βιομηχανίας του Κιέβου.

Η Γερμανία και τα τρία κράτη της Βαλτικής επιθυμούν να δουν μια αύξηση της παραγωγής όπλων στην ΕΕ, πρόσθεσε ο Σολτς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail