Τα ουκρανικά πληρώματα διαμαρτύρονται ότι τα άρματα μάχης Abrams είναι προβληματικά στο πεδίο της μάχης

Τα ουκρανικά πληρώματα που συντηρούν τα άρματα μάχης M1 Abrams που προμηθεύουν οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα με τη χρήση των τεθωρακισμένων οχημάτων στο πεδίο της μάχης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, ανέφερε το CNN στις 29 Μαΐου. Οι κακές επιδόσεις των Abrams δείχνουν πως ο ουκρανικός στρατός δεν υποφέρει μόνο από έλλειψη όπλων, αλλά ακόμη και ποιοτικών όπλων μόλις φτάσουν, ένα σενάριο που θα εξασφαλίσει ότι το Κίεβο θα πρέπει να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τη Μόσχα με εξαιρετικά δυσμενείς όρους.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με τα ουκρανικά πληρώματα, τα οχήματα αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων δε διέθεταν επαρκή θωράκιση έναντι σύγχρονων όπλων, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και έτσι δεν κατάφεραν να προστατεύσουν επαρκώς το προσωπικό που χειρίζεται τον εξοπλισμό από επιθέσεις. Το CNN επικαλέστηκε έναν εκ των ειδικών που δήλωσε ότι τα άρματα μάχης είχαν γίνει ο «νούμερο ένα στόχος» των ρωσικών δυνάμεων, προσθέτοντας πως «χωρίς άμυνα, το πλήρωμα δεν επιβιώνει στο πεδίο της μάχης».

Ο συνάδελφος του insider, που χρησιμοποιεί το διακριτικό Joker, εξήγησε ότι τα Abrams «η θωράκιση δεν είναι επαρκής για αυτή τη στιγμή. Δεν προστατεύει το πλήρωμα. Πραγματικά, σήμερα είναι ο πόλεμος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Έτσι, τώρα, όταν το άρμα βγαίνει έξω, προσπαθούν πάντα να τα χτυπήσουν».

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι τα άρματα φαίνεται να έχουν τεχνικά προβλήματα, όπως συμπύκνωση που επηρεάζει τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Οι στρατιώτες που υπηρετούσαν σημείωσαν πως τα τανκς δεν ήταν κατάλληλα για τις συνθήκες του πολέμου, δεδομένου ότι κανονικά, η αεροπορική δύναμη και το πυροβολικό, τα οποία στερούνται οι ουκρανικές δυνάμεις, βοηθούν στην εκκαθάριση του πεδίου μάχης πριν τα τανκς και τα στρατεύματα προελάσουν.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία, όπου χρησιμοποιούνται κοντά στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική κατεύθυνση. Ωστόσο, η παραγγελία της Ουκρανίας για τα άρματα ήταν αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι τα οχήματα συνεπάγονται περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού και συντήρησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Associated Press, η Ουκρανία είχε αποσύρει τα άρματα μάχης Abrams M1A1 που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ από τη μάχη εναντίον της Ρωσίας, λόγω των σμηνών ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία καθιστούσαν πολύ δύσκολο για τα άρματα να επιχειρούν χωρίς να εντοπίζονται ή να δέχονται επιθέσεις.

Επισημαίνοντας την καταστροφή που μπορούν να προκαλέσουν τα ρωσικά drones, το CNN παραπονέθηκε: «Μεγάλο μέρος του ουκρανικού μετώπου κυριαρχείται πλέον από τη χρήση αυτοκαταστρεφόμενων επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μικροσκοπικών και ακριβών συσκευών που μπορούν να σμηνουργήσουν πεζικό και να προκαλέσουν ακόμη και σημαντικές ζημιές σε άρματα μάχης. Η έλευση αυτών των λεγόμενων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών πρώτης όρασης (FPV), που πετούν από στρατιώτες που φορούν γυαλιά παιχνιδιών, έχει αλλάξει τη φύση του πολέμου, περιορίζοντας τις μετακινήσεις και εισάγοντας ένα νέο στοιχείο ευπάθειας στα τεθωρακισμένα οχήματα».

Το ουκρανικό πλήρωμα παραπονέθηκε στο αμερικανικό πρακτορείο ότι τα άρματα μάχης κατασκευάστηκαν για πόλεμο τύπου ΝΑΤΟ, στον οποίο η αεροπορία και το πυροβολικό προετοιμάζουν το πεδίο της μάχης πριν τα άρματα μάχης και το πεζικό προελάσουν. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για το καθεστώς του Κιέβου, καθώς δε διαθέτει πυροβολικό, ανθρώπινο δυναμικό και αεροπορική ισχύ.

«Δεν θα το έκαναν ποτέ», δήλωσε ο Τζόκερ για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ που επιχειρούν τις ίδιες προόδους που κάνει ο ουκρανικός στρατός χωρίς αεροπορική υποστήριξη, αφού η Ρωσία έχει καταστρέψει την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας. Αλλάζοντας στα αγγλικά, ο Τζόκερ μιμήθηκε έναν στρατιώτη του ΝΑΤΟ: «Καλέστε την αεροπορία, καλέστε το πυροβολικό», είπε. «Δεν έχουμε αεροπορία και πυροβολικό. Έχουμε μόνο τανκς. Και αυτό είναι το πρόβλημα».

Η έλλειψη όπλων και η κακή απόδοση των όπλων που έχουν φτάσει από τη Δύση έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που φοβούνται οι δυτικές δυνάμεις - το Κίεβο να πρέπει να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τους όρους της Μόσχας, αφού ο ρωσικός στρατός διαλύει και ξεφορτώνεται μεθοδικά τις ουκρανικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.

Η Διεθνής Ομάδα Κρίσης (ICG) με έδρα τις Βρυξέλλες δήλωσε στο Newsweek ότι η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της πρέπει να δράσουν γρήγορα για να επιτρέψουν στα στρατεύματα να έχουν όπλα και εκπαίδευση για να πολεμήσουν τη Ρωσία, διαφορετικά το Κίεβο μπορεί να αναγκαστεί σε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα είναι απολύτως επωφελής για τη Μόσχα.

«Για πάρα πολύ καιρό, οι σύμμαχοι προσκολλήθηκαν σε μαγικές σκέψεις σχετικά με την αδυναμία της Ρωσίας και την ικανότητα της Ουκρανίας να αναγκάσει το Κρεμλίνο σε συνομιλίες με επιτυχία στο πεδίο της μάχης», δήλωσε στο Newsweek η Alissa de Carbonnel, αναπληρώτρια διευθύντρια προγράμματος του ICG για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Εάν η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της δεν κινηθούν γρήγορα για να διορθώσουν τα προβλήματα, το Κίεβο μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να συνάψει μια συμφωνία με τους όρους της Ρωσίας. Ακόμη και αν μια τέτοια συμφωνία τερματίσει τις μάχες βραχυπρόθεσμα, θα έχει «τεράστιο κόστος όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε το ICG. «Εάν η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της δεν μπορούν τόσο να προσαρμοστούν όσο και να διατηρήσουν την αποφασιστικότητά τους, το Κίεβο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να χάνει ζωές και εδάφη, τότε τελικά δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συνάψει κάποιου είδους συμφωνία».

Παρόλο που έγινε πολύς λόγος για την ισχύ των Abrams πριν φτάσουν στην Ουκρανία, έχουν αποκαλυφθεί ως αδύναμα όπλα όταν αντιμετωπίζουν τους Ρώσους ομολόγους τους. Η Ουκρανία, παρά την παλικαριά της Δύσης, ήταν απλώς μια μάντρα ξεπερασμένων όπλων και μια δικαιολογία για τις δυτικές στρατιωτικές βιομηχανίες να επανεξοπλίσουν τις χώρες του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο αντίκτυπος είναι ότι το Κίεβο δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει τη θέλησή του στη Μόσχα σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail