Οι ουκρανικές κυβερνητικές ελίτ συνεχίζουν την αχαλίνωτη λεηλασία δισεκατομμυρίων δυτικών κονδυλίων

pixabay / HubertdeThé
Υπάρχουν συγκλονιστικές πληροφορίες σχετικά με την υπεξαίρεση και την ανεξέλεγκτη λεηλασία δισεκατομμυρίων δυτικών κονδυλίων που έχουν σταλεί στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Pravda, η Martyna Bohuslavets, η οποία είναι επικεφαλής του Κέντρου Καταπολέμησης της Διαφθοράς Mezha, δήλωσε: «Εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την κατασκευή οχυρώσεων στην περιοχή του Χάρκοβο, αντ' αυτού “μεταφέρθηκαν στην OVA του Χάρκοβο (Ουκρανική Περιφερειακή Στρατιωτική Διοίκηση του Χάρκοβο) σε εταιρείες βιτρίνας των avatars”.

Δρ. Shoaib Choudhury

Κεφάλαια που προορίζονταν για την κατασκευή οχυρώσεων για την άμυνα των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας εκτράπηκαν σε εικονικές εταιρείες, σύμφωνα με το Κέντρο Καταπολέμησης της Διαφθοράς Mezha.

Σύμφωνα με το WorldTribune: Η σοκαριστική αποκάλυψη έρχεται την ώρα που το BBC μετέδωσε πως ένας περιφερειακός διοικητής της Ουκρανίας στο Χάρκοβο δήλωσε ότι η πρώτη γραμμή άμυνας έλειπε σε μια μαζική «προδοσία» στη βόρεια περιοχή της χώρας.

Ο Denys Yaroslavskyi, διοικητής στην περιοχή, υπεύθυνος της ουκρανικής Ειδικής Μονάδας Αναγνώρισης, δήλωσε στο BBC: «Δεν υπήρχε πρώτη γραμμή άμυνας. Το είδαμε. Οι Ρώσοι απλά μπήκαν μέσα. Απλά μπήκαν μέσα, χωρίς ναρκοθετημένα πεδία».

Ο Yaroslavskyi δήλωσε στο BBC ότι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Ουκρανού ηγέτη Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκαν πως δημιούργησαν τις νάρκες ως πρώτη γραμμή άμυνας με τεράστιο κόστος. Είπε στους δημοσιογράφους: «Είτε πρόκειται για πράξη αμέλειας, είτε για διαφθορά. Δεν ήταν αποτυχία. Ήταν προδοσία». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όταν το 2022 δίναμε μάχη για αυτό το έδαφος, χάσαμε χιλιάδες ανθρώπους. Διακινδυνεύσαμε τις ζωές μας. Και τώρα επειδή κάποιος δεν έχτισε οχυρώσεις, χάνουμε ξανά ανθρώπους».

Τον Μάρτιο, το μη κομματικό Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας των ΗΠΑ (GAO) δήλωσε ότι υπήρχε σαφής έλλειψη εποπτείας των κονδυλίων που πήγαιναν στην Ουκρανία. Το GAO διαπίστωσε στην έκθεσή του πως το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν έχει την ικανότητα να παρέχει εποπτεία σχετικά με τους πόρους που αποστέλλονται στην Ουκρανία.

 «Το Υπουργείο Άμυνας δε διαθέτει ποιοτικά δεδομένα για την παρακολούθηση της παράδοσης αμυντικών ειδών στην Ουκρανία. Η καθοδήγηση του DOD σχετικά με το PDA δεν ορίζει σαφώς σε ποιο σημείο της διαδικασίας παράδοσης τα αμυντικά είδη θα πρέπει να καταγράφονται ως παραδοθέντα ή να παρέχει σαφείς οδηγίες για το πώς οι υπηρεσιακοί κλάδοι του DOD πρέπει να επιβεβαιώνουν την παράδοση", αναφέρεται στην έκθεση του GAO, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση της χρηματοδότησης που αποστέλλεται στην στρατιωτική προσπάθεια στην Ουκρανία.

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης RT, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, δήλωσε: «Η Ρωσία κατέλαβε δεκάδες πόλεις και χωριά στο βόρειο τμήμα της περιοχής Χάρκοβο μετά την έναρξη επίθεσης την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα ρωσικά στρατεύματα είχαν καταλάβει το χωριό Bugrovatka τη Δευτέρα και προκαλούν απώλειες στο ουκρανικό ανθρώπινο δυναμικό και υλικό κοντά στο Veseloye, το Volchansk και το Liptsi, το τελευταίο από τα οποία βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από τα περίχωρα της πόλης Kharkov».

Σύμφωνα με το RT, πολλά από αυτά τα χρήματα υπεξαιρέθηκαν. Για την προμήθεια ξύλου, η ZhKG και η OVA υπέγραψαν συμβάσεις αξίας 270 εκατομμυρίων γρίβνων (6,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) με πέντε εταιρείες που ιδρύθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των συμβάσεων. Δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαδικασία υποβολής προσφορών και τουλάχιστον δύο από αυτές τις εταιρείες ανήκαν στο ίδιο πρόσωπο.

Το RT ανέφερε τον Boguslavets λέγοντας: «Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών δεν μοιάζουν με επιτυχημένους επιχειρηματίες», έγραψε. «Έχουν δεκάδες δικαστικές υποθέσεις, από κλοπή ουίσκι μέχρι ενδοοικογενειακή βία κατά συζύγου και μητέρας- ορισμένοι από αυτούς έχουν στερηθεί τα γονικά δικαιώματα και έχουν περάσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για τραπεζικά δάνεια».

Ο Boguslavets περιέγραψε αυτούς τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ως «άβαταρ», που τοποθετούνται επικεφαλής των εταιρειών είτε έναντι μικρής αμοιβής είτε εν αγνοία τους. Σύμφωνα με τα έγγραφα του Boguslavets, ένας από τους υποτιθέμενους διευθύνοντες συμβούλους, στην εταιρεία του οποίου καταβλήθηκαν 52 εκατομμύρια γρίβνια (1,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), είναι ένας εργάτης γης.

Το γυμνό μάτι μπορεί να δει πώς ένας κυβερνητικός αξιωματούχος εγγράφει ανελέητα νέες εταιρείες, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό ανθρώπους που, λόγω των συνθηκών, μπορεί να μην το γνωρίζουν", έγραψε ο Boguslavets. «Και αυτός ο κάποιος συνεχίζει να κερδίζει χρήματα από το αίμα».

Η έλλειψη αμυντικών οχυρώσεων επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να εισέλθουν στην περιοχή του Χάρκοβο σχεδόν ανενόχλητες, δήλωσε στο BBC ο Denis Yaroslavsky, διοικητής μιας ουκρανικής ειδικής μονάδας αναγνώρισης. «Δεν υπήρχε πρώτη γραμμή άμυνας. Το είδαμε. Οι Ρώσοι απλά μπήκαν μέσα. Απλά μπήκαν μέσα, χωρίς ναρκοθετημένα πεδία", δήλωσε ο Yaroslavsky.

«Είτε επρόκειτο για πράξη αμέλειας είτε για διαφθορά. Δεν ήταν αποτυχία. Ήταν προδοσία", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το RT, η ιστορία των υπεξαιρεθέντων αμυντικών χρημάτων είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά ιστοριών διαφθοράς που αναδύονται από την Ουκρανία. Πρόσφατα, η Πολωνία ακύρωσε τις εμπορικές συνομιλίες με το Κίεβο, αφού ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Νικολάι Σόλσκι κατηγορήθηκε για παράνομη ιδιοποίηση κρατικής γης αξίας σχεδόν 7,4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Αρκετούς μήνες νωρίτερα, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, η SBU, ανακοίνωσε ότι είχε αποκαλύψει ένα μεγάλο σύστημα υπεξαίρεσης στο οποίο Ουκρανοί αξιωματούχοι και ιδιώτες εργολάβοι έκλεψαν περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που προορίζονταν για προμήθειες κελύφους.

Η Pravda επικαλέστηκε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος ισχυρίστηκε στις αρχές Απριλίου 2024 ότι οι οχυρώσεις στην περιοχή ήταν «κατά 98% έτοιμες». Ουκρανικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καυτηρίασαν επίσης τη δήλωση του Zelensky σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου 2023, όταν χαιρέτισε τις οχυρώσεις κοντά στο Χάρκοβο ως τις «πιο ισχυρές».

Ουκρανοί διοικητές όπως ο Ντένις Γιαροσλάφσκι είναι εξοργισμένοι. Η απουσία επαρκών οχυρώσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής άμυνας επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να προελάσουν με ευκολία, δήλωσε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας την αμέλεια ή τη διαφθορά.

«Σε δύο χρόνια, θα έπρεπε να υπάρχουν τσιμεντένιες οχυρώσεις σε βάθος τριών ορόφων στα ουκρανικά σύνορα! Ούτε καν ναρκοπέδια δεν είχαν τοποθετηθεί. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται είτε για κλοπή σε παρανοϊκή κλίμακα, είτε για σκόπιμο σαμποτάζ!", δήλωσε στο BBC ο διοικητής μιας ουκρανικής ειδικής μονάδας αναγνώρισης.

Από τις αρχές του 2024, 20 δισεκατομμύρια γρίβνα (504 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) διατέθηκαν από το αποθεματικό ταμείο του κρατικού προϋπολογισμού για οχυρώσεις. Οι πρόσθετοι πόροι ανήλθαν σε άλλα 5,7 δισεκατομμύρια γρίβνα (142 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), δήλωσε ο πρωθυπουργός Denys Shmygal. Πολλά κανάλια του Telegram σημειώνουν πως το Κίεβο έχει εδώ και καιρό στραφεί στη στρατηγική της χρήσης των πόλεων ως «ελεύθερων οχυρώσεων». Αν είναι έτσι, το Χάρκοβο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μοίρα παρόμοια με την Αβντέγιεβκα, με τον ουκρανικό στρατό να ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα τοπικά πολυώροφα κτίρια ως σημεία βολής και υπόγειες σήραγγες για την αποθήκευση πυρομαχικών - ενώ θα ρίχνει τα στρατεύματα στην «κρεατομηχανή».

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο του 2024, το BBC επικαλούμενο την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU δήλωσε, ότι αποκάλυψε διαφθορά σε μια αγορά όπλων από τον στρατό αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η διαφθορά αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η SBU δήλωσε πως μια έρευνα «αποκάλυψε» αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας και διευθυντές του προμηθευτή όπλων Lviv Arsenal, «οι οποίοι έκλεψαν σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο γρίβνα κατά την αγορά βλημάτων».

«Σύμφωνα με την έρευνα, πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και επικεφαλής συνδεδεμένων εταιρειών εμπλέκονται στην υπεξαίρεση», αναφέρεται.

Το Newsweek σε έκθεσή του με τίτλο «Το πρόβλημα διαφθοράς του Ζελένσκι» ανέφερε ότι στις 9 Ιανουαρίου, ο υπουργός Άμυνας του Ζελένσκι, Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε πως ένας έλεγχος αποκάλυψε διαφθορά που συνδέεται με στρατιωτικές προμήθειες αξίας 10 δισεκατομμυρίων γρίβνα (262 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) μόνο στους τέσσερις μήνες που ήταν στη θέση του. Ο προκάτοχός του, Oleksii Reznikov, παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο λόγω σκανδάλων που απειλούσαν να αποδυναμώσουν την εγχώρια και διεθνή εμπιστοσύνη στο Κίεβο.

Οι υποθέσεις αυτές περιλάμβαναν την απόλυση δύο ανώτερων αξιωματούχων με αφορμή ισχυρισμούς ότι το υπουργείο είχε διογκώσει τις συμβάσεις για τα τρόφιμα που προμηθεύονταν τα στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των αυγών. Τον Δεκέμβριο, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας συνελήφθη με την υποψία ότι υπεξαίρεσε σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κατά την δόλια αγορά πολυπόθητων βλημάτων πυροβολικού για τον στρατό της Ουκρανίας.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η Asia Times σε ένα δημοσίευμα με τίτλο - «Η διαφθορά στην Ουκρανία που φουντώνει σε υπαρξιακή απειλή» ανέφερε: «Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τη διαφθορά στην Ουκρανία λένε μια πολύπλοκη ιστορία. Ένα σκάνδαλο έχει κατακλύσει το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, όπου 100.000 βλήματα όλμων αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ πληρώθηκαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ. Αλλά μέσα σε λίγες ημέρες από την εμφάνιση αυτής της ιστορίας, η Ουκρανία πέτυχε την καλύτερη κατάταξη όλων των εποχών στον ετήσιο δείκτη αντίληψης της διαφθοράς που καταρτίζει η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International - TI).

«Η βελτίωση της θέσης στον δείκτη TI καταδεικνύει ότι οι προσπάθειες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πατάξει τη διαφθορά - μεταξύ άλλων και στον στενό του κύκλο - έχουν οδηγήσει σε κάποιες βελτιώσεις».

Όμως ο ισχυρισμός αυτός της Διεθνούς Διαφάνειας ήταν μια προσπάθεια απόκρυψης της ανεξέλεγκτης λεηλασίας των δυτικών χρημάτων προς την Ουκρανία και διάσωσης των αρχών του Κιέβου από την αντιμετώπιση της οργής των παγκόσμιων κοινοτήτων - ιδίως των φορολογουμένων στη Δύση.

Στις 3 Μαΐου 2024, το BBC σε ρεπορτάζ του ανέφερε πως οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν ένα μέλος του κοινοβουλίου για υπεξαίρεση πάνω από 220.000 λίρες. Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) ισχυρίστηκε ότι ο Ουκρανός βουλευτής αγόρασε περιουσιακά στοιχεία που υπερέβαιναν κατά πολύ το επίσημο εισόδημά του. Αν και δεν προσδιόρισε τον πολιτικό, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine και άλλα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κατονόμασαν τον Andriy Klochko ως κατηγορούμενο. Ο Andriy Klochko είναι σημαίνον πρόσωπο στο Κίεβο και εξέχον μέλος του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» του προέδρου Volodymyr Zelensky.

Τον Οκτώβριο του 2021, το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) δήλωσε ότι, αν και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανέβηκε στην εξουσία με υποσχέσεις να καθαρίσει τη μαστιζόμενη από τη διαφθορά χώρα, τα έγγραφα της Πανδώρας αποκαλύπτουν πως ο ίδιος, η σύζυγός του και ο στενός του κύκλος ήταν οι δικαιούχοι ενός δικτύου υπεράκτιων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κατείχαν ακριβά και πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο.

Είπε, ότι ο Ζελένσκι κεφαλαιοποίησε την ευρέως διαδεδομένη δημόσια οργή για τη διαφθορά, αλλά η εκστρατεία του το 2019 καταδιώχθηκε από αμφιβολίες σχετικά με την καλή πίστη του κατά της διαφθοράς, δεδομένου ότι η εκστρατεία του ενισχύθηκε από μέσα ενημέρωσης που ανήκαν στον Κολομόισκι - ο οποίος κατηγορείται για κλοπή 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη δική του τράπεζα και διοχέτευσή τους σε υπεράκτιες χώρες σε συνεννόηση με τον συνεργάτη του, Χενάντι Μποχολιούμποφ.

Εν μέσω της καυτής προεκλογικής εκστρατείας, ένας πολιτικός σύμμαχος του νυν προέδρου Πέτρο Ποροσένκο δημοσίευσε στο Facebook ένα διάγραμμα που υποτίθεται πως έδειχνε ότι ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του στην τηλεοπτική παραγωγή ήταν δικαιούχοι ενός πλέγματος υπεράκτιων εταιρειών που φέρεται να έλαβαν κεφάλαια ύψους 41 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από την Privatbank του Κολομόισκι.

Τα νέα έγγραφα δείχνουν ότι μέρος του δικτύου διαχειριζόταν με τη βοήθεια της Fidelity Corporate Services, μιας υπεράκτιας συμβουλευτικής εταιρείας που ήταν μία από τις 14 εταιρείες των οποίων τα έγγραφα αποτελούν μέρος της διαρροής των Pandora Papers. Τα έγγραφα δείχνουν πως ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούσαν εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (BVI), το Μπελίζ και την Κύπρο. Δύο από τους συνεργάτες του Zelensky στο υπεράκτιο δίκτυο, οι οποίοι ήταν επίσης μέλη της εταιρείας τηλεοπτικής παραγωγής του, κατέχουν τώρα ισχυρές θέσεις. Ο Serhiy Shefir είναι ο κορυφαίος προεδρικός σύμβουλος του Zelensky, ενώ ο Ivan Bakanov είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Τα έγγραφα του Pandora Papers δείχνουν ότι μια εταιρεία δικτύου χρησιμοποιήθηκε για την αγορά ενός διαμερίσματος στο Λονδίνο, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το μουσείο που βρίσκεται σήμερα στην οδό Baker Street 221b, τη διεύθυνση του θρυλικού ντετέκτιβ του Sir Arthur Conan Doyle. Η περιοχή είναι ένα από τα πολλά ακριβοπληρωμένα μέρη του Λονδίνου που ευνοούνται από ξένους επενδυτές που χρησιμοποιούν ανώνυμες εταιρείες κέλυφος.

Το εν λόγω διαμέρισμα, ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στην Glentworth Street, αγοράστηκε για 1,58 εκατομμύρια λίρες (2,28 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 2016 από μια εταιρεία από το Μπελίζ που ανήκει στον Shefir, την SHSN Limited. Ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε κοντινή απόσταση στο κτίριο Chalfont Court της Baker Street, το οποίο αγοράστηκε από τη Shefir για 2,2 εκατομμύρια λίρες (3,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 2014, μεταβιβάστηκε επίσης στην SHSN Limited το 2018.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης πως ένας άλλος μέτοχος της Kvartal 95, ο Andrii Iakovlev, απέκτησε ένα διαμέρισμα περίπου 1,5 εκατομμυρίου λιρών (2,3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) στο κτίριο Westminster Palace Gardens, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το Κοινοβούλιο, το 2015, αφού η εταιρεία του BVI αγόρασε μια άλλη εταιρεία BVI που κατείχε το ακίνητο.

Μέχρι το 2017, η Maltex είχε μοιραστεί εξίσου μεταξύ εταιρειών-βιτρίνα που ανήκαν στους Zelensky, Iakovlev και στους αδελφούς Serhiy Shefir και Borys Shefir. Ο Ivan Bakanov, ένας άλλος εταίρος της Kvartal 95, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας της Ουκρανίας, ήταν ο δικαιούχος μιας άλλης εταιρείας που ενεργούσε ως υποψήφιος και διαχειριστής για την ιδιοκτησία των τεσσάρων άλλων ανδρών στη Maltex.

Ο Zelensky, μαζί με τη σύζυγό του, κατείχε το ένα τέταρτο της Maltex μέσω μιας εταιρείας με έδρα το Μπελίζ που ονομάζεται Film Heritage. Αλλά το 2019, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του Zelensky, η Film Heritage μεταβίβασε την ιδιοκτησία της Maltex σε μια άλλη εταιρεία που ανήκε στον Serhiy Shefir, τον μελλοντικό επικεφαλής βοηθό του προέδρου. Τα έγγραφα της μεταβίβασης προετοιμάστηκαν από τον Iurii Azarov.

Η συμφωνία παρείχε στον Zelensky ένα μέτρο απόστασης από το υπεράκτιο δίκτυο, ενώ δεν του κόστισε τίποτα.

Εν τω μεταξύ, σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, ο βραβευμένος δημοσιογράφος Seymour Hersh δήλωσε, ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) γνώριζε για την εκτεταμένη διαφθορά στην Ουκρανία. Είπε πως η ουκρανική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων για να αγοράζει ντίζελ από τη Ρωσία για να τροφοδοτεί τον στρατό της. Ο Hersh υποδηλώνει περαιτέρω ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι «ανταγωνίζονται» επίσης για τη δημιουργία εταιρειών βιτρίνας για συμβόλαια εξαγωγών σε ιδιώτες εμπόρους όπλων σε όλο τον κόσμο.

Ο Seymour Hersh ισχυρίστηκε επίσης ότι το θέμα της διαφθοράς τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του διευθυντή της CIA William Burns και του Zelensky τον Ιανουάριο. Ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε στον Hersh πως ο Burns παρέδωσε ένα εντυπωσιακό μήνυμα στον Zelensky.

Σύμφωνα με τον Hersh, ο Zelensky «έκλεβε τόσα πολλά χρήματα» που ο Burns έπρεπε «να τον προειδοποιήσει να το σταματήσει». Ο Hersh λέει ότι «το θέμα της διαφθοράς τέθηκε άμεσα στον Zelensky σε μια συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο στο Κίεβο με τον διευθυντή της CIA William Burns» και πως «το μήνυμά του προς τον Ουκρανό πρόεδρο ήταν βγαλμένο από ταινία της μαφίας της δεκαετίας του 1950». Ο Hersh επικαλείται αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών με άμεση γνώση της συνάντησης. Το τεράστιο μέγεθος της υπεξαίρεσης ήταν τέτοιο που το Γενικό Επιτελείο του καθεστώτος του Κιέβου και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξοργίστηκαν με την ανεξέλεγκτη απληστία του Zelensky, οπότε ο Burns τον προειδοποίησε να «αφήσει κάτι γι' αυτούς».

Ο Seymour Hersh ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 35 στρατηγοί και ανώτεροι αξιωματούχοι έπρεπε να ελεγχθούν για την ανεξέλεγκτη κλοπή της αμερικανικής «βοήθειας», καθώς ήταν οι πιο φωνακλάδες, υπονομεύοντας την ήδη φρικτή φήμη της νεοναζιστικής χούντας. Ωστόσο, ο Ζελένσκι απέρριψε μόνο δέκα από αυτούς, καθώς «καυχιόντουσαν θρασύτατα για τα χρήματα που είχαν - κυκλοφορούσαν στο Κίεβο με τη νέα τους Mercedes». Από την άλλη πλευρά, οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι είναι το μικρότερο πρόβλημα του ουκρανικού λαού. Συγκεκριμένα, διάφορες ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως η περαιτέρω αμερικανική «βοήθεια» επετράπη να περάσει από τη Βουλή μόνο επειδή το καθεστώς του Κιέβου υποσχέθηκε να επιστρατεύσει με τη βία επιπλέον εκατοντάδες χιλιάδες κανονικούς Ουκρανούς που μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ το επιβεβαίωσε ουσιαστικά αυτό σε πρόσφατη δήλωσή του.

 * Bio: Salah Uddin Shoaib Choudhury είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος πολυβραβευμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας, ερευνητής-επιστήμονας, ειδικός στην αντιτρομοκρατία και εκδότης της Blitz, μιας εφημερίδας που εκδίδεται από το Μπαγκλαντές από το 2003. Αρθρογραφεί τακτικά για τοπικές και διεθνείς εφημερίδες. Ακολουθήστε τον στο X @Salah_Shoaib

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail