Μυστικά έγγραφα στη Γερμανία αποκαλύπτουν προειδοποίηση πως τα lockdowns προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό

pixabay / Alexey_Hulsov
Μετά από μακρά νομική μάχη, η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), έδωσε στη δημοσιότητα τα εμπιστευτικά πρωτόκολλα που δείχνουν ότι το RKI γνώριζε πως "τα lockdowns προκαλούν περισσότερη ζημιά παρά καλό" και ότι "δεν υπήρχαν στοιχεία για την υποχρεωτική χρήση μασκών".

JOHN CODY - REMIX NEWS / Παρουσίαση Freepen.gr

Το RKI εξέφρασε ανησυχίες το 2020 πως το κλείσιμο της γερμανικής κοινωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη παιδική θνησιμότητα και άλλα αρνητικά αποτελέσματα. Οι εμπειρογνώμονες του RKI διαφώνησαν επίσης με την εφαρμογή των μασκών προσώπου FFP2, λέγοντας ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο.

"Η ενεργός επικοινωνία θα είχε νόημα προκειμένου να καταστεί σαφές γιατί το RKI δεν συνιστά αυτό το μέτρο", σημειώνει το πρακτικό σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών για τις μάσκες FFP2. Η υπηρεσία σημειώνει μάλιστα στο πρακτικό πως θα έλεγε στο κοινό ότι δεν υποστηρίζει τους κανονισμούς για τις μάσκες FFP2, αλλά σημειωτέον, η υπηρεσία δεν το έκανε ποτέ παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά των υποχρεωτικών μασκών και άλλων σκληρών μέτρων.

Οι 2.500 σελίδες των εγγράφων περιέχουν επίσης ένα απόσπασμα που σημειώνει ότι οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν πως τα λουκέτα θα μπορούσαν να "κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό", με τους εμπειρογνώμονες να επικαλούνται τα λουκέτα στην Αφρική και τα αρνητικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν εκεί.

Τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι οι Γερμανοί πολιτικοί δραματοποίησαν την κατάσταση, σε αντίθεση με τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων. Αυτό έγινε κατά πάσα πιθανότητα προκειμένου να εφαρμοστούν καταναγκαστικά μέτρα και να περιοριστούν βασικά δικαιώματα. Διατυπώνονται τώρα εκκλήσεις για τη δημοσιοποίηση και των υπόλοιπων εγγράφων, καθώς περισσότερα από χίλια αποσπάσματα εξακολουθούν να έχουν υποστεί επεξεργασία, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνολικού κειμένου και χρονολογούνται από σημειώσεις συνεδριάσεων της "μονάδας κρίσης" που ελήφθησαν μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Απριλίου 2021.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων προκάλεσε σοκ στη Γερμανία και οδήγησε ακόμη και αριστερά κόμματα, όπως οι Πράσινοι, να ζητήσουν "συνολική αναθεώρηση" της πολιτικής για τον κορωνοϊό. Άλλα κόμματα, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ζητούν περισσότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας από επιτροπή.

Οι πολιτικοί παροτρύνουν το RKI να άρει τις επεξεργασίες και να δημοσιοποιήσει όλα τα πορίσματα, ενώ εκκρεμούν περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες. Εν τω μεταξύ, η συζήτηση συνεχίζει να μαίνεται, με την ετικέτα #RKIFiles στο X να έχει ήδη δημιουργήσει 45.000 αναρτήσεις.

Ένα παράδειγμα μερικών μόνο αναρτήσεων δείχνει την οργή που εξακολουθούν να αισθάνονται πολλοί Γερμανοί απέναντι στις πολιτικές της εποχής του κορωνοϊού που τέθηκαν σε εφαρμογή.

"Η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας βασάνισε τα παιδιά με μάσκες μέχρι την άνοιξη του 2022 - ακόμη και στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Όχι επειδή υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις γι' αυτό, αλλά επειδή ο Markus Söder ήθελε τον ρόλο του σκληροπυρηνικού για τον κορωνοϊό. #RKIFiles", έγραψε ένας χρήστης του X.

Ένας άλλος έδειξε βίντεο την αστυνομία να κακοποιεί βάναυσα διαδηλωτές που διαδήλωναν κατά των μέτρων του Covid-19, γράφοντας:

"Είναι καλό που τα πρωτόκολλα RKI περιλαμβάνονται στην ευρύτερη συζήτηση! Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει φτηνή συγχώρεση. Με τον κορωνοϊό, τα 2/3 των Γερμανών έγιναν μαζικά επιθετικοί απέναντι στο 1/3. Οι χειροπέδες πρέπει να κάνουν κλικ στους βασικούς εγκληματίες".

Οι ιολόγοι αντιδρούν στην έκθεση

Ο ιολόγος Klaus Stöhr, κάποτε επίτροπος του ΠΟΥ για την πανδημία, δήλωσε ότι τα πρωτόκολλα που αποκαλύφθηκαν δείχνουν για άλλη μια φορά πως "η εκτίμηση κινδύνου δεν βασίστηκε σε δεδομένα". Σύμφωνα με τον Stöhr, "οι τρίχες του σηκώθηκαν όταν πρόκειται για το σχέδιο πανδημίας (της Γερμανίας)".

Ο Stöhr σχολίασε επίσης το γεγονός πως τα πρωτόκολλα του RKI αποκάλυψαν ότι οι ειδικοί έλεγαν στην κυβέρνηση πως υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα που να υποστηρίζουν την ευρεία υιοθέτηση της μάσκας για το κοινό.

"Και το γεγονός ότι τα όσα ήταν γνωστά για τις μάσκες FFP2 αγνοήθηκαν εντελώς είναι μόνο δύο μικρά δομικά στοιχεία". Υπήρχαν "πολύ περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα όπου φάνηκε πως η εργασία δεν βασιζόταν σε στοιχεία", δήλωσε.

Ο επιστήμονας αναφέρθηκε σε "απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο συνόρων, 2G/3G (περιοχές που περιορίζονται με βάση την κατάσταση εμβολιασμού) και τις παρενέργειες των εγκλεισμών" ως περαιτέρω παραδείγματα αυτού. Ο Stöhr σημείωσε ότι "όλα αυτά είναι πράγματα που ήταν γνωστά - συμπεριλαμβανομένου του ότι τα εμβόλια δεν μπορούσαν να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού". Είπε πως τα εμβόλια δεν μπορούσαν να τερματίσουν την πανδημία, και ήταν "σαφές από την αρχή ότι το εμβόλιο δεν μπορούσε να το κάνει αυτό".

Ζητά τώρα να συσταθεί μια επιτροπή ή μια διαδικασία αναθεώρησης για να αποφευχθούν στο μέλλον τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση κατά την εποχή του Covid-19.

Ο ιολόγος Hendrik Streeck, ο οποίος διορίστηκε στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του RKI, δήλωσε επίσης: "Είμαι πολύ έκπληκτος που ολόκληρες σελίδες σχετικά με τους εμβολιασμούς, για παράδειγμα, μαυρίστηκαν", δήλωσε στη Welt. "Και αναρωτιέμαι τι λένε, γιατί το κοινό δεν πρέπει να τις δει".

Ο Lauterbach σε κατάσταση πανικού;

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) αντέδρασε με τρόμο στα ευρήματα της έκθεσης. Ως ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια σημαντικού μέρους της πανδημίας, υπήρξε συχνά ο κορυφαίος στόχος της κριτικής όσων αντιτίθενται στις πολιτικές Covid-19 της Γερμανίας.

"Ο διαφωτισμός είναι καλός, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν θεωρίες συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω της παρέμβασης ξένων κυβερνήσεων", έγραψε στην πλατφόρμα X. Το γιατί αναφέρθηκε σε "ξένες κυβερνήσεις" παρέμεινε ασαφές, αλλά όταν στριμώχνονται, οι αριστεροί πολιτικοί συχνά καταφεύγουν σε ισχυρισμούς περί "ξένης παρέμβασης" και "Ρωσίας".

Παρά τις εκκλήσεις για αναθεώρηση της πολιτικής, ο Lauterbach θέλει απεγνωσμένα να αποφύγει αυτό το αποτέλεσμα και απορρίπτει επίσης ανοιχτά μια επιτροπή, όπως ζητούν τα κόμματα AfD και BSW.

Ο Lauterbach υποστηρίζει ότι αυτό θα ωφελούσε μόνο "μια μικρή ομάδα πολιτικών, αλλά και ανθρώπους που ίσως εκπροσωπούν ριζοσπαστικές ιδέες σε άλλους τομείς". Υποστηρίζει πως θα χρησιμοποιούσαν τα πορίσματα "για να πολιτευτούν εναντίον του κράτους".

Ορισμένοι από τους Πράσινους κατέφυγαν επίσης σε ισχυρισμούς περί "ξένης επιρροής" μετά τη δημοσιοποίηση των πρωτοκόλλων του RKI.

Ο πολιτικός υγείας των Πρασίνων Janosch Dahmen, ένας από τους πιο επιθετικούς υποστηρικτές των ακραίων πολιτικών του Covid-19, δήλωσε: "Μου φαίνεται ότι η σφοδρή διάδοση τέτοιων αναληθών φημών είναι επίσης αποτέλεσμα της επιρροής ξένων μυστικών υπηρεσιών στην κοινωνία μας με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για να διχάσουν περαιτέρω και να καταστήσουν την πολιτική ανίκανη για δράση".

Το AfD, το FDP και το BSW επιθυμούν έρευνα

Τα κόμματα AfD, Ελεύθεροι Δημοκράτες και BSW θέλουν μια πιο ενδελεχή έρευνα από μια απλή "επανεξέταση".

"Το κοινό έχει δικαίωμα να μάθει τι πραγματικά συνέβη τότε", δήλωσε ο εκπρόσωπος για την πολιτική υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD, Martin Sichert, σχετικά με τις διορθώσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στην έκθεση. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες: "Ρίξτε μια ματιά στα πρωτόκολλα της ομάδας κρίσης του RKI και συστήστε μαζί μας μια επιτροπή διερεύνησης του κορωνοϊού".

Ακόμη και το FDP, το οποίο συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με την κυβερνητική κυβέρνηση, ζητά μια πιο ενδελεχή έρευνα. Ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι ανακοίνωσε ότι "θα εργαστεί για να διασφαλίσει πως όλη η βάση για τη λήψη αποφάσεων αυτή τη στιγμή θα δημοσιοποιηθεί". Είπε επίσης ότι γίνεται όλο και πιο σαφές "πως το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας Robert Koch χρησίμευσε ως επιστημονικό προσωπείο για τον πρώην υπουργό Jens Spahn και πιθανώς και για τον Karl Lauterbach".

Ορισμένοι Πράσινοι είναι διαλλακτικοί

Ορισμένοι αριστεροί πολιτικοί πιστεύουν ότι κάποιου είδους αναθεώρηση είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της "κοινωνικής συνοχής".

"Θα ήταν καλό για την κοινωνική συνοχή αν γινόταν μια επανεξέταση της πολιτικής για τον κορωνοϊό με λίγη απόσταση", δήλωσε στην εφημερίδα Welt η εκπρόσωπος νομικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Helge Limburg. "Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εξεταστική επιτροπή, μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ή μια άλλη μορφή συζήτησης που θα δίνει σήμα στους ανθρώπους: Δεν παραμερίζουμε απλώς τα δραστικά μέτρα εκείνης της εποχής".

Η πολιτικός για την υγεία και τον προϋπολογισμό Paula Piechotta δήλωσε: "Η πολιτική για την υγεία και τον προϋπολογισμό είναι πολύ σημαντική: "Σχεδόν ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά τη θέσπιση των πρώτων μέτρων για την πανδημία στη Γερμανία, είναι πλέον καιρός να αντιμετωπιστούν τα λάθη της πολιτικής για την πανδημία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την υγεία και την εκπαίδευση έως την οικονομική πολιτική, με διαφανή και έγκαιρο τρόπο για όλους".

Ο συνάδελφός της στο κόμμα, ο αντιπρόεδρος Robert Habeck, δήλωσε επίσης ότι η αναθεώρηση της εποχής του κορωνοϊού είναι απαραίτητη, αλλά δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες.

"Θα πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε μια φάση κατά την οποία θα αναλογιστούμε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας με όλες τις επιπτώσεις της", δήλωσε στην εφημερίδα Bild. Η γερμανική κυβέρνηση εκείνη την εποχή έπρεπε να λάβει εκτεταμένες αποφάσεις γρήγορα σε μια πρωτοφανή κατάσταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

"Σίγουρα έγιναν λάθη, αλλά θα ήταν επίσης λάθος να μην πάρουμε μια απόφαση", συνέχισε. "Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος να αντλήσουμε τα διδάγματα, να επανεξετάσουμε τις διαδικασίες και να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις".

Εκ των υστέρων, είναι δίκαιο να αναρωτηθούμε "αν τα συμβουλευτικά όργανα για τους πολιτικούς κάλυπταν πραγματικά την ποικιλομορφία των προοπτικών στην επιστήμη", δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Dieter Janecek. "Για παράδειγμα, ορισμένες επεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα ήταν σίγουρα αμφισβητήσιμες: Οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν επιτρεπόταν να εισέρχονται σε εστιατόρια ή πισίνες, παρόλο που ήταν ήδη σαφές ότι το εμβόλιο δεν απέτρεπε τη μετάδοση του ιού. Τα παιδιά και οι νέοι βρέθηκαν αδικαιολόγητα σε μειονεκτική θέση".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail