Ο Ραΐσι ηγήθηκε της "νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων" Ρωσίας-Ιράν-Κίνας

Το ανατολικό όραμα του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση του στρατηγικού συνδέσμου Μόσχα-Τεχεράνη-Πεκίνο και στην εκπόνηση μιας πορείας προς τη θεσμοθέτηση της πολυπολικότητας

Μέσα σε όλη τη θλίψη και την στεναχώρια για την απώλεια του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αναδείξουμε την κρίσιμη πορεία που βοήθησε να χαράξει προς μια νέα παγκόσμια τάξη.

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Στα σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ο Ραΐσι ανέβηκε στην ιρανική προεδρία, η ευρασιατική ολοκλήρωση και η προσπάθεια προς την πολυπολικότητα έχουν γίνει θεμελιωδώς διεξαχθεί από τρεις σημαντικούς παράγοντες: Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.

Οι οποίες, όχι τυχαία, είναι οι τρεις κορυφαίες "υπαρξιακές απειλές" για την ηγεμονική δύναμη.

Στις 10 το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στη Μόσχα, Καζέμ Τζαλαλί, να καθίσει στο τραπέζι μιας αυτοσχέδιας συνάντησης με την αφρόκρεμα της ρωσικής αμυντικής ομάδας.

Η πρόσκληση αυτή έφθασε πολύ πέρα από τις μυωπικές εικασίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το αν ο πρόωρος θάνατος του Ιρανού προέδρου οφειλόταν σε "τυχαία συντριβή" ή σε πράξη δολιοφθοράς. Προήλθε από τους καρπούς της ακούραστης εργασίας του Ραΐσι για να τοποθετήσει το Ιράν ως ένα έθνος που βλέπει προς τα ανατολικά, δημιουργώντας με τόλμη στρατηγικές συμμαχίες με τις μεγάλες δυνάμεις της Ασίας, ενώ γλυκαίνει τις σχέσεις της Τεχεράνης με τους προηγούμενους περιφερειακούς εχθρούς.

Αυξημένη ευρασιατική ολοκλήρωση

Πίσω σε εκείνο το τραπέζι της Κυριακής στη Μόσχα. Όλοι ήταν εκεί - από τον υπουργό Άμυνας Andrei Belousov και τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Sergei Shoigu μέχρι τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov, τον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών Aleksandr Kurenkov και τον ειδικό βοηθό του προέδρου, Igor Levitin.

Το βασικό μήνυμα που απεικονίστηκε ήταν ότι η Μόσχα καλύπτει τα νώτα της Τεχεράνης. Και η Ρωσία υποστηρίζει πλήρως την σταθερότητα και τη συνέχεια της κυβέρνησης στο Ιράν, η οποία είναι ήδη πλήρως εγγυημένη από το σύνταγμα του Ιράν και τα λεπτομερή του ενδεχόμενα για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας ακόμη και υπό ασυνήθιστες συνθήκες.

Καθώς βρισκόμαστε πλέον βαθιά σε κατάσταση πλήρους υβριδικού πολέμου - στα όρια του Hot - στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, τα τρία κράτη του πολιτισμού που διαμορφώνουν ένα νέο σύστημα διεθνών σχέσεων δεν θα μπορούσαν να είναι πιο προφανή.

Ρωσία-Ιράν-Κίνα (RIC) είναι ήδη διασυνδεδεμένα μέσω διμερών, ολοκληρωμένων στρατηγικών συνεργασιών- είναι μέλη τόσο των BRICS όσο και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), και ο τρόπος λειτουργίας τους αποκαλύφθηκε πλήρως για να τον εξετάσει ολόκληρη η Παγκόσμια Πλειοψηφία στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής του Πούτιν με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα.

Εν ολίγοις, καμία από τις τρεις ασιατικές δυνάμεις δε θα επιτρέψει στους άλλους εταίρους να αποσταθεροποιηθούν από τους συνήθεις υπόπτους.

Ένα αστρικό ρεκόρ

Ο εκλιπών πρόεδρος Ραΐσι και ο κορυφαίος διπλωμάτης του, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, αφήνουν μια αστρική κληρονομιά.

Υπό την ηγεσία τους, το Ιράν έγινε μέλος των BRICS, πλήρες μέλος της SCO και σημαντικός ενδιαφερόμενος στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU). Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί πολυμερείς οργανισμοί που διαμορφώνουν το δρόμο προς την πολυπολικότητα.

Η νέα διπλωματική κίνηση του Ιράν έφτασε σε βασικούς αραβικούς και αφρικανικούς παράγοντες, από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και την Αίγυπτο έως τη Λιβύη, το Σουδάν και το Τζιμπουτί. Η Τεχεράνη, για πρώτη φορά, διεξήγαγε μια εξελιγμένη, μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ, εκτοξεύοντας ένα μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το ιρανικό έδαφος.

Οι σχέσεις Ιράν-Ρωσίας έφθασαν στο επόμενο επίπεδο εμπορικής και στρατιωτικοπολιτικής συνεργασίας. Πριν από δύο χρόνια, ο Πούτιν και ο Ραΐσι συμφώνησαν σε μια συνολική διμερή συνθήκη. Το σχέδιο του βασικού εγγράφου είναι πλέον έτοιμο και θα υπογραφεί από τον επόμενο πρόεδρο του Ιράν, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο τη συνεργασία.

Όπως μου είπε ένα μέλος ιρανικής αντιπροσωπείας πέρυσι στη Μόσχα, όταν οι Ρώσοι ρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι, απάντησαν: "Μπορείτε να μας ρωτήσετε οτιδήποτε". Και το αντίστροφο.

Έτσι, όλες οι αλληλένδετες αποκλίσεις της στρατηγικής στροφής "Look East" του Raisi σε συνδυασμό με την προηγούμενη "στροφή της Ρωσίας προς την Ασία" αντιμετωπίζονται από τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της SCO συνεδριάζει αυτή την Τρίτη και την Τετάρτη στην Αστάνα, προετοιμάζοντας τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, όταν η Λευκορωσία θα γίνει πλήρες μέλος. Κρίσιμο είναι ότι το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε επίσης την απόφαση για την ένταξη του Ριάντ, πιθανώς το επόμενο έτος.

Η κυβερνητική συνέχεια του Ιράν θα εκπροσωπηθεί πλήρως στην Αστάνα μέσω του προσωρινού υπουργού Εξωτερικών Ali Bagheri Kani, ο οποίος ήταν το νούμερο δύο του Amir-Abdollahian. Είναι βέβαιο πως θα μπει αμέσως στη μάχη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι για να συζητήσουν την πολυεπίπεδη πολυπολική πορεία.  

Μια υπερηχητική κοινή δήλωση

Ο γενικός χάρτης του τι συνεπάγεται ένα νέο σύστημα αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής Πούτιν-Χι μέσω μιας εκπληκτικής κοινής δήλωσης 10 κεφαλαίων, μήκους άνω των 12.000 λέξεων, με τη λέξη "συνεργασία" να εμφανίζεται όχι λιγότερο από 130 φορές.

Το έγγραφο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί σωστά ως ένα κοινό υπερηχητικό μανιφέστο που ανατινάζει ολοκληρωτικά την τεχνητή "διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες" της Ουάσιγκτον.

Αυτό το τμήμα ξεχωρίζει ιδιαίτερα:

Όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ανεξάρτητα τα αναπτυξιακά τους μοντέλα και τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά τους συστήματα με βάση τις εθνικές τους συνθήκες και τη βούληση των λαών τους, να αντιτίθενται στην ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων χωρών, να αντιτίθενται στις μονομερείς κυρώσεις και στη "μακρόχρονη δικαιοδοσία" χωρίς βάση διεθνούς δικαίου ή εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να αντιτίθενται στην χάραξη ιδεολογικών γραμμών. Και οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι ο νεοαποικιοκρατισμός και ο ηγεμονισμός είναι εντελώς αντίθετοι με την τάση των καιρών και κάλεσαν για ισότιμο διάλογο, ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων και προώθηση των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των πολιτισμών.

Το Ιράν, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις μέχρι θανάτου για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, μαθαίνει τώρα άμεσα από την Κίνα και τη Ρωσία για τις προσπάθειές τους να καταστρέψουν τα αφηγήματα περί "αποσύνδεσης", καθώς και για την επίδραση ενός τσουνάμι δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.

Για παράδειγμα, μια σειρά από σιδηροδρομικούς διαδρόμους Κίνας-Ευρώπης χρησιμοποιείται τώρα κυρίως για τη μεταφορά κινεζικών αγαθών στην Κεντρική Ασία και την επανεξαγωγή τους στη Ρωσία.

Ωστόσο, εν μέσω αυτής της εμπορικής έκρηξης, αυξάνονται και οι υλικοτεχνικές δυσχέρειες. Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια αρνούνται να διαχειριστούν οποιαδήποτε φορτία από ή προς τη Ρωσία. Και τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ρωσίας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα: Το Βλαδιβοστόκ δεν έχει χωρητικότητα για μεγάλα φορτηγά πλοία, ενώ η Αγία Πετρούπολη βρίσκεται πολύ μακριά από την Κίνα.

Έτσι, το κεφάλαιο 3 της κοινής δήλωσης Ρωσίας-Κίνας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη "συνεργασία σε θέματα λιμένων και μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης περισσότερων διαδρομών logistics", και στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, "μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης του μεριδίου του τοπικού νομίσματος στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες", και στην αύξηση της βιομηχανικής συνεργασίας, "μεταξύ άλλων σε στρατηγικούς τομείς όπως η κατασκευή αυτοκινήτων και σκαφών, η μεταλλουργία και τα χημικά προϊόντα".

Όλα αυτά ισχύουν και για τη συνεργασία Ρωσίας-Ιράν, για παράδειγμα, στον εξορθολογισμό του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), ιδίως από το Αστραχάν στην Κασπία προς τα ιρανικά λιμάνια και στη συνέχεια μέσω δρόμων προς τον Περσικό Κόλπο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Bagheri Kani είχε προηγουμένως σημειώσει ότι χάρη στην "εξαιρετική γεωπολιτική θέση" του Ιράν που φτάνει μέχρι τη Δυτική Ασία, τον Περσικό Κόλπο, την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και την ευρύτερη Ευρασία, το Ιράν μπορεί να συμβάλει στην "οικονομική ανάπτυξη και το οικονομικό δυναμικό" όλων των περιφερειακών παικτών.

Η επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα περιελάμβανε επίσκεψη στη βορειοανατολική δύναμη Harbin - η οποία έχει ισχυρούς γεωγραφικούς/ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Μια γιγαντιαία έκθεση Κίνας-Ρωσίας προσέλκυσε πάνω από 5.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Δεν είναι τραβηγμένο να φανταστεί κανείς μια εξίσου επιτυχημένη έκθεση Ρωσίας-Ιράν σε ένα λιμάνι της Κασπίας.

Σχέδιο Προμηθέας

Αυτό που συνδέει τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν είναι, πρώτα απ' όλα, ένα αναδυόμενο πλαίσιο που σχεδιάστηκε από Κυρίαρχα Πολιτιστικά Κράτη. Ο μοιραίος θάνατος του προέδρου-μάρτυρα Ραΐσι δε θα αλλάξει στο ελάχιστο τη Μεγάλη Εικόνα.

Βρισκόμαστε στη μέση μιας μακράς διαδικασίας απέναντι σε ένα περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες από πόνο και φόβο. Η διαδικασία έχει αποκτήσει τεράστια έλξη τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας με την επίσημη έναρξη των Νέων Δρόμων του Μεταξιού το 2013.

Οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού και η Πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου (BRI) είναι ένα προμηθεϊκό σχέδιο που είναι τόσο γεωπολιτικό όσο και γεωοικονομικό. Παράλληλα ήρθε η σταδιακή επέκταση του ρόλου του SCO ως μηχανισμού οικονομικής συνεργασίας. Για άλλη μια φορά, το Ιράν είναι κορυφαίο μέλος της BRI, του SCO και των BRICS.

Μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2014, η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας άρχισε πραγματικά να επιταχύνει. Σύντομα, είχαμε επίσης το Ιράν να πουλάει πρακτικά όλη την παραγωγή πετρελαίου του στην Κίνα και να μπαίνει υπό την προστασία της κινεζικής πυρηνικής ομπρέλας.

Στη συνέχεια είχαμε την αυτοκρατορία να ταπεινώνεται στο Αφγανιστάν. Και την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (SMO) στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Και την επέκταση των BRICS σε πρώην δυτικά εδάφη του Παγκόσμιου Νότου.   

Κατά τη διάρκεια της αξέχαστης επίσκεψής του τη Μόσχα την άνοιξη του 2023, ο Σι είπε στον Πούτιν ότι θα συμβούν "αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και εκατό χρόνια" και πως και οι δύο θα πρέπει να βρίσκονται στο τιμόνι αυτών των αναπόφευκτων αλλαγών.

Αυτό ακριβώς ήταν το επίκεντρο των συζητήσεών τους την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο.

Ο ιρανικός βομβαρδισμός του εξαιρετικά προστατευμένου ισραηλινού εδάφους με απόλυτη ακρίβεια - ως απάντηση σε τρομοκρατική επίθεση στο διπλωματικό του προξενείο σε τρίτη χώρα - έστειλε ένα κρυστάλλινο μήνυμα, που άλλαξε τα δεδομένα, πλήρως κατανοητό από την Παγκόσμια Πλειοψηφία: η δύναμη του Ηγεμόνα στη Δυτική Ασία φτάνει στο τέλος της.

Η απώλεια του Rimland είναι ανάθεμα για την τέλεια αμερικανική γεωπολιτική. Πρέπει να επανέλθει στον έλεγχό της, καθώς γνωρίζει πόσο σημαντική είναι.

Νέα κατεύθυνση

Ο Άγγελος της Ιστορίας, όμως, δείχνει προς μια νέα κατεύθυνση - προς την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν ως τους φυσικούς Κυρίαρχους που διαμορφώνουν την επανεμφάνιση της Heartland.

Συνοπτικά, αυτοί οι Τρεις Κυρίαρχοι διαθέτουν το επιστημολογικό επίπεδο, τη βούληση, τη δημιουργικότητα, τις οργανωτικές ικανότητες, το όραμα και τα εργαλεία εξουσίας για να υλοποιήσουν ένα αληθινό προμηθεϊκό σχέδιο.

Μπορεί να ακούγεται σαν θαύμα, αλλά η σημερινή ηγεσία και στις τρεις πολιτείες μοιράζεται αυτή την κοινή κατανόηση και προσπάθεια.

Για παράδειγμα, τι θα μπορούσε να είναι πιο δελεαστικό από το ενδεχόμενο ο πρώην διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλίλι να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ιράν και να πλαισιώσει τον νέο υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κανί; Στο παρελθόν, ο Τζαλίλι είχε χαρακτηριστεί ως πολύ "σκληροπυρηνικός" για τους δυτικούς ουρανίσκους, αλλά η Δύση δεν έχει πλέον σχεδόν καμία σημασία σε αυτές τις ακτές.

Μετά τη μεγάλη στροφή του Ραΐσι προς την ανατολή και την πολυπολικότητα, μακριά από την άστοχη, αποτυχημένη προσπάθεια του πρώην Ιρανού "μεταρρυθμιστή" προέδρου Χασάν Ρουχανί προς τη Δύση, ο Τζαλίλι μπορεί να είναι ακριβώς το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Ιράν. Και ω, τι απόλυτα τολμηρό συμπλήρωμα στο δίδυμο Σι-Πούτιν θα ήταν αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail